[ dreapta credintă ] [ drumul sufletului dupa moarte ] [ yoga ] [ magie. vrăjitorie ] [ diavol ] [ sex ] [ avort ] [ noroc ] [ superstitii ] [ OZN ] [ muzica rock ] [ bioenergie ] [ horoscop ] [ ghicirea viitorului ] [ noile buletine 666 ] [ alte religii ] [ televizor ] [ vise ] [ stiintă si religie ] [ păcate ] [ canoane ] [ căsătorie familie ] [ rugăciuni ] [ cum postim ] [ asceza ] [ foto galerie ] [ interviuri online ] [ psaltică MP3 ] [ calendar ortodox ] [ cărti ] [ duhovnici ] [ noutăti ] [ index ]
 


Ortodox TV - interviuri video cu parinti - filme documentare


Sfantul Nectarie - Minuni in Romania

2.

NOI MINUNI ALE

SFÂNTULUI NECTARIE1
O vindecare neașteptatăMă numesc Maria P. din București, fostă profesoară, actualmente pensionară. Am fata plecată în America de cinci ani și cu vrerea Bunului Dumnezeu, aceasta s-a căsătorit acolo, anul trecut, prin cununie ortodoxă.

În luna februarie a acestui an, fiind invitată la botezul nepoțelului, am constatat cu uimire și durere mersul deformat al ginerelui meu, care șchiopăta din cauza durerii de genunchi. Am înțeles că urma să suporte o operație (la genunchi), dar mai înainte se va încerca ameliorarea suferinței prin tratament fizioterapeutic.

La întoarcerea mea în țară am aflat că situația lui s-a agravat în ciuda tratamentului de fizioterapie aplicat timp de două luni și că-n urma unor investigații minuțioase pe coloană i s-a depistat o anormalitate a meningelui ce îmbracă măduva spinării. Membrana (meningele) prezenta un orificiu în regiunea lombară, în dreptul vertebrelor 5-7, creând o compresiune asupra nervului sciatic, ceea ce-i provoca durerea de genunchi, care de fapt era efectul și nu cauza suferinței lui.

Medicii de specialitate nu se puteau pronunța dacă aceasta e congenitală sau ereditară, certă era gravitatea diagnosticului ce ridica mari semne de întrebare, cu șanse operatorii minime.

Fiica mea mi-a făcut cunoscut ce i-au transmis neurochirurgii ce urmau să intervină în acest caz: riscul mare era de a rămâne imobilizat sau chiar de a nu scăpa cu viață.

La auzul acestor cuvinte am fost cuprinsă de durere și îngrijorare, îndreptându-mi gândul numai către CER, către atotputernicul Dumnezeu. Fiica mea încă alăpta și mă gândeam ce ar însemna pentru ea să-l piardă pe tatăl copilului sau să-l aibă povară tocmai pe cel care-i era sprijin.

Din acel moment, mi-am pus toată nădejdea în mila și iubirea nemăsurată a Dătătorului de Viață, rugându-mă neîncetat pentru salvarea acestuia, așa cum numai o putere dumnezeiască o poate face. Pentru aceasta, am cerut cu lacrimi ajutorul Maicii Domnului și al tuturor Sfinților și Puterilor Cerești, iar pe Atotputernicul Dumnezeu Îl imploram să lucreze cum știe și cum e voia Tatălui Ceresc pentru salvarea și binele robului Său și a familiei acestuia.

Timp de o lună de zile pașii mei n-au cunoscut alte drumuri decât acelea spre toate lăcașurile de închinăciune. Am trimis acatiste și Sfinte Liturghii la numeroase mănăstiri din țară, și la Muntele Athos, am dat mai multe ectenii pentru reușita operației acestuia, iar eu eram numai în post și rugăciune.

Situația devenea tot mai tensionată prin amânarea repetată, din diferite motive, a operației. Aceste amânări îmi spuneau că Dumnezeu lucrează. Trebuiau să înțeleagă și copiii mei că o putere deasupra omenescului răsturnase toate planurile lumești.

Cu vreo două săptămâni înaintea ultimei date fixate a operației, am fost îndrumată și spre Mănăstirea Radu Vodă din București, loc ce adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Nectarie.

Pentru mine Sfântul Nectarie înseamnă foarte mult, îl simt atât de viu și apropiat, mai ales că din mila Proniei Divine am ajuns cu ani în urmă într-un pelerinaj în Grecia, în insula Eghina, în locul unde sunt sfintele sale moaște și în nevrednicia mea am intrat chiar în casa Sfântului, m-am așezat pe patul acestuia și am călcat pe urmele pașilor săi.

Aici aveam să aflu multe din minunile săvârșite de acesta, iar acum, în marea mea durere, mai aveam încă un mijlocitor în care să-mi pun nădejdea.

Din acel moment am început să citesc și să recitesc viața și minunile Sfântului Nectarie, Acatistul acestuia, rugându-mă cu lacrimi și zdrobire de inimă la sfânta sa raclă pentru salvarea ginerelui meu. Pe măsură ce-i înălțam rugăciunea, Sfântul îmi era tot mai aproape, îi simțeam prezența, era ca o realitate ce mă asculta și mă încredința să nu mă îndoiesc.

În ziua operației, 17 iulie, după o noapte de rugăciune împreună cu buna mea prietenă de suflet, ne aflam la Sfânta Liturghie săvârșită în mănăstirea Radu-Vodă, unde ne-am rugat neîncetat.

La sfârșitul Sfintei Liturghii l-am rugat pe părintele Filothei să săvârșească și o slujbă specială la racla Sfântului după fusul orar al Americii, respectiv ora 14:30 la noi, atunci când acolo începea operația. Și așa s-a întâmplat. Nu pot reda în cuvinte rugăciunea înălțată Sfântului prin acatist cântat, nu pot descrie rugăciunea prin care părintele parcă față-n față cu Sfântul Nectarie îi implora ajutorul, rugându-l să-i conducă mâna doctorului. Atunci am trăit momente unice, înălțătoare, adevărate trăiri dumnezeiești, când o bucurie și o pace duhovnicească a inundat sufletele noastre cuprinse de durere și îngrijorare pentru viața celui a cărui scăpare stătea numai în mila și puterea lui Dumnezeu.

Sfântul Nectarie mijlocea pentru robul lui Dumnezeu, era prezent în sala de operație și ne încredința și pe noi de acest lucru. Am rămas mai departe în fața sfintei sale racle păstrând permanent rugăciunea; am participat și la vecernia acelei zile, după care, eu și prietena mea ne-am întors acasă așteptând cu nerăbdare vești de la fiica mea.

A urmat și telefonul acesteia prin care mă anunța cu emoție că după mai bine de cinci ore de operație, viața soțului ei fusese salvată, dar că acesta se află în sala de terapie intensivă, conectat încă la toate aparatele (în urma intervenției chirurgicale, acestuia i s-a făcut obturare de orificiu al meningelui și s-a eliberat ștrangularea măduvei).

Eram totuși stăpânită de teamă, de emoție la gândul că e încă dependent de aparate, așa că-n ziua următoare am alergat din nou la racla Sfântului mulțumindu-i și cerându-i mai departe ajutorul. Am participat și la slujba de seară a Sfântul Maslu și i-am mărturisit părintelui Filothei îngrijorarea mea față de starea ginerelui meu. Acesta m-a asigurat că nu trebuie să am motive de îndoială: „Sfântul a primit rugăciunea”.

Așteptam în continuare vești de la fiica mea; eram nerăbdătoare să aflu cum va face acesta primii pași după darul de viață dat încă o dată de Bunul Dumnezeu.

Fiica mea m-a sunat a treia zi spunându-mi că ginerele meu e deja acasă, pe picioarele lui, fără alte riscuri și că de acum înainte urmează perioada de recuperare prin fizioterapie.

Sunt plină de recunoștință și nu pot pune această minune decât pe seama Atotputernicului Creator și a rugăciunilor Sfinților Săi, a Sfântului Nectarie care a condus mâna doctorului.

Nu voi înceta să dau slavă, mulțumire și închinăciune milostivului Dumnezeu care cu adevărat Minunat este întru Sfinții Săi.


(Maria P.)
Mici” minuniNu știu dacă rândurile mele vor folosi cuiva. Poate mamelor care sunt însărcinate sau soților lor. Dar consider că este de datoria mea să scriu despre ajutorul pe care l-am primit de la Sfântul Nectarie. Sfinții fac uneori minuni tulburătoare. De exemplu, Sfântul Nectarie s-a arătat la trei ani după moartea sa unui jandarm necredincios cu care a stat de vorbă ca și cum ar fi fost viu. Când jandarmul s-a convins de faptul că sfântul murise, ajungând la mormântul acestuia, și-a dat seama că fusese martorul unei minuni de necontestat. Și, cu ochii în lacrimi, a mărturisit că a început să creadă în Dumnezeu.

Există și minuni care, fără a fi la fel de spectaculoase, îi ajută pe creștini să înțeleagă ajutorul sfinților. Aceste minuni „mici” nu au importanță în ochii celor cărora le sunt povestite. Dar, pentru cei care le trăiesc, au un parfum aparte.

Am aflat despre Sfântul Nectarie cu câțiva ani înainte ca prima carte despre viața sa să fie tipărită în România. Mi s-a povestit o minune a sa și am fost foarte impresionat. Faptul că în vremuri atât de apropiate de ale noastre un episcop a dobândit sfințenia, având moaște binemirositoare, mi-a sporit încrederea în faptul că vremea sfințeniei nu a trecut.

Consider dragostea care mi s-a aprins în inimă față de Sfântul Nectarie un dar de la Dumnezeu. Am citit multe vieți de sfinți, am citit multe minuni, dar numai în puține cazuri am avut o evlavie deosebită față de vreun părinte despre care nu știam decât puține lucruri.

După ce m-am căsătorit, a trebuit să susțin examenul de titularizare pentru ocuparea unui post de profesor de religie. Timpul pe care îl aveam pentru învățat era foarte scurt, dar aveam nădejde în ajutorul sfântului. Materia era foarte multă și, pentru cineva care în facultate preferase să citească din scrierile Sfinților Părinți sau din alte cărți duhovnicești în loc să învețe pentru examene – cum era cazul meu –, titularizarea părea un vis frumos. La Metodică nu știam aproape nimic și era mult de învățat.

La examen mi-am pus pe bancă iconiță mică a sfântului și m-am rugat să o scot la capăt. M-am descurcat bine și am luat titularizarea.

După ce soția mea a rămas însărcinată, un prieten mi-a adus din Sfântul Munte Athos o icoană a sfântului.

„Ce bine că Sfântul Nectarie a vrut să intre în casa noastră… O să avem mult ajutor de la el” – i-am spus soției. Și așa a fost. Ne-am hotărât ca, dacă o să avem o fetiță, să îi punem numele Nectaria.

Cineva ne-a spus că femeile însărcinate care ajung să se închine la Mănăstirea din Eghina primesc de la sfânt ajutor la naștere și că nasc foarte ușor, „...chiar în mai puțin de o oră”.

„Dacă ne rugăm lui, o să naști și tu ușor, i-am spus soției. Chiar dacă nu putem ajunge să ne închinăm la moaștele sale, sfântul nu o să ne treacă cu vederea rugăciunile.”

Când trebuia să nască soția, am dus-o la spital. Pentru că am uitat acasă atenția pentru doctor, m-am întors să o iau.

Să vă întoarceți cam peste trei-patru ore!” - mi-a spus doctorul, fără să se gândească la faptul că soția mea ar putea naște mai repede.

În mai puțin de o oră (cam în patruzeci de minute) am fost acasă și mă rugam sfântului pentru ca soția mea să nască ușor un copil sănătos. În timp ce mă rugam, mi-a venit în minte un gând: „Poate că naște chiar în aceste clipe...” Știind că sfântul o putea ajuta să nască atât de repede, m-am grăbit să mă întorc la maternitate.

Ați ajuns prea târziu, a născut de jumătate de oră un băiețel frumos și gras...”, mi-a spus o asistentă. Adică născuse exact când mă rugam sfântului pentru ea.

Doctorul s-a mirat că soția mea născuse atât de ușor. Nu îi venea să creadă că e la prima naștere.

Nu e greu de înțeles că ajutorul sfântului ne-a bucurat mult. De atunci, evlavia noastră față de el a sporit. Cel de-al doilea copil al nostru, Nectaria, îi poartă numele. (Chiar dacă pentru soția mea nașterea Nectariei a fost mult mai grea, nu am văzut în asta lipsa ocrotirii sfântului; Dumnezeu știe când e de folos ca oamenii să treacă prin încercări și tot El știe când le este de folos ca prin ajutorul sfinților să fie feriți de ele.)

Aș mai putea spune că sunt recunoscător și pentru faptul că ne-a ajutat să avem o casă aflată la câteva minute de Mănăstirea Radu Vodă, unde, după mutarea noastră, a sosit și o părticică din moaștele Sfântului Nectarie. Am relatat acest episod în lucrarea mea Cartea nunții – Cum să-mi întemeiez o familie2:

Duhovnicul pe care îl aveam atunci (cel din Moldova, care ducea o viață de nevoință aspră), auzind de la soția mea cât de frământată era de gândul casei, mi-a zis: «Vezi ce faci și rezolvă problema. Trebuie să găsești o soluție...»

Când mi-a dat acest sfat, am simțit că Dumnezeu mă va ajuta să cumpăr o casă. Un apartament de două camere costa vreo zece mii de dolari, iar noi nu aveam decât un sfert din sumă (o moștenire de la bunica). Oricum, nu i-am spus părintelui că nu am de unde să fac rost de bani.

