[ dreapta credintă ] [ drumul sufletului dupa moarte ] [ yoga ] [ magie. vrăjitorie ] [ diavol ] [ sex ] [ avort ] [ noroc ] [ superstitii ] [ OZN ] [ muzica rock ] [ bioenergie ] [ horoscop ] [ ghicirea viitorului ] [ noile buletine 666 ] [ alte religii ] [ televizor ] [ vise ] [ stiintă si religie ] [ păcate ] [ canoane ] [ căsătorie familie ] [ rugăciuni ] [ cum postim ] [ asceza ] [ foto galerie ] [ interviuri online ] [ psaltică MP3 ] [ calendar ortodox ] [ cărti ] [ duhovnici ] [ noutăti ] [ index ]
 


Ortodox TV - interviuri video cu parinti - filme documentare


Sfantul Nectarie - Minuni in Romania


5.

ÎNTRE OSÂNDA TĂCERII ȘI BINECUVÂNTAREA MĂRTURISIRII1Cei cărora li s-a arătat un sfânt2 sau cei care au fost vindecați în chip minunat rămân marcați de o astfel de întâmplare pentru mult timp, de obicei pentru toată viața. Dacă pe o stradă trece din întâmplare un președinte, toți care locuiesc acolo vorbesc multă vreme despre acest eveniment.

De cele mai multe ori, pentru creștinii care primesc o cercetare cerească din partea unui sfânt, acesta este un moment binecuvântat. Semnele dumnezeiești au rostul de a-i întări pe credincioși în viața duhovnicească. Numai atunci când oamenii se lasă biruiți de diavolul mândriei și răstălmăcesc rostul descoperirii pe care au avut-o, considerându-se superiori altora, numai atunci urmările acestor descoperiri sfinte sunt dăunătoare sufletului. Vina nu este însă nici a sfinților care s-au arătat, sau a îngerilor, sau a lui Dumnezeu, ci este numai și numai a oamenilor care nu au știut să se bucure de darul primit de la Dumnezeu.

Diavolul caută prin orice mijloace să îi determine pe creștini să uite că au avut parte de ajutorul lui Dumnezeu sau al sfinților, fie că acest ajutor a avut parte printr-o intervenție minunată, fie că a avut parte în mod firesc, așa cum se întâmplă deseori cu cei care duc lupta cea bună pentru mântuire. De altfel, nu puține sunt cazurile în care creștinii care au simțit în inima lor acest ajutor (la examene, pe patul de boală, în ispite, în necazuri care păreau fără ieșire...) au fost mai recunoscători decât unii dintre cei care au văzut în vis sau în vedenie un sfânt sau au fost vindecați în chip minunat. De fapt, cel mai important lucru nu este modul în care a avut loc o vindecare, ci efectele duhovnicești ale acestei tămăduiri.

Un bolnav care face în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului și care se ridică din patul de spital atunci când doctorii nu îi mai dau nicio șansă de vindecare poate avea inima la fel de plină de bucurie cu cel căruia i s-a arătat Maica Domnului.

Cuvântul Mântuitorului: Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut... se poate tâlcui și astfel: că cei care au avut înțelepciunea de a vedea în viețile lor ajutorul sfinților și le-au mulțumit acestora, chiar dacă nu au avut binecuvântarea de a-i vedea, mare plată vor avea de la Dumnezeu.

De altfel, ne-am învățat să considerăm minuni numai arătările sfinților sau vindecările de boli grave. Dar viața creștină este o viață plină de minuni, pe care de cele mai multe ori nu le observăm, nu le luăm în seamă.

În situații identice doi oameni pot pune statuia binelui pe două socluri: pe cel al întâmplării sau pe cel al darului lui Dumnezeu. Totul depinde de credința din inima lor - dar creștinii trebuie să știe că întâmplare nu există. Tot binele de la Dumnezeu vine. Și Dumnezeu, direct sau prin sfinții Săi, îi ajută pe creștini să meargă pe calea mântuirii, dându-le tot ceea ce le este cu adevărat de folos.

Unii creștini nu înțeleg faptul că legătura dintre oameni și sfinți este o legătură vie, o legătură foarte importantă și pentru unii și pentru ceilalți. Sfinții nu sunt niște duhuri care se plictisesc în rai și ca să își alunge plictiseala vin să rezolve problemele oamenilor. Nu. Sfinții ne iubesc. Oricât de mare ar fi desfătarea cerească de care au parte, ei nu ne trec cu vederea tocmai pentru că, iubindu-ne, vor să ne sprijine să mergem pe calea mântuirii.

Nu ar fi greșit să vedem în ei niște frați mai mari care, ajunși la un praznic ales, vor să ne ajute și pe noi să ajungem acolo. Pentru ei noi nu suntem niște păcătoși lipsiți de valoare. Oricât am fi de slabi, de neputincioși, de șovăitori, ei nu se scârbesc de noi. Ei vor să ne sprijine, să ne ridice.

O întâmplare care a avut loc în Grecia zilelor noastre ne atrage atenția asupra faptului că sfinții vor să îi cinstim cu evlavie și că greșim atunci când trecem cu vederea prăznuirea lor. Venind într-o zi la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ioan Rusul, un bătrânel a mărturisit:

Astăzi am mare supărare, adică ce zic eu astăzi, că o am de ieri dimineață. Ieri, pe la ora zece, am cumpărat o bucată de ficat de miel și i-am spus nevestei să-l pună la tigaie, iar eu am alergat la băcănie să cumpăr puțin vin.

La semafor, unde m-am oprit și așteptam să se aprindă lumina verde, am auzit în spatele meu un glas: «Așa sunt uitați prietenii?» Eram singur. Mă uit în spate – nimeni, sus la balcoane – nimeni; glasul însă îl auzisem foarte aproape de mine. S-a aprins lumina verde, am traversat, am intrat în băcănie; aici se auzeau niște cântări bisericești minunate.

- Frumoasă casetă cu cântări – îi zic vânzătorului.

- Nu-i casetă, moș Nicolae, se transmite Sfânta Liturghie la Radio. Astăzi e sărbătoarea Sfântului Ioan Rusul, în Evvia, slujesc acolo șase arhierei, după cum a spus prezentatorul.

N-am mai cumpărat nimic; am ieșit, am traversat pe roșu. Și acum am în urechi claxoanele, frânele, strigătele șoferilor. Am ridicat amândouă mâinile și le-am făcut semn să se oprească toți, să pot traversa. Ce să fac? N-am mâncat nimic de ieri, nici nu vreau să mănânc. Puțin lucru este să-ți spună un sfânt că l-ai uitat? Pot să-i mai spun acuma prieten?”3

Ne putem întreba la rândul nostru: putem considera că suntem prieteni cu sfinții care ne-au ajutat de atâtea ori când uităm să ne închinăm la moaștele lor, când uităm să ne rugăm lor, când uităm să mergem la biserică la praznicele lor? Nu, cu siguranță nu.

Sfinții vor să fie prietenii noștri, vor să ne ajute, dar pentru asta trebuie să facem și noi ceea ce ne stă în putință. Și foarte important este ca cei care au primit în chip minunat ajutorul sfinților să nu se lenevească a da mărturie despre aceasta. Sfântul Nectarie din Eghina le atrage atenția asupra tuturor celor care au primit ajutor în chip minunat că nu trebuie să se sfiască să le spună și celorlalți despre darul de care s-au învrednicit.

O femeie mărturisește: „Acum șase luni am constatat că la sânul stâng îmi apăruse un nodul dureros. După ce am fost și m-au consultat trei dintre cei mai buni medici pe care îi cunoșteam, diagnosticul a fost același pentru toți: tumoare malignă, de mărimea unei nuci mari. Toți trei mi-au spus să mă operez fără nicio întârziere, deoarece situația se putea agrava și scăpa de sub control. Eu însă eram atât de înfricoșată de o astfel de operație încât nu voiam să o fac. Am hotărât să o mai amân un pic și să îl consult între timp și pe un verișor de-al nostru din Statele Unite, care era și el un doctor foarte bun. I-am scris o scrisoare și acesta ne-a răspuns și el imediat că, fără întârziere, trebuie să merg să mă operez. Cu toate acestea, eu continuam să mă tem foarte tare. Atunci soțul meu, Nicolae, mi-a spus ca cel puțin să iau un medicament pe care mi-l recomandase un alt medic și care, fără să vindece, cel puțin oprea dezvoltarea pentru o vreme a nodulului.

Eu însă mă încăpățânam parcă să nu fac nimic din toate acestea. Gândul mă ducea tot spre minunile pe care știam că le făcea neîncetat Sfântul Nectarie. De aceea, am ajuns la un moment dat să ne certăm un pic. I-am spus: «Eu totuși am toată speranța că mă voi vindeca cu ajutorul Sfântului Nectarie». Când am văzut că mă privește cu ironie i-am spus: «La urma urmei, ce îți pasă ție? Eu sunt cea care voi muri...!» Mi-a răspuns: «Bine, crede tu numai în Sfântul Nectarie și nu mai merge la operație, cel puțin să se termine odată acest martiriu!...»

Au trecut aproape cinci luni fără să fac nimic.

Într-o zi, citind într-un ziar despre o nouă minune făcută de Sfântul Nectarie, i-am propus soțului meu să mergem și noi în insula Eghina, spre a mă închina și eu la sfintele moaște. A acceptat de îndată și am plecat chiar a doua zi. Mergeam plini de credință și de nerăbdare. Când am ajuns, am căzut plângând pe piatra mormântului și i-am spus: «Sfinte Nectarie al meu, te rog, salvează-mă și pe mine așa cum ai salvat atâta lume». Apoi am luat ulei sfințit de la icoana sa și mi-am însemnat de trei ori locul în care mă durea. Am spus: «Numai tu, o, sfinte al meu, mă vei putea scăpa de acest rău, haide, ajută-mă, nu mă lăsa să ajung la operație!...»

Și, într-adevăr, iubiții mei, din clipa în care m-am uns cu uleiul din candela ce ardea la icoana Sfântului Nectarie, s-a petrecut și cu mine minunea sa cea mare. Durerile au încetat și în decurs de două săptămâni chistul canceros a dispărut. M-am prezentat din nou la doctorii care mă consultaseră și au rămas și aceștia uimiți de această evoluție neașteptată a bolii mele.

Chirurgul care urma să mă opereze, comparând rezultatele analizelor anterioare cu cele de acum, și a făcut și el Sfânta Cruce și m-a întrebat: «Cum ai făcut, copila mea, de ți-a dispărut acea tumoare?» I am răspuns: «Doctore, credeți în Dumnezeu? Aceasta este o minune. Am fost la Sfântul Nectarie în insula Eghina, m-am uns cu ulei sfințit de la candela sa, m-am rugat fierbinte și iată-mă!...»

«Într-adevăr, a răspuns, numai o putere divină ar fi putut dizolva acel chist canceros. Este o minune. Văd că ești perfect sănătoasă și o confirmă toate analizele. Mare lucru!...»

M-am întors acasă de la spital, am căzut în fața icoanei Sfântului Nectarie și, plângând cu lacrimi de bucurie și recunoștință, am spus: «Sfinte Nectarie, îți mulțumesc din adâncul inimii mele. Mă voi duce și eu și voi publica la ziar această minune pe care ai făcut-o cu mine, ca să afle lumea întreagă despre puterea ta vindecătoare și să vadă cât de mare este credința ortodoxă!»

A doua zi m-am prezentat la birourile ziarului Acropole, ca să îi rog să facă un articol despre cele întâmplate, dar, din păcate, m-au refuzat. Mai mult încă, unii dintre medicii care mă consultaseră, auzind că vreau să le menționez numele în respectivul articol, mi-au spus că, pentru protecția numelui lor, nu doresc să fie amestecați. Unul chiar mi-a spus: «De ce vrei acum să scrii despre cele întâmplate? Mulțumește-i sfântului, aprinde o lumânare, dă un pomelnic și ajunge!...»

Văzând că toți mă descurajează în acest sens, am lăsat lucrurile așa cum erau și așteptam să vină din nou primăvara, să se facă vreme frumoasă și să merg din nou cu soțul meu în Eghina. Voiam să ajung să mulțumesc din nou Sfântului Nectarie și să las la icoana sa un lănțișor de aur cu cruce pe care îl purtam la gât.

Într-o seară însă, pe 2 februarie, era într-o zi de vineri, am avut un vis înfricoșător. Se făcea că eram împreună cu soțul meu pe un munte înalt, pe care ne chinuiam să îl coborâm. Jos se vedea marea. În timp ce coboram, am văzut o casă mică, țărănească, cu două camere. M-am uitat împrejur, am deschis ușa și am intrat înăuntru. Acolo, în mijlocul camerei stătea un om cu o înfățișare ciudată. Era palid și pe trupul său avea lipite multe bucățele de vată. Îndată ce l-am văzut mă întrebam cine poate fi. Atunci s-a uitat la mine cu o privire mustrătoare și mi-a spus: «Sunt Sfântul Nectarie!...»

Îndată ce am auzit aceasta, am căzut la picioarele sale ca să mă închin. Nu m-a lăsat însă să îl ating. S-a retras câțiva pași și mi-a spus: «Nu, nu mi te vei închina!...» Atunci am început să plâng și i-am spus: «De ce, Sfinte Nectarie, nu mă lăsați să mă închin la Sfinția voastră? Eu atâta v-am rugat să mă vindecați și acum iarăși vreau să vin să vă aduc și crucea de aur pe care o port la gât!...»

Atunci mi-a arătat o bucată de hârtie, pe care o ținea în mână, și mi-a spus: «Dacă nu vei scrie pe această hârtie, nu vei veni să mi te închini!...»

Eu, plângând, l-am întrebat: «Ce hârtie este aceea, Sfinte Nectarie, și ce să scriu pe ea?» Mi-a răspuns: «Știi tu foarte bine ce trebuie să scrii!» Apoi a scos din buzunar niște bani, mi i-a dat și mi-a spus. «Uite, te voi ajuta din nou!» (Era evident că îmi sugera ce trebuie să fac cu banii, adică să plătesc la ziar pentru a fi publicată minunea). Eu însă, continuând să plâng, i-am spus. «Sfinte Nectarie, eu nu am nevoie de banii aceștia, eu v-am cerut doar să îmi redați sănătatea, ce să fac eu cu banii Sfinției Voastre?»

Se întoarse apoi către un om care stătea la un fel de birou în colțul camerei și îi spuse: «O vezi? Acum nu mai are nevoie de mine...»

Și cum ținea banii, s-a întors și i-a aruncat pe fereastră. În clipa aceea, m-am trezit brusc. Eram îngrozită și i-am povestit soțului meu visul avut. Fiul nostru mai mic, auzind și el povestirea visului, mi-a spus: «Mamă, știi ce reprezintă bucata de hârtie pe care o ținea în mână sfântul? Este ceea ce ai promis, și anume că vei publica la ziar minunea pe care a făcut-o cu tine. Asta cere sfântul acum de la dumneata».

A doua zi de dimineață m-am dus din nou la ziarul Acropole, încercând să-i conving să publice cele petrecute. M-au refuzat din nou. Din fericire, de la unul dintre birouri a venit la mine cineva care auzise istorisirea minunii și mi-a arătat un alt ziar, intitulat Sfânta Marina. Mi-a spus să mă duc la aceștia, pentru că îmi vor publica cu siguranță articolul, fiind direct implicați în publicarea minunilor săvârșite de Sfântul Nectarie. Așa am și făcut. La acest ziar, redactorii m-au primit cu politețe și mi-au promis că îmi vor publica istorisirea într-unul din numerele imediat următoare.

Pentru publicarea minunilor Sfântului Nectarie aveau o pagină specială, care apărea în fiecare număr, pentru ca lumea întreagă să cunoască puterea vindecătoare a acestui mare sfânt.

După toate acestea, am fost în Eghina și m-am rugat atunci Sfântului Nectarie să mă ierte pentru întârzierea cu care am îndeplinit această promisiune. Slăvit să fie în vecii vecilor!”4

Mărturia aceasta ar trebui să trezească în inimile celor care au avut parte de tămăduiri minunate dorința de a le mărturisi altora. Vindecările nu au loc numai pentru cei care se vindecă. Prin ele, ascultând relatarea lor, unii oameni se apropie de Dumnezeu. E un gest egoist a ține lumina sub obroc.

E adevărat și faptul că în unele situații, din motive cum ar fi smerirea celor care au fost tămăduiți, Dumnezeu nu vrea ca aceste minuni să fie spuse celorlalți. Dar aceste cazuri sunt rare și numai duhovnicii pot hotărî dacă e bine sau nu ca minunea tămăduirii să fie făcută publică.

În cele mai multe cazuri însă, Dumnezeu vrea ca minunile să fie cunoscute de oameni. Mulți au devenit credincioși după ce au ascultat sau au citit despre minunile unui sfânt.

Cu cât diavolul pune mai multe piedici celor care vor să mărturisească despre minunile lui Dumnezeu și ale sfinților, cu atât mai mare va fi cununa celor care vor face aceasta înfruntând piedicile și necazurile.

Iată ce piedici au fost puse de diavol pentru a sufoca evlavia față de Sfântul Ioan Maximovici… „Începând de la procesul josnic din San Francisco, când o parte dintre clericii împreună-slujitori ai Arhiepiscopului Ioan au încercat să îl defăimeze public pe acest drept, s-a simțit o nevoie foarte puternică de a face cunoscute faptele bune și sfinte ale Fericitului. Însă când neașteptata sa trecere la cele veșnice a venit ca o urmare de neocolit a faptului că era supus unor hărțuieli neîncetate, nevoia de a-i publica Viața și minunile a devenit o datorie a conștiinței universale a Bisericii. Părea firesc ca o asemenea lucrare să fie încuviințată, sprijinită și încurajată de toți. Însă, în locul unei astfel de reacții – spre uimirea tuturor celor care Îl iubesc pe Dumnezeu și pe Sfinții Săi -, o adevărată prigoană s-a abătut asupra celor care voiau să spună o vorbă bună despre noul făcător de minuni, ales de Dumnezeu, al secolului al XX-lea! Lucru destul de uimitor, o întreagă serie de încercări vădit plănuite au început să înăbușe veștile cele bune despre Fericitul Ioan. Ca să pomenim numai câteva dintre ele: primul său biograf, Episcopul Sava, le-a scris celor care au alcătuit această carte că, din cauza activității sale de răspândire a cinstirii lui Vlădica Ioan, va fi prigonit și își va încheia viața în acest chip. El a fost apoi silit să se retragă, a fost redus la tăcere și nu i s-a mai îngăduit să fie episcop, din care pricini a și murit peste scurtă vreme (în ianuarie 1972), neducând la bun sfârșit încercările sale biografice. S-au publicat într-adevăr două mici lucrări despre sfânt, însă vânzarea lor a fost interzisă în librăria Sinodului și au fost înapoiate editurii. Sfintele Liturghii din Cripta sfântului, care odinioară erau săvârșite des (de cele mai multe ori de către Arhimandritul Mitrofan), au fost limitate oficial la o dată pe an și a fost interzisă chiar și obișnuita citire din Psaltire în cripta sa în timpul slujbelor, când aceasta era deschisă. Iar Frăția Sfântul Gherman a fost mustrată pentru că a publicat materiale despre Fericitul Ioan aproape de fiecare dată când apăreau mărturii despre minunile sale – în presa liberă din America liberă! Când a fost întrebat de răposatul părinte Serafim Rose, episcopul de atunci a spus indignat:

- Nu publicați nimic despre Arhiepiscopul Ioan până ce nu mor dușmanii săi!

- Dar de ce? - a fost reacția firească la aceste cuvinte. Până atunci vor muri și prietenii săi și nu va mai fi nimic de publicat!

A urmat răspunsul semnificativ:

- Atunci veți putea scrie ce vreți! – adică atunci nu va fi nicio problemă să țesem legende neputincioase, inofensive, și să nu păstrăm consemnări adevărate, care poate tulbură, despre un sfânt real, întemeiate pe fapte la care au fost martori cei care chiar l-au cunoscut pe sfânt așa cum era el cu adevărat. Frăția Sfântul Gherman s-a plâns despre această înăbușire a adevărului unui alt ierarh, Episcopul Nectarie, prieten și apărător al Fericitului Ioan. Ca răspuns, Episcopul Nectarie s-a ridicat, și-a făcut cruce și a conchis:

- Ați săvârși un păcat dacă, primind aceste mărturii și verificându-le personal, nu le-ați publica, din orice pricină.

Ceea ce ne interesează însă este următorul lucru: care este voia sfântului privind încercările de a publica materiale despre el?

Sunt multe cazuri în trecut când sfinții au confirmat după moarte adevărul vieților lor. De pildă, când scrierile marelui Episcop Ignatie Briancianinov erau supuse criticii, sfântul episcop i s-a arătat unei femei și i-a spus: «Tot ce scrie în cărțile mele e adevărat».

În chip asemănător, Fericitul Ioan i s-a arătat după moarte celui mai apropiat prieten și ucenic al său, Arhimandritul Mitrofan, binecuvântându-l și încurajându-l în lucrarea de consemnare a mijlocirilor sale minunate și de răspândire a cinstirii sale. Iată cum descrie părintele Mitrofan aceasta:

«Pace sufletelor voastre și mântuire! Am luat hotărârea să mă silesc cu foarte mare seriozitate să adun material despre Vlădica Ioan... Am simțit o nevoie imperioasă să fac acest lucru și, în noaptea după ce am luat această hotărâre, l-am văzut limpede și de aproape pe Arhiepiscopul Ioan. Era foarte bucuros și m-a binecuvântat. Lăudați pe Domnul întru Sfinții Lui. Este un lucru bineplăcut lui Dumnezeu, pentru că sfinții lui Dumnezeu nu săvârșesc minuni cu putere de la ei, ci prin Puterea Sa cea Dumnezeiască. Am verificat deja o serie de cazuri în care oamenii au fost tămăduiți... Vă sărut întru Domnul. Mă voi ruga cu râvnă pentru domniile voastre în Țara Sfântă.

Rugătorul vostru fierbinte înaintea lui Dumnezeu, nevrednicul Arhimandrit Mitrofan

San Francisco, California

17/30 august 1972».”5

Nu este greu de observat cât de dificilă este uneori mărturisirea minunilor unui sfânt. Oare de ce diavolul și oamenii care îi sunt slujitori fără să își dea seama se ridică împotriva minunilor unui sfânt?

Vom răspunde la această întrebare reproducând o mărturie despre mijlocirea minunată a Sfântului Ioan Maximovici, făcător de minuni încă din timpul vieții sale. Părintele Serafim Rose relatează:

Posturile arhiepiscopului Ioan erau atât de aspre, încât maxilarul de jos își pierduse puterea în timpul acestor perioade de post și vorbea foarte neclar. Ana avea însărcinarea de a-i da lecții în care să-și exerseze maxilarul și să-l facă să vorbească ceva mai clar. Arhiepiscopul venea întotdeauna la ea la intervale regulate și la sfârșitul fiecărei lecții îi lăsa o bancnotă de douăzeci de dolari. În timpul războiului, această femeie a fost rănită și era pe moarte într-un spital francez din Shanghai. Era noaptea târziu; afară începuse o furtună cumplită și toate legăturile cu orașul se întrerupseseră. În acele momente femeia nu se mai gândea decât la un singur lucru. Cum doctorii îi spuseseră că avea să moară, singura ei speranță era să vină Arhiepiscopul Ioan, să-i dea Sfânta Împărtășanie și să o scape cumva. I-a implorat pe cei din jur să-i trimită vorbă, dar i-au spus că era cu neputință. Telefonul nu funcționa din pricina furtunii, iar spitalul se închidea în timpul nopții (din cauza războiului). Așa că singurul lucru pe care l-a putut face a fost să strige: «Ajutor! Arhiepiscope Ioan, vino!». Bineînțeles, lumea credea că sărmana femeie delirează, pentru că nu era posibil niciun contact cu arhiepiscopul. Dar în acea noapte, pe când striga ea aceste cuvinte, ușile s-au deschis chiar în toiul furtunii și a intrat Arhiepiscopul Ioan, purtând Sfânta Împărtășanie. A venit la ea, a spovedit-o, a liniștit-o (pentru că era, firește, copleșită de bucurie), i-a dat Sfânta Împărtășanie și a plecat.

Femeia a dormit optsprezece ore după aceea și, trezindu-se a doua zi, a simțit că își revenise. «Cu siguranță asta s-a întâmplat pentru că Arhiepiscopul Ioan a venit aici», a spus ea. «Care Arhiepiscop Ioan?», au întrebat infirmierele, spunându-i că nimeni nu putuse să intre, pentru că spitalul fusese încuiat în noaptea aceea. Persoana din patul alăturat i-a spus că într-adevăr fusese cineva acolo, dar nimeni nu o credea. Începuse să se întrebe dacă nu cumva avusese halucinații. Dar în timp ce asistentele îi făceau patul în ziua aceea, au descoperit sub perna ei o bancnotă de douăzeci de dolari. «Aha - a spus ea - asta este dovada că a fost aici»”.6

Ce are diavolul împotriva acestei minuni sau a celorlalte minuni săvârșite de către Sfântul Ioan Maximovici?

Răspunsul este extrem de important: unul dintre cele mai subtile moduri în care el lovește în Biserică este pervertirea vieții duhovnicești a creștinilor. După atâtea prigoane sângeroase diavolul a înțeles că cel mai eficace război împotriva Bisericii nu este prigoana. Prigoana naște mucenici, prigoana stropește cu sânge mucenicesc Biserica și aceasta crește ca o floare.

Diavolul nu mai vrea un război fățiș: acum încearcă să slăbească râvna creștinilor, încearcă să promoveze un creștinism lipsit de nevoință, un creștinism care nu mântuiește. Încearcă să îi convingă pe oameni că vremea sfințeniei a trecut.

Dar cum să reușească aceasta când oamenii află că în vremuri apropiate de ale noastre au trăit sfinți făcători de minuni precum Sfântul Ioan Maximovici sau Sfântul Nectarie din Eghina?

Pe diavol îl arde evlavia creștinilor față de sfinți, îl supără faptul că sfinții sunt modele pentru creștini. Câtă vreme creștinii vor trăi sub ocrotirea lui Dumnezeu și a sfinților, diavolul nu va avea nicio putere asupra lor.

Au fost creștini care, deși nu au fost tămăduiți în chip minunat de sfinți sau de Maica Domnului, au fost adânc impresionați de minunile pe care le-au citit și le-au mărturisit altora. Această lucrare de apostolie este binecuvântată de Dumnezeu și va avea plată veșnică.

Cei care au mărturisit minunile unui sfânt (nu pentru a se arăta înțelepți și virtuoși, ci pentru a-și folosi aproapele) vor fi răsplătiți de acel sfânt. Sfinții nu rămân datori. Așa cum un sfânt ajută ctitorii care înalță o biserică în cinstea sa, tot așa îi ajută și pe cei care se fac propovăduitori ai minunilor sale. Aceștia nu ctitoresc biserici de piatră, dar îi ajută pe alții să își ctitorească biserici vii în inimile lor. Sfinții nu se uită la mulțimea banilor, ci se uită la jertfirea cu care au fost dăruiți banii. Ei preferă un sărac care a vorbit multora despre minunile sfinților decât un bogat care dintr-o grămadă mare de bani a dat o părticică pentru ridicarea unui paraclis, a unei clopotnițe sau a unei case parohiale.

La Fericirile Evangheliei s-ar putea adăuga încă una: „Fericiți cei care au vorbit despre minunile sfinților și care i-au apropiat pe alții de Biserică și de Hristos, că aceia sub binecuvântarea sfinților vor trăi...”

E lesne de înțeles însă că o asemenea mărturie care primește o cunună atât de slăvită nu poate fi dată cu nevrednicie. Degeaba va vorbi cineva despre minunile sfinților sau de ajutorul pe care îl dă Maica Domnului celor care vor să își îndrepte viețile dacă prin viața sa nu va dovedi că el însuși crede ce spune. Câtă vreme cel care mărturisește minunile va fi un simplu povestitor, oamenii vor considera că cele spuse de el sunt povești. Vorbăria goală, retorica searbădă dau în vileag fățărnicia celui care se vrea apostol fără să trăiască măcar ca un simplu creștin. Urmările unei astfel de mărturisiri sunt triste, pentru că produce în inimile ascultătorilor o reacție contrară așteptărilor. Abia atunci când cel care vorbește dovedește prin curățenia vieții sale că duce o viață bineplăcută lui Dumnezeu, abia atunci mărturia sa are putere.

Să îi iubim pe sfinți, să îi cinstim, să ne închinăm lor. Un părinte spunea că atunci când oamenii vor muri, îi vor vedea pe toți sfinții cărora s-au rugat. Noi să încercăm să ducem o viață bineplăcută lui Dumnezeu și atunci îi vom vedea pe sfinți încă de acum. Nu față către față, ci prin ajutorul pe care îl vom primi de la ei. Atunci vom trăi o viață cu adevărat nouă, o viață străină duhului lumii acesteia. O viață rânduită după legile Duhului, o viață binecuvântată.


Danion Vasile

1 Aceste articol a fost tipărit inițial în volumul Noi minuni ale Sfântului Nectarie, Editura Bunavestire, Galați, 2003. Este retipărit aici în nădejdea că îi va ajuta pe cei care au trăit minuni prin lucrarea Sfântului Nectarie să capete curajul de a le mărturisi și altora…

2 Credincioșii nu trebuie să se lase înșelați nici de arătările diavolilor care iau chip de sfinți și nici de vindecările care par a fi de la Dumnezeu și sfinții Săi, dar de fapt sunt curse întinse ale diavolului. Unii oameni, fiind interesați de fenomenele paranormale, pot fi foarte ușor păcăliți. Le lipsește discernământul duhovnicesc și darul deosebirii duhurilor. De aceea, atunci când au loc anumite apariții care par a fi ale sfinților, creștinii trebuie să ceară sfatul duhovnicilor cu experiență în astfel de probleme. Problema înșelării este foarte fină: Sfântul Siluan Athonitul a avut o vedenie în care a văzut pe cineva care părea a fi psalmistul David. Dar duhovnicii athoniți pe care i-a întrebat dacă vedenia a fost sau nu înșelare au preferat să își mărturisească neputința de a da un răspuns potrivit. Având ca sursă mândria și încrederea în propriile puteri (în locul întrebării puse cu smerenie unui duhovnic iscusit), aprecierea unei arătări diavolești ca fiind de la Dumnezeu are urmări dezastruoase pentru om, înșelarea putând duce până la demonizare. Există astfel de cazuri în istoria Bisericii - și nu puține.

3 Din volumul Viața, minunile, paraclisul și slujba Sfântului Ioan Rusul, Schitul Crasna, Prahova, 1999, p. 35.

4 Din volumul Sfântul Nectarie Taumaturgul, Editura Bunavestire, Bacău, 2000, pp. 147-151.

5 Pr. Serafim Rose, pr. Gherman Podmoșenski, 100 de minuni ale Fericitului Ioan Maximovici, Editura Sophia-Press, București, 2003, pp. 367-370.

6 Din volumul părintelui Serafim Rose Mai aproape de Dumnezeu, Editura Bunavestire, Galați, 2003, p. 25.Sfantul Nectarie Minuni in Romania

PARTEA ÎNTÂI
Sfântul Nectarie este cu noi astăzi și de-a pururi
Nimic nu putem face fără Dumnezeu”
Și de cancer poți muri sau nu ,totul depinde de tine…”
Arătările Sfântului Nectarie - minuni din Bucureștiul zilelor noastre ...
Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui”
Sfântul Nectarie ne-a salvat, pe mine și pe copilul meu!
Sfântul Nectarie îl vindecă pe monahul Mihail de mai multe boli
Minunile de la Ghimicești - Vrancea
Fiul meu este vindecat prin puterea sfinților
Rugăciunea este jertfă”
Salvarea lui Nectarie de către Sfântul Nectarie
El e protectorul tău...”
Botezul unui catolic în Biserica lui Hristos
Eu știu cine sunteți, părinte. Sunteți Sfântul Nectarie!
O boală destul de greu de tratat în țară și căreia nu-i supraviețuiesc foarte mulți copii
Sfântul vindecă un copil de astm și aduce acasă un adolescent rebel
Neîntârziat a fost ajutorul de la Sfântul Nectarie”
Naștere după dezlipirea parțială a sacului gestațional de uter
Sfântul Nectarie schimbă un diagnostic tragic
Sfântul mi s-a prezentat discret, ca o invitație,în momentul cel mai crunt al vieții mele”
Îl am mereu în sufletul meu pe Sfântul Nectarie”
Dacă n-aș fi trăit, nu v-aș fi povestit!”
Singurul sprijin în acea perioadă au fost Dumnezeu și bunul Sfânt Nectarie”
Ajutor la examene și imbold spre spovedanie
Când am luat rezultatul analizei, era negativ!
Oare le mulțumim îndeajuns de mult sfinților pentru ajutorul pe care ni-l dăruiesc?”
Sfântul Nectarie vindecă un tată bolnav
Sfântul Nectarie tămăduiește o femeie bolnavă de cancer
Sfântul Nectarie ajută să fie adus pe lume un copilaș care era să fie avortat
Am aflat de legătura puternică dintre Sfântul Nicolae și Sfântul Nectarie”
Sfântul Nectarie aduce un om la spovedanie
Sfântul Nectarie mijlocește găsirea unui loc de muncă
Sfântul Nectarie vindecă de rău de mașină
O să te faci bine, Cojocarule!”
În fiecare zi se întâmplă minuni”
O mamă mucenică și un copil care se naște cu ajutorul Sfântului Nectarie
Diagnosticată cu metropatie hemoragică, fibrom uterin”
Minunile sunt la tot pasul – trebuie doar să deschidem ochii și să le vedem”
Aflarea unui doctor bun…
Frica se naște din necredință
Bucură-te, Sfinte Părinte Nectarie!”
Minunile de la Mănăstirea Șinca Veche
L-am cunoscut pe Sfântul Nectarie printr-o întâmplare nefericită
Sfântul Nectarie a făcut o mare minune cu noi
I-am cerut sfântului o confirmare…”
Sfântul Nectarie, ocrotitorul românilor
Până și doctorii recunosc că este o minune”
Medicul repeta întruna: Doamne, ce-i aici!”
Tremuram de emoții și mă rugam încontinuu
Nectaria s-a născut printr-o minune!!!
După șapte ani de așteptări și chin... eram însărcinată!!!
Binecuvântarea Sfântului Nectarie1


PARTEA A DOUA
1. MINUNI TRĂITE DE ROMÂNI LA EGHINA
Am înțeles că Sfântul Nectarie s-a îndurat de mine, păcătoasa”
Izvorâtoare de har sunt sfintele tale moaște!
Cât am mai plâns acolo! Și, minune!”


2. NOI MINUNI ALE SFÂNTULUI NECTARIE O vindecare neașteptată
Mici” minuni
Sfântul Nectarie lucrează” în sprijinul creștinilor care îi cer ajutorul
Sfântul Nectarie, împotrivindu-se unei amăgiri
Cum l-am cunoscut pe Sfântul Nectarie


3. AM FOST OPERATĂ DE SFÂNTUL NECTARIE…”


4. MINUNEA SFÂNTULUI NECTARIE ȘI A MAICII DOMNULUI DE LA MALEVI


5. ÎNTRE OSÂNDA TĂCERII ȘI BINECUVÂNTAREA MĂRTURISIRII


ACATISTUL SFÂNTULUI IERARH NECTARIE DIN EGHINA, NOUL FĂCĂTOR DE MINUNI
Editura a început deja strângerea de material pentru un nou volum – Sfântul Ioan Rusul – Minuni în România , care nădăjduim că va vedea lumina tiparului anul viitor. Tot atunci sperăm să tipărim o altă culegere de mărturii – Minunile sfinților în România, care va conține minuni făcute de mari sfinți – Sfântul Ioan Iacob, Sfântul Efrem, Sfântul Ioan Maximovici, Sfinții Rafail, Nicolae și Irina.1

Îi rugăm pe toți cei care au primit ajutor minunat de la Sfântul Nectarie sau de la alți sfinți să trimită mărturiile lor pe e-mail editura[@]egumenita.ro sau pe adresa editurii (Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 29, Galați, cod 800830).

Mărturiile primite, ca și cele din această carte, vor fi postate pe http://minunilesfintilor.wordpress.com/ .1Ciprian Voicilă, cel care a îngrijit volumul de față, intenționează să tipărească un volum despre minunile făcute de sfinții care au sfinte moaște în București (cum sunt Sfântul Dimitrie Basarabov, Sfântul Mina sau Sfântul Ciprian). Mărturiile pot fi trimise pe e-mail ciprian_voicila[@]yahoo.com sau prin poștă pe adresa Editurii Egumenița.