[ dreapta credintă ] [ drumul sufletului dupa moarte ] [ yoga ] [ magie. vrăjitorie ] [ diavol ] [ sex ] [ avort ] [ noroc ] [ superstitii ] [ OZN ] [ muzica rock ] [ bioenergie ] [ horoscop ] [ ghicirea viitorului ] [ noile buletine 666 ] [ alte religii ] [ televizor ] [ vise ] [ stiintă si religie ] [ păcate ] [ canoane ] [ căsătorie familie ] [ rugăciuni ] [ cum postim ] [ asceza ] [ foto galerie ] [ interviuri online ] [ psaltică MP3 ] [ calendar ortodox ] [ cărti ] [ duhovnici ] [ noutăti ] [ index ]
 


Ortodox TV - interviuri video cu parinti - filme documentare


Sfantul Nectarie - Minuni in Romania


4.

MINUNEA SFÂNTULUI NECTARIE

ȘI A MAICII DOMNULUI DE LA MALEVI1În Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul o maică s-a îmbolnăvit foarte grav. Avea doar douăzeci și patru de ani și se numea Veronica. La început avea dureri de cap, apoi a început să o doară mâna dreaptă. Maicile au dus-o la un spital din Atena unde a stat patru luni și jumătate și, cu toate străduințele medicilor, nu s-a văzut nicio îmbunătățire. A fost adusă din nou la mănăstire, dar situația se înrăutățea pe zi ce trecea. A fost dusă din nou la spital, dar după o perioadă medicii au spus că nu mai au ce-i face, deoarece nu mai are mult de trăit și, dacă vor, maicile pot să o ia la mănăstire.

Îi paralizaseră picioarele, o mână, iar capul nu mai putea să și-l ridice. Permanent avea crize, iar temperatura nu scădea sub 39o. Doctorii au zis că măduva picioarelor se topise, transformându-se într-un lichid. Maica stareță, împreună cu toate maicile, știind că nu mai are mult de trăit, s-au hotărât să o tundă în schima mare. Dar iată ce ne-a povestit chiar maica Veronica:

„Era în Duminica Ortodoxiei, aveam o criză și dureri mari, am văzut-o pe fosta stareță a noastră care adormise întru Domnul. A venit la mine, m-a luat în brațe și m-a dus într-o biserică a Maicii Domnului din Patra. În biserică era o Doamnă preaslăvită. Stareța m-a lăsat într-un colț și s-a dus la acea Doamnă pentru a vorbi cu ea. Am auzit și eu discuția lor. Stareța a întrebat-o: «Doamna mea, ce se va întâmpla cu acest copil și ce va fi cu crizele?» «Nu fi supărată, nu va mai avea crize.» «Vai ce bucurie! - a zis stareța. Dar febra și durerile de care suferă așa tare, ce va fi cu ele?». «Să facă puțină răbdare; nu vezi cât se întristează maicile pentru dânsa? Ia gândește-te, dacă o vom lua, cât se vor mâhni! Nu fi tristă, nu va păți nimic!». Și zicând acestea, a plecat fără să o mai văd.

Apoi, fosta stareță s-a întors spre mine și a zis: «Copilul meu, să-i spui stareței să facă cât mai repede ceea ce s-a hotărât, deoarece va ajuta mult. Ai grijă să nu uiți ce ți-am spus». Era vorba despre tunderea în schima mare, dar eu nu știam, deoarece în ultimele zile nu mai recunoșteam pe nimeni. Durerile au continuat, iar doctorii au zis maicilor că duminică voi muri.

Sâmbătă am avut dureri foarte mari, iar pe la patru după-amiază am rugat-o pe maica Euniki să-mi facă o injecție calmantă și, în curând, am adormit. Nu după mult timp am auzit o bătaie în ușă, dar nu am răspuns. M-am gândit în sinea mea: «Oare maica Euniki nu le-a spus că sunt obosită și vreau să mă odihnesc? Oare cine să fie?» - m-am întrebat.

Deodată se deschide ușa și văd intrând o Doamnă preaslăvită, un episcop și un bărbat înalt, care era îmbrăcat cu o manta (astăzi nu se mai obișnuiește să se poarte așa ceva). Doamna, văzându-mi privirea mirată, mi-a zis:

– Cred că te întrebi cine suntem și de unde venim la ora aceasta. Eu sunt de la Mănăstirea Malevi și de acolo vin, iar Preasfințitul este Sfântul Nectarie din Eghina, iar el este ucenicul cel iubit al Domnului nostru și locuiește aici, este ocrotitorul vostru.

Între timp, s-a apropiat de mine și mi-a zis:

– Eu am venit și duminică. Aveam de gând să vin peste câteva zile ca să te ajut, dar știind că mâine vei lua schima mare, m-am gândit să vin astăzi și să te ajut să te ridici, ca să-ți poți începe rânduiala și să te pregătești.

– Eu, Doamna mea, nu pot să stau pe picioarele mele, nu pot să mă mișc. Vin câte două-trei maici și nu pot să mă facă bine. Dar dumneavoastră cum o să mă ajutați? Cum pot să-mi fac rânduiala mea, dacă mă doare așa de tare?