(Descriu aventura cu casa tocmai pentru a da mărturie că Dumnezeu poartă de grijă celor care se căsătoresc; și, chiar dacă problema locuinței e o problemă reală, Dumnezeu găsește o soluție pentru fiecare. Sau, mai bine zis, ne ajută pe fiecare să găsim cea mai bună soluție de care avem nevoie. Și, chiar dacă uneori ni se pare că ne scufundăm, în ultima clipă găsim soluția potrivită.)

M-am dus la moaștele Sfântului Mucenic Ciprian (care, înainte de convertire, fusese un mare vrăjitor și de care mă simt apropiat pentru că și eu am cunoscut gustul amar al rătăcirii) să îl rog să ne ajute să facem rost de o casă. În clipa în care m-am rugat în fața raclei, am simțit că vom primi ceea ce cer. Am simțit precis că sfântul îmi spune că voi avea casă. Deși nu am auzit nicio voce, deși nu se întâmplase nimic ieșit din comun, am fost convins că Dumnezeu ne va face curând o bucurie.

Nu peste mult timp am aflat că s-a scos la licitație un apartament cu trei camere în centrul Bucureștiului, la un preț mic - nu mult peste zece mii de dolari (pe mine mă încânta ideea de centru ca să pot ajunge mai ușor la moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina, ale Sfântului Mucenic Ciprian, ale Sfântului Dimitrie Basarabov și ale Sfântului Nicolae).

Am vorbit cu părintele din Moldova și acesta mi-a zis că se va ruga la Dumnezeu să luăm casa. Licitația se apropia, dar noi nu reușiserăm să împrumutăm banii. Cu două zile înainte de licitație, m-a biruit deznădejdea: «Doamne, de ce nu m-ai ajutat să fac rost de bani?... Și de ce am simțit la moaștele Sfântului Ciprian că ne vei da o casă, când nu avem cu ce să o cumpărăm?...» Eram foarte trist, nu puteam dormi.

A doua zi, duminică, ne-a întrebat o cunoștință foarte apropiată la ce licitație vrem să mergem. I-am vorbit despre apartament, dar și despre faptul că nu avem bani. Și răspunsul a fost:

«Am aproape jumătate din suma de care aveți nevoie. Voiam să donez banii vreunei mănăstiri. Dar vi-i dăruiesc vouă...»

Mi se părea că visez. Un părinte, auzind cum ne-a trimis Dumnezeu banii în ultima clipă, mi-a spus: «În asta trebuie să vedeți o minune a zilelor noastre. Chiar dacă nu pare spectaculoasă, s-a arătat puterea ascultării. În loc să vă plângeți că nu aveți bani, ați avut încredere în rugăciunile părintelui duhovnic și, pentru rugăciunile lui și ale voastre și pentru ca să îi fie bine copilului vostru, banii au venit».

La licitație nu au fost alți clienți, așa că am reușit să luăm casa. În patruzeci de zile trebuia să dăm banii. Cu o zi înainte de termen am reușit să îi strângem pe toți. Și am reușit să luăm apartamentul. Chiar dacă au fost și peripeții. (…)

Cu restul datoriilor ne descurcăm greu de tot, dar de fiecare dată când a trebuit să dăm bani Dumnezeu ne-a ajutat în ultimul moment. Bine că am reușit să ne împrumutăm numai de la cunoștințe, că dacă am fi luat bani de la vreo bancă nu ne-am fi descurcat cu plata dobânzilor.”

Ceea ce nu am spus în carte (datorită faptului că mă adresam unor tineri care poate ar fi considerat că exagerez dacă văd în toate mâna lui Dumnezeu) este că, după ce am cumpărat casa, am avut o altă bucurie: părintele din Moldova, la care ajungeam destul de greu, ne sfătuise să ne găsim un duhovnic în București, ca să ne putem spovedi mai des.

Am găsit un duhovnic în mâinile căruia să ne punem sufletele tocmai la Mănăstirea Radu Vodă, care se află aproape de blocul nostru (mergând pe jos, ajungem acolo în mai puțin de zece minute).

În momentul în care la mănăstire a fost adusă o părticică din moaștele Sfântului Nectarie, i-am spus soției: „Vezi, nu știam de ce ne-a dat Dumnezeu casa în această zonă. A vrut să fim aproape și de duhovnic și de Sfântul Nectarie.”

Nemaiavând duhovnic în alt oraș, ne spovedim aproape în fiecare săptămână. Iar la moaștele Sfântului ajungem destul de des. Nu avem cuvinte să mulțumim pentru aceasta. Chiar dacă uneori, pentru puținătatea credinței noastre, ni se pare că sfântul nu ne ajută, totuși un lucru ne este clar: că, la vreme de mare încercare, a fost alături de noi.


(Danion Vasile)

Sfântul Nectarie „lucrează” în sprijinul

creștinilor care îi cer ajutorulÎn noiembrie 2001 am primit de la banca la care făcusem pentru prima dată credit în valută o penalizare de 100 USD ( mai exact 3.154.000 lei ) pentru că am întârziat să plătesc rata din ultimele două luni cu două săptămâni. Eram disperată mai mult pentru că nu vroiam ca penalizarea să fie suportată de giranții mei, pentru că suma era prea mare ca să-mi facă numai mie oprirea respectivă… Nu aveam acești bani și nici nu știam de unde să-i obțin în câteva zile… Am plâns și n-am dormit trei nopți, rugându-mă Sfântului Nectarie de care am aflat dintr-o carte binecuvântată, pe care o cumpărasem de curând. Mă „îndrăgostisem” de acest mare sfânt grec din Insula Eghina, a cărei imagine de pe coperta cărții mă fascinase și-mi doream foarte mult să ajung și eu, într-o zi, în Sfânta Grecie!… A treia zi, la serviciu, m am întâlnit cu buna mea colegă și prietenă Ligia, care se întorsese dintr-o delegație din Franța. Era pe fugă, venise doar să-și facă «decontul» și se grăbea să ajungă acasă, unde își lăsase băiețelul de trei ani în grija guvernantei, pentru că avea febră 40 grade Celsius și gâtul plin de puroi (amigdalită acută ).

I-am dat cartea cu Viața, minunile și acatistul Sfântului Nectarie, ca să se roage Sfântului pentru vindecarea fiului ei Ștefan, spunându-i: „Lasă, citește tu Acatistul Sfântului chiar și în autobuz până acasă și cere ajutorul Sfântului Nectarie, că eu, pentru necazul meu, m-am rugat trei zile. Este important să se facă Ștefăniță sănătos!”.

Prietena mea m-a întrebat ce necaz mai am… I-am arătat penalizarea de la bancă și i-am spus că nu am reușit să o plătesc. Ligia mi-a spus că-mi dă ea cei opt sute de franci care i-au rămas de la delegația din Franța, la care să mai adaug și să-mi plătesc penalizarea imediat ce schimbam francii. Și îmi permitea să-i returnez banii atunci când puteam!…

Nu prea am vrut să facă prietena mea acest sacrificiu, dar ea a insistat și ne-am dus la prima casă de schimb valutar, aproape de serviciu, ca să știm cât ar trebui să mai adaug pentru a completa suma, neștiind ce însemna, în lei, suma de opt sute franci francezi la acea dată.

Când am văzut factura de la schimbul valutar nu ne-a venit să credem ochilor!… 800 franci însemnau: 3.155.000 lei, adică doar cu 1.000 lei mai mult decât îmi trebuiau mie ca să-mi achit datoria. Am plâns amândouă în mijlocul străzii de bucuria minunii săvârșite de Sfântul Nectarie, pentru că în tot acest timp am vorbit pe drum numai despre acest Sfânt și despre minunile pe care le citisem în carte. Suntem convinse că a fost la mijloc lucrarea Sfântului Nectarie ca răspuns la rugăciunile mele și m-a ajutat prin sufletul bun și generos al prietenei mele!

Și asta nu a fost singura minune din acea zi!…

Ligia a luat autobuzul spre casă și a citit în acest timp din cartea dăruită de mine. Absorbită de lectură nu a coborât în stația la care trebuia și s-a trezit în altă zonă a orașului, ceea ce a mai întârziat-o o jumătate de oră.

Eu, între timp, am ajuns cu banii la bancă, am achitat și am plecat acasă, mulțumindu-i tot timpul Sfântului Nectarie pentru ajutorul minunat!…

Am sunat-o pe Ligia care a spus că a întârziat pe drum, dar, când a ajuns acasă, unde sosise și soțul ei cu doctorița copilului, acesta era bine, sănătos, mânca, era vioi și nu mai avea febră deloc! Și, mai mult, în gât parcă nici nu avusese amigdalele pline cu puroi, astfel că doctoriței nu i-a venit să creadă că a trecut așa o boală fără nici un tratament antibiotic, ci doar cu paracetamol (supozitor) dat de Ligia dimineață!

Era clar: Sfântul Nectarie a răsplătit-o și pe Ligia pentru gestul ei creștinesc de a ajuta un om în nevoie! Copilul a fost vindecat prin minune, așa cum a recunoscut doctorița și soțul Ligiei.

Minunea nu s-a oprit aici! Sfântul Nectarie ne-a ajutat în continuare, atât pe mine, cât și pe Ligia.

Prietenei mele îi merge tot mai bine, acum va avea al doilea copil și se va muta într-un apartament mai mare și asta pentru că la baza sumei de bani pe care trebuia să o strângă pentru a cumpăra un alt apartament stau niște bani trimiși în chip de cadou tot de Sfântul Nectarie… Cum s-a întâmplat?

Să vă povestesc. Eu am scris despre minunile săvârșite de Sfântul Nectarie măicuțelor din Mănăstirea Sfântului Nectarie din Insula Eghina (am scris o scrisoare lungă și un pomelnic pe care le-am dat la tradus în greacă unei colege de la serviciu de la «secția greacă») și am trimis plicul, rugându-le pe măicuțe să tipărească în cartea cea nouă cu minunile Sfântului Nectarie și cele săvârșite de acesta în România, cu robii lui Dumnezeu…

După trei luni, în martie 2002, am primit « invitația» de la Oficiul Poștal din Ghencea să merg să-mi ridic un colet din Grecia. Am crezut că este un nou colet din Athos, de la Sfânta Mănăstire Vatopedi (cu care corespondez de patru ani). Când am ajuns acolo, am aflat că acel colet era din Insula Eghina! Îmi ieșea inima din piept de bucurie!… Nu-mi venea să cred că măicuțele îmi răspunseseră, dar să-mi trimită un colet! Oare ce mi-au pus în acel colet ? Numai lucruri minunate, desigur!

Dar... stupefacție, atât pentru mine, cât și pentru lucrătoarea de la poștă care, după ce a scos pe rând din coletul (care avea scris prețul dat de măicuțe: 14 euro ca să mi-l trimită!) au scos: două icoane cu Sfântul Nectarie (pe lemn și în foiță de aur!), sticluțe cu mir, iconițe și fotografii cu Părintele Nectarie când era în viață, călugăr în Eghina și director la Seminarul din Atena, și încă două plicuri groase pe care scria ceva în greacă, sigilate. Funcționara de la poștă trebuia să le desfacă (pentru că așa cere regulamentul) și le-a tăiat și le-a acoperit imediat cu mâinile să nu le vadă colegii ei că în acele plicuri erau: dolari! Ceea ce era interzis! Nu am crezut când mi-a spus că: „Sunt bani, doamnă! Și mulți! Dolari!”

Eu am spus că asta înseamnă că nu era coletul meu! Nu aveam cum să primesc bani de la Mănăstire ?!!...

Funcționara mi-a arătat plicurile și, erau, într-adevăr, dolari de câte 5, 1, 10 USD (bancnote) și 50 USD.

Era și o scrisoare, scrisă frumos, de mână, în limba greacă și nu aveam cum să aflu „misterul” existenței acelei sume de bani de care nici nu am putut să-mi dau seama până am ajuns la birou să-i număr.

Oricum, funcționara ar fi putut să-mi pună o taxă mai mare, pentru că deja trebuia să dau vreo 70.000 lei pentru colet. Dar, Sfântul Nectarie «a lucrat» și aici: funcționara nu numai că nu m-a taxat de bani, dar a ascuns plicurile să nu le vadă colegii ceilalți și mi-a făcut chitanță că am primit medicamente în acel colet și trebuia să plătesc 1.000 lei! Exact 1.000 lei cât primisem în plus atunci când am schimbat 800 franci pentru a plăti penalizarea de la bancă!!!

Am plâns în hohote după ce mi-a tradus colega mea scrisoarea maicii starețe, Teodosia, din Eghina, scrisoarea în care îmi spunea că ceea ce le-am scris va fi tipărit în noua carte care o să apară în Grecia cu «Minunile Sfântului Nectarie», ca să se roage pentru mine și prietena mea și pentru familiile noastre și că: «ne trimite Sfântul Nectarie câte o icoană în foiță de aur la fiecare, mir de la sfântul său trup și banii sunt tot de la Sfântul Nectarie!». Era suma de 200 USD, din care 100 USD să-i înapoiez eu prietenei mele datoria, iar 100 USD să-i împărțim: 50 USD fiecăreia să facem ce vrem cu ei!

Am rămas fără grai, atât eu cât și colega mea, traducătoarea, când am aflat ce era cu dolarii din plicuri, pentru că într-unul erau 100 USD mărunți și în celălalt câte 50 USD întregi. Erau bani din cutia de pomelnice de la Sfântul Nectarie.

Nu mai trebuie să vă spun care a fost reacția prietenei mele, Ligia, când i-am dus icoana cu Sfântul Nectarie și banii de la Sfântul Nectarie.

Ei i-au revenit 150 USD pe care i-a pus la «temelia» noului apartament, pe care au reușit să și-l cumpere acum, în 2003.

Eu am fost într-un pelerinaj în țară cu o parte din acei bani, cu altă parte mică mi-am plătit o factură și alții i-am trimis la o mănăstire.

În toate aceste «lucrări» ale Sfântului Nectarie am văzut că s-a gândit la toate amănuntele! Totul «a mers șnur», dacă Sfântul meu drag a vegheat și veghează mereu! Trebuie doar să-L iubești pe Hristos, s-o iubești pe Maica Lui (căreia Sfântul Nectarie se ruga zi și noapte) și să te rogi lui, așa cum fac și eu tot timpul și mă ajută mereu în toate!

Slavă lui Dumnezeu!


(Antoaneta Velcovici –

Psihosociolog și redactor la Societatea Română de Radiodifuziune, București)

Sfântul Nectarie,

împotrivindu-se unei amăgiriDintotdeauna, Dumnezeu a binecuvântat pământul cu flori neprețuite, pentru că în toate timpurile au existat oameni purtători de Dumnezeu, care au strălucit și i-au călăuzit pe semenii lor spre calea mântuirii. Dintotdeauna au existat sfinți, dar mi se pare că niciodată nu au fost atât de mulți care să fie așa de apropiați de oameni, cum se întâmplă în zilele noastre. Poate că răul s-a înmulțit atât de mult încât și Dumnezeu a trebuit să înmulțească numărul adevăraților Săi slujitori de pe pământ, pentru ca, prin mijlocirea și prin ajutorul lor, oamenii să mai fie păsuiți.

Este uimitor cât de mulți sfinți, veniți din diverse colțuri ale ortodoxiei, au trăit sau trăiesc încă în zilele noastre. Pentru mine, care sunt o persoană tânără, crescută și educată după toate canoanele societății moderne, a fost un șoc atunci când, din întâmplare, am ajuns să citesc o cărțulie despre câteva dintre minunile Sfântului Nectarie din Eghina. Pur și simplu nu pricepeam cum este posibil ca Dumnezeu să Își mai îndrepte și în veacul nostru privirea înspre noi, și încă într-un chip atât de minunat.

De când am citit acea cărțulie, am început să o port cu mine tot timpul atunci când călătoream mai departe, pentru că simțeam oarecum că nu sunt singură dacă o am la mine. Într-o zi, am intrat pe internet, așa cum se obișnuiește printre tineri, din curiozitatea de a discuta cu persoane din Grecia, pentru că iubesc foarte mult țara aceasta. Am intrat în vorbă cu un grec din Australia, pe nume Dimitris Christakis, care avea atunci 46 de ani și care intrase și el pentru prima dată pe internet. Cum am început să vorbim, mi-a spus direct că are cancer la pancreas și că i-au făcut operație, iar șansele să trăiască sunt de 50%. Am rămas șocată, pentru că nu mai avusesem niciodată de-a face cu o persoană practic pe moarte. Aducându mi aminte de faptul că Sfântul Nectarie i-a vindecat pe mulți de cancer și netrecându-mi altceva prin minte în acel moment, l-am întrebat:

− Tu ai auzit de Sfântul Nectarie?

El mi-a răspuns atunci pe un ton brusc înviorat:

Cum să nu, dacă el este protectorul familiei mele...

După ce am discutat ore în șir, am mers acasă, unde, aflându-mă sub puternica impresie a dramei acestui om, care începuse deja să își pregătească cele trebuincioase pentru înmormântare, și având în minte exemplul minunilor săvârșite de Sfântul Nectarie, care parcă aranjase această întâlnire, m-am gândit că trebuie să fac ceva. Ca un om de știință mai degrabă decât ca un credincios, am analizat ce anume se cerea pentru ca Dumnezeu să Se milostivească și să facă minunea. Am observat că este nevoie mai ales de două lucruri: de rugăciune stăruitoare și de credință nestrămutată. Cu rugăciunea stăruitoare a fost mai ușor. Deși eram în timpul examenelor, atunci când mă opream din învățat, îl rugam în continuu pe Sfântul Nectarie să aibă milă de noi. Iar, pentru ca să nu uit de rugăciune, mi-am lipit chiar pe pereți foi de hârtie pe care scrisesem: „Sfinte Nectarie, vindecă-l pe Dimitris”. Cu credința nestrămutată a fost însă mai greu, pentru că nu o prea aveam. Văzând că nu progresez, în disperare de cauză, am aplicat o metodă mai dură. Am pus pe jos scoici și făceam Paraclisul Sfântului cu genunchii pe ele. Astfel, încet-încet, credința a început să crească și eram deja plină de nădejde.

Pentru ca durerea provocată de scoici să treacă, era nevoie de mai multe zile din momentul în care încetam să le mai folosesc. Într-o seară, însă, după ce am făcut din nou rugăciune pe scoici, fiindcă obosisem și mă dureau destul de tare genunchii, m-am întins pe pat ca să mă odihnesc. Am ațipit cam o jumătate de ceas și, când m-am trezit, nu mai aveam nici urmă de durere, deși, în mod normal, durerea ar fi trebuit să treacă în câteva zile. Acest lucru s-a repetat de mai multe ori.

Pentru mine, acesta a fost un semn că Sfântul Nectarie asculta rugăciunile noastre, cu atât mai mult cu cât însuși Dimitris − căruia deja îi ziceam tată, pentru că mă atașasem mult de el și pentru că eu însămi eram fără părinți − îmi spusese că i s-a întâmplat și lui o asemenea minune. El și soția sa, Vera, merg o dată la câțiva ani în Grecia, în insula Eghina, pentru a se închina la moaștele Sfântului Nectarie. Cu ceva ani în urmă, odată ajuns în Eghina, Dimitris a hotărât să nu meargă cu autobuzul până la mănăstire, ci, ca semn de mulțumire și de iubire față de Sfânt, s-a descălțat și a mers pe jos. După cum povestește el, deși era ceva de mers, parcă ar fi avut aripi la picioare și parcă pe drum nu erau pietre și țepi, ci catifea. Și așa a rânduit Sfântul Nectarie, care îi răsplătește și îi mângâie pe cei care îl iubesc, de a ajuns la mănăstire înaintea autobuzului. Dar, pentru că mersese desculț, picioarele îi erau pline de răni. După ce s-a instalat într-o cameră, s-a culcat pentru vreo două ore, iar, când s-a trezit, pe picioare nu mai avea nici urmă de rană sau de umflătură.

Astfel, m-am încredințat că Sfântul Nectarie ne era aproape. În același timp, pe cât puteam, căutam să îl încurajez pe tata și să îi cresc nădejdea că se va vindeca. El îmi spusese că, atunci când era în spital, înainte și după operație, simțea prezența Sfântului deasupra patului său. Iar eu, pentru a-l scoate din starea în care se afla, îl luam repede și îi spuneam:

− Tu chiar crezi că nu o să te vindeci? Atunci de ce venea Sfântul Nectarie la tine la spital? Numai ca să-ți țină de urât?...

Așa a trecut o perioadă de timp și, într-o seară, în vreme ce stăteam în genunchi și citeam Paraclisul Sfântului Nectarie, care era la sfârșitul cărțuliei cu minuni pe care am amintit-o, pe când țineam cartea în mână, am simțit la un moment dat nevoia să mă opresc din rugăciune și am închis ochii. Cât timp am ținut ochii închiși, cartea s-a deschis în altă parte, iar, în momentul în care i-am deschis din nou, privirea mi-a căzut pe următoarele cuvinte care se găseau în carte: „Nu te neliniști, copila mea, părintele tău se va face bine în curând”. Nu știam ce să cred. Se putea să fie de la Sfânt sau se putea să fie numai o ispită. Nu am spus nimănui, dar am așteptat să văd ce avea să se întâmple.

În zilele următoare, tata a mers la analize. Am așteptat rezultatul cu destul de mult calm, pentru că, în sufletul meu, simțeam că nu se putea să nu fie bine. În ziua în care știam că avea să primească rezultatele, m-am dus la internet ca să aflu ce s-a întâmplat. L-am întrebat cu sufletul la gură ce anume i au spus medicii, iar el mi-a răspuns:

− Mi-au zis că o să mor.

Dintr-o dată, am început să tremur cu toată ființa mea, dar, imediat, el a început să râdă și mi-a spus că a glumit și că doctorii i-au spus de fapt că tumoarea a dat înapoi și că nu mai este nici un pericol.

M-am bucurat, firește, dar șocul prin care trecusem îmi înțepenise parcă simțurile. Noaptea care a urmat a fost pentru mine îngrozitoare. Deși dormeam, parcă eram totuși trează și mă zvârcoleam de parcă sufletul meu nu avea aer. La un moment dat, m-am trezit, dar nu puteam să-mi revin din senzația de sufocare a sufletului, de parcă șerpi nevăzuți se încolăciseră în jurul meu și nu mă lăsau să respir. Atunci, mi-am adus aminte de o minune a Sfântului Nectarie cu un om care a trecut printr-o situație asemănătoare de chin sufletesc, dar, luând ulei de la candela Sfântului, pe care îl păstra în casă, și făcând cu el semnul crucii pe piept, și-a revenit. M-am dus atunci la candela, care, de când l-am cunoscut pe tata, arde neîncetat la icoana Sfântului, și, chiar dacă în ea era ulei obișnuit, mi-am înmuiat degetul în ulei și mi-am făcut semnul crucii pe piept, fără să sper prea mult că acest lucru îmi va aduce vreo alinare. Dar mă înșelasem, pentru că, imediat, toată senzația de rău a dispărut și am adormit liniștită.

În acele clipe nu am înțeles care a fost rostul acestei din urmă minuni, dar, mai apoi, mi-am dat seama că ea a avut menirea de a confirma faptul că vindecarea tatălui meu nu a fost o „minune” a științei, ci o minune adevărată a Sfântului iubirii, care nu își întoarce fața de la nici un om care îl cheamă cu credință și cu dragoste.

Pentru mine, minunea săvârșită de Sfântul Nectarie a fost dublă, pentru că un om a fost salvat de la moarte, dar, mai mult decât atât, prin puterea și prin grija lui Dumnezeu, am dobândit părinți adevărați, prin care m-am născut din nou.

Părintele Nectarie, care − alături de Maica Domnului, pe care o consider mama mea din cer − a devenit tatăl meu din cer, este de atunci în permanență prezent în sufletul și în inima mea. S-a întâmplat să mă mai ocrotească în mod simțit.

Cu vreo doi ani în urmă, în timpul verii, pentru că petreceam foarte mult timp la internet vorbind cu tata, am cunoscut (tot pe internet) un băiat grec, pe nume Nikos Papadopoulos, care mi-a plăcut. Și el m-a plăcut pe mine și, după o vreme, a hotărât să vină cu mașina în România ca să mă cunoască și, eventual, să merg apoi și eu în Grecia. Totul părea să fie în regulă. Aveam chiar și binecuvântarea tatei. Însă, pe internet multe se pot ascunde și nu am avut de unde să ne dăm seama că băiatul era de fapt însurat. Aceasta aveam însă să o aflăm mai târziu.

Între timp, într-o zi anume, băiatul s-a urcat în mașină și a pornit spre România. Eu am stat și l-am așteptat și l-am tot așteptat, însă, nu numai că nu a venit, dar nici nu a mai dat vreun semn de viață. Nu am știut ce să cred, dar mi-am văzut în continuare de viața mea. Într-o zi însă, intrând din nou pe internet, l am găsit. Era acasă la el, dar părea foarte tulburat și agitat. L-am întrebat insistent ce se petrecuse de fapt. La început, nu a vrut să îmi zică nimic, dar, până la urmă, mi-a spus că este căsătorit și mi-a povestit tot ce i s-a întâmplat.

Din ceea ce mi-a spus el, în ziua hotărâtă s-a urcat în mașină ca să plece spre Iași să mă cunoască, fără a avea nicio mustrare de cuget pentru faptul că era căsătorit. A străbătut fără nici o problemă Grecia și Bulgaria, dar, din momentul în care a intrat pe teritoriul României, a început să se simtă foarte tulburat. Cu cât înainta mai mult, cu atât se simțea mai rău. A reușit să treacă de București, dar, când a ajuns la Crasna, nu a mai putut înainta și a făcut cale întoarsă.

Tulburarea care îl cuprinsese era atât de mare, încât abia dacă mai vedea șoseaua pe care mergea. A trecut înapoi prin Bulgaria și a ajuns în Salonic, de unde trebuia să meargă spre vest, pentru a ajunge în Corfu, unde locuia. Însă, fără să își dea seama ce face, în loc să meargă spre vest, a luat drumul care ducea spre Atena, adică spre sud. Pe drumul dintre Salonic și Atena, nu a mai fost stăpân pe faptele sale. Avea senzația că altcineva îi ține volanul și că mașina merge încotro vrea ea. Atunci când a ajuns la Atena (drumul dintre Salonic și Atena este de mai multe sute de kilometri), a oprit mașina și s-a întrebat ce caută el acolo. Noapte fiind, a privit prin parbriz, ca să vadă unde anume se afla. Atunci, ochii săi au întâlnit ochii mari și blânzi ai unui călugăr bătrân, îmbrăcat într-o rasă ponosită și cu scufie pe cap, care l-a fixat pentru ceva vreme. În acele clipe, fără să-și dea seama în ce fel, gândul i s-a luminat. Știa de ce se afla în Atena: pentru ca să meargă în Eghina (insula Eghina se află în apropierea Atenei). A luat atunci un vapor și s-a îndreptat în grabă spre insula unde se aflau moaștele Sfântului Nectarie. Cum a ajuns să se închine la ele, a simțit dintr-o dată că tulburarea îl părăsește, după care s-a întors acasă liniștit.

Oamenii nu Îi pot niciodată mulțumi cu adevărat lui Dumnezeu pentru multele daruri și pentru purtarea Sa de grijă față de noi. Însă, în neputința mea, eu m-am gândit să-i mulțumesc Sfântului Nectarie vorbind despre el și altora, pentru ca și semenii mei să se împărtășească din darurile minunate pe care Dumnezeu le-a gătit celor care, în lumea aceasta vândută celui rău, se străduiesc să nu se depărteze de El. Îl iubesc pe Sfântul Nectarie ca pe un tată, iar el îmi este mereu aproape, chiar și în chip simțit.

Într-o zi, după ce am aflat că în Iași se zidește o biserică cu hramul Sfântului Nectarie, am mers și eu acolo la slujbă. În biserică slujea un singur preot. Însă, atunci când acesta a ieșit cu Sfintele Daruri, m am ridicat dintr-o dată pe vârfuri pentru ca să-l văd și pe celălalt preot care slujea. Nu l-am văzut, desigur, pentru că nu exista un al doilea preot, dar, pentru câteva momente, am avut senzația puternică a prezenței Sfântului Nectarie ca preot slujitor în acea biserică.

Într-o altă zi, mergeam pe o stradă din apropierea bisericii de care am amintit, dar fără să-mi dau seama că voi ajunge pe lângă ea. Cum mergeam gândindu-mă la ale mele, dintr-o dată am simțit coborând asupra mea o senzație puternică de pace și de iubire. Nu știam de unde vine aceasta, dar am privit în jur și am văzut că mă aflam chiar lângă biserică.

Să dea Dumnezeu ca acest Sfânt, care i-a iubit atât de mult pe oameni, încât s-a lăsat umilit și călcat în picioare de ei numai ca să-i poată ajuta, să se milostivească și asupra românilor și să verse de-a pururea harul său și peste noi.


(Elena Cristescu)

Cum l-am cunoscut pe Sfântul NectarieMă numesc Boncea Ileana, am 72 de ani și sunt din București. Sunt fiică de preot, enoriașă a sfintei Mănăstiri Radu Vodă din 1992. Credința în Dumnezeu mi-a fost insuflată de tatăl meu, de când eram copil. Deci, în orice împrejurare, locul și ajutorul îl găsim doar în Biserică și prin slujitorii ei, care la noi, la Mănăstirea Radu Vodă sunt cu totul deosebiți. Sunt dăruitori, ostenitori și foarte aproape de problemele fiecăruia, de la Prea Sfințitul Varsanufie Prahoveanul până la ultimul monah. Dumnezeu este atât de bun, îndelung răbdător, ne mai ceartă, ne mai iartă, dar nu ne lasă niciodată.

O întâmplare petrecută în 19 august 2001 m-a convins de aceasta. Ce oameni aleși mi-a scos Dumnezeu în cale, și cum am scăpat de la moarte sigură, din situația în care mă aflam!

Eram pe stradă când mi s-a făcut deodată rău. Am vomat cheaguri de sânge și aproape mi-am pierdut cunoștința. La cererea mea, un taximetrist m-a dus la Spitalul Sfântul Ioan din capitală. De gardă, la Urgență, era o doctoriță pe numele ei dr. Ariadna Kuejdean, primul înger pe care mi l-a trimis Dumnezeu. M-a consultat repede și, după pierderea mare de sânge pe care o avusesem, am ajuns la o anemie post-hemoragică severă (6), cardiopatie ischemică, tensiune arterială 5. Personal, această doctoriță m-a condus imediat în secția de cardiologie, unde am fost ținută sub aparate cinci zile, permanent, pentru a-mi restabili tensiunea și anemia. În urma consultației, diagnosticul era:

- ulcer gastric duodenal

- hemoragie digestivă, cu anemie post hemoragică 6

- infarct miocardic.

După redresare a urmat un consult amănunțit, însoțit de ecografii, și doctorii au stabilit urgent intervenție chirurgicală, sub rezerva biopsiei, care a durat optsprezece zile: ulcer gastric, crater ulceros de natură malignă.

Până la intervenția chirurgicală au trecut niște zile de groază. Am alergat la mănăstirea Radu Vodă, la Prea Sfințitul Varsanufie, starețul acestei mănăstiri, pe care îl cunosc din 1998, și, având mare încredere în ajutorul și dăruirea dânsului, i-am explicat situația și i-am cerut binecuvântare.

La plecare, mi-a dăruit o seringă cu mir de la Sfântul Nectarie, să mă ung în fiecare dimineață. Am folosit mirul cu mare încredere în Dumnezeu și în cel care mi l-a dăruit.

Când m-am prezentat la Spital pentru intervenție, dintr-un ulcer malign, confirmat și de medicii care mă consultaseră, chirurgul care urma să facă intervenția, pe nume prof. dr. Radu Petrescu, mi-a zis: „Nu am ce tăia, rana s-a închis”. Minunea s-a produs datorită mirului primit de la candela Sfântului Nectarie.

La întoarcerea acasă, m-am dus iar la mănăstirea Radu Vodă, la racla Sfântului Nectarie, să-i mulțumesc, deși atunci nu știam nimic despre viața Sfântului. La noi, la pangar, am văzut cele două cărți (roșie și albastră) cu viața și minunile Sfântului Nectarie, sfântul secolului nostru. Le-am citit și recitit, dându-le spre cunoaștere celor care au probleme de sănătate și povestindu-le minunea prin care m-a vindecat Sfântul Nectarie. Abia citindu-i minunile, mi-am dat seama cât m-a ajutat Sfântul, și i-am sfătuit pe cei care le lecturau să înceapă cartea roșie cu capitolul 2, pagina 72 – minunile sfântului, apoi prima parte cu viața lui, și după aceea cartea albastră, tot despre Sfântul Nectarie (este mai detaliată și redă foarte frumos viața și minunile Sfântului). Purtându-i o vie recunoștință, simt nevoia să-l fac și eu cunoscut celor care au probleme și nu-l cunosc (ca și mine atunci).

Cumpărând ambele cărți (care s-au epuizat) le ofer spre informare, împreună cu relatarea mea, celor cu situații similare și nu numai.

Îi felicit pe cei doi autori ai cărților care s-au ocupat să-l facă cunoscut pe Sfântul Nectarie, dar mă întrebam de ce nu se scriu și la noi astfel de mărturii? Chiar astăzi, 10 august 2003 am aflat că la Mănăstirea Radu Vodă se strâng mărturii despre minunile sfântului, și m-am grăbit să dau mărturia mea.

Deși au trecut doi ani, încă nu mi-am revenit din acest miracol petrecut cu mine, care sunt o păcătoasă, dar Bun este Domnul și minunate sunt lucrurile Lui, prin sfinții Săi aleși și slujitorii plini de har. Slăvit să fie în veci numele Lui.


(Ileana Boncea – 10 august 2003, București)
1 Aceste mărturii au fost tipărite inițial în cartea Noi minuni ale Sfântului Nectarie, Editura Bunavestire, Galați, 2003, pp. 9-33. Ele sunt primele mărturii tipărite în volum despre lucrarea Sfântului Nectarie în România…

2 Apărută la Editura Nemira, București, 2003, pp. 234-235.Sfantul Nectarie Minuni in Romania

PARTEA ÎNTÂI
Sfântul Nectarie este cu noi astăzi și de-a pururi
Nimic nu putem face fără Dumnezeu”
Și de cancer poți muri sau nu ,totul depinde de tine…”
Arătările Sfântului Nectarie - minuni din Bucureștiul zilelor noastre ...
Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui”
Sfântul Nectarie ne-a salvat, pe mine și pe copilul meu!
Sfântul Nectarie îl vindecă pe monahul Mihail de mai multe boli
Minunile de la Ghimicești - Vrancea
Fiul meu este vindecat prin puterea sfinților
Rugăciunea este jertfă”
Salvarea lui Nectarie de către Sfântul Nectarie
El e protectorul tău...”
Botezul unui catolic în Biserica lui Hristos
Eu știu cine sunteți, părinte. Sunteți Sfântul Nectarie!
O boală destul de greu de tratat în țară și căreia nu-i supraviețuiesc foarte mulți copii
Sfântul vindecă un copil de astm și aduce acasă un adolescent rebel
Neîntârziat a fost ajutorul de la Sfântul Nectarie”
Naștere după dezlipirea parțială a sacului gestațional de uter
Sfântul Nectarie schimbă un diagnostic tragic
Sfântul mi s-a prezentat discret, ca o invitație,în momentul cel mai crunt al vieții mele”
Îl am mereu în sufletul meu pe Sfântul Nectarie”
Dacă n-aș fi trăit, nu v-aș fi povestit!”
Singurul sprijin în acea perioadă au fost Dumnezeu și bunul Sfânt Nectarie”
Ajutor la examene și imbold spre spovedanie
Când am luat rezultatul analizei, era negativ!
Oare le mulțumim îndeajuns de mult sfinților pentru ajutorul pe care ni-l dăruiesc?”
Sfântul Nectarie vindecă un tată bolnav
Sfântul Nectarie tămăduiește o femeie bolnavă de cancer
Sfântul Nectarie ajută să fie adus pe lume un copilaș care era să fie avortat
Am aflat de legătura puternică dintre Sfântul Nicolae și Sfântul Nectarie”
Sfântul Nectarie aduce un om la spovedanie
Sfântul Nectarie mijlocește găsirea unui loc de muncă
Sfântul Nectarie vindecă de rău de mașină
O să te faci bine, Cojocarule!”
În fiecare zi se întâmplă minuni”
O mamă mucenică și un copil care se naște cu ajutorul Sfântului Nectarie
Diagnosticată cu metropatie hemoragică, fibrom uterin”
Minunile sunt la tot pasul – trebuie doar să deschidem ochii și să le vedem”
Aflarea unui doctor bun…
Frica se naște din necredință
Bucură-te, Sfinte Părinte Nectarie!”
Minunile de la Mănăstirea Șinca Veche
L-am cunoscut pe Sfântul Nectarie printr-o întâmplare nefericită
Sfântul Nectarie a făcut o mare minune cu noi
I-am cerut sfântului o confirmare…”
Sfântul Nectarie, ocrotitorul românilor
Până și doctorii recunosc că este o minune”
Medicul repeta întruna: Doamne, ce-i aici!”
Tremuram de emoții și mă rugam încontinuu
Nectaria s-a născut printr-o minune!!!
După șapte ani de așteptări și chin... eram însărcinată!!!
Binecuvântarea Sfântului Nectarie1


PARTEA A DOUA
1. MINUNI TRĂITE DE ROMÂNI LA EGHINA
Am înțeles că Sfântul Nectarie s-a îndurat de mine, păcătoasa”
Izvorâtoare de har sunt sfintele tale moaște!
Cât am mai plâns acolo! Și, minune!”


2. NOI MINUNI ALE SFÂNTULUI NECTARIE O vindecare neașteptată
Mici” minuni
Sfântul Nectarie lucrează” în sprijinul creștinilor care îi cer ajutorul
Sfântul Nectarie, împotrivindu-se unei amăgiri
Cum l-am cunoscut pe Sfântul Nectarie


3. AM FOST OPERATĂ DE SFÂNTUL NECTARIE…”


4. MINUNEA SFÂNTULUI NECTARIE ȘI A MAICII DOMNULUI DE LA MALEVI


5. ÎNTRE OSÂNDA TĂCERII ȘI BINECUVÂNTAREA MĂRTURISIRII


ACATISTUL SFÂNTULUI IERARH NECTARIE DIN EGHINA, NOUL FĂCĂTOR DE MINUNI
Editura a început deja strângerea de material pentru un nou volum – Sfântul Ioan Rusul – Minuni în România , care nădăjduim că va vedea lumina tiparului anul viitor. Tot atunci sperăm să tipărim o altă culegere de mărturii – Minunile sfinților în România, care va conține minuni făcute de mari sfinți – Sfântul Ioan Iacob, Sfântul Efrem, Sfântul Ioan Maximovici, Sfinții Rafail, Nicolae și Irina.1

Îi rugăm pe toți cei care au primit ajutor minunat de la Sfântul Nectarie sau de la alți sfinți să trimită mărturiile lor pe e-mail editura[@]egumenita.ro sau pe adresa editurii (Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 29, Galați, cod 800830).

Mărturiile primite, ca și cele din această carte, vor fi postate pe http://minunilesfintilor.wordpress.com/ .1Ciprian Voicilă, cel care a îngrijit volumul de față, intenționează să tipărească un volum despre minunile făcute de sfinții care au sfinte moaște în București (cum sunt Sfântul Dimitrie Basarabov, Sfântul Mina sau Sfântul Ciprian). Mărturiile pot fi trimise pe e-mail ciprian_voicila[@]yahoo.com sau prin poștă pe adresa Editurii Egumenița.