– Copilul meu, de multe ori când copilul are o durere, un necaz, inima mamei doare și mai mult. Pe mine m-au strigat atâția copii pentru tine și inima mea m-a durut. Chiar dacă Dumnezeu avea în planul Lui să te lase mulți ani la pat, eu m-am rugat Stăpânului Hristos să vin să te vindec astăzi, pentru că inima mea nu mai suporta. Oare nu crezi în puterea lui Dumnezeu?

– Cred, i-am zis eu.

– Cele cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu, mi-a răspuns ea.

– Atunci de ce, Doamna mea, nu m-ați făcut bine când ați venit cu câteva zile în urmă, după cum mi-ați spus?

– Nu te-am făcut bine, a zis Doamna, pentru că lumea ar fi zis că te-a adus la sănătate, când ți-ai revenit, criza prin care ai trecut. De aceea am lăsat pe astăzi, ca să se slăvească mai mult numele lui Dumnezeu.

În chilie aveam un dulăpior și pe el aveam diferite iconițe. Ducându-se, Doamna a luat o iconiță și venind lângă mine, a zis:

– Uite! Ia această iconiță ca să înțelegi cine sunt!

Era a Maicii Domnului de la Malevi. În continuare mi-a zis:

– Veronico, acum ai să-mi aprinzi candela?

Asta mi-a zis-o pentru că atunci când eram în spital, am văzut în somn că mă aflam pe un loc înalt și necunoscut. Era o bisericuță a Maicii Domnului. Am vrut să merg, dar nu am putut, și atunci am zis: «Preasfânta mea, dacă nu mă faci bine, nu-ți voi mai aprinde candela».

Pentru aceasta mi-a zis cele de mai sus. Atunci eu, ca și cum mi-aș fi revenit, am strigat:

– Preasfânta mea, tu ești?

Zicând aceasta, s-a întors zâmbind, și apoi a dispărut. În momentul acela, revenindu-mi, nu-mi dădeam seama dacă am dormit sau nu, dar am văzut în mâinile mele iconița Maicii Domnului de la Malevi. Această iconiță mi-o adusese un arhimandrit, pe când eram bolnavă în spital.

După ce mi-am revenit, m-am ridicat în picioare, iar în clipa aceea trecea prin dreptul geamului meu maica Nectaria. Am strigat-o să vină înăuntru. Atunci am sărit în picioare și am îmbrățișat-o, înțelegând că s-a făcut o minune cu mine.

Imediat maica Nectaria s-a dus să le vestească și maicilor minunea, dar niciuna nu era de găsit, căci toate erau la Vecernie. În cele din urmă s-a dus în biserică și a strigat: «Maicilor, veniți! S-a făcut o minune cu maica Veronica! Este complet sănătoasă!».

Când au venit să mă vadă, eu stăteam în ușă, iar ele au început să plângă și se pierdeau de emoție. M-am dus în biserică și am stat la vecernie, iar când am ieșit, au tras clopotele ca să-i mulțumim Maicii Domnului. Au fost anunțate rudele și toți cunoscuții. Apoi s-a făcut Acatistul Maicii Domnului și alte slujbe de mulțumire. În ziua următoare am fost tunsă în schima mare, primind numele de Magdalena”.

După câteva zile a mers toată obștea de la Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul, împreună cu maica Magdalena, la Mănăstirea Malevi, ca să îi mulțumească Maicii Domnului pentru minunea făcută.


***


Comentarii:

Rodica:

Minunile și ajutorul Sfântului Nectarie le-am primit și eu, când nu puteam merge. Îi mulțumesc din inimă sfântului, că mi-a călăuzit pașii către un medic foarte bun și astfel pot merge. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!


Gabriel Merișescu:

Când a venit la Iași Sfântul Nectarie, a fost lumea de pe lume la biserica ce-i poartă numele. Așa că ne-am rânduit la miruit. La 3:30 dimineața a ajuns o doamnă foarte cochetă, dar plânsă toată. Zicea că nu se mai poate opri din plâns, pentru că Sfântul Nectarie îi salvase copilul dintr-un groaznic accident. Femeia era medic pe la Pașcani, nu prea credincioasă. O bolnavă din spital tot o bătea la cap să citească Acatistul Sfântului Nectarie, să vadă și ea câte minuni a făcut acesta. Exasperată de bolnava insistentă, doamna doctor a luat nervoasă cărticica bolnavei și în puținul timp liber a citit acatistul. În timp ce ea citea la acatist, fiul ei s-a răsturnat cu mașina. Un accident teribil; mașina s a făcut zob – nu a mai avut ce scoate din ea, însă copilul… Ce credeți?… Băiatul nu a avut nicio zgârietură. Câteva minute bune a fost în stare de șoc, vorbind cu cineva. Iar, când s-a trezit din șoc, mulțumea întruna. Cui?… După descrierea lui, unui bătrân îmbrăcat în negru, care a insistat să transmită numele său – NECTARIE – mamei sale. Comuniunea dintre lumea văzută și cea nevăzută e foarte reală, însă noi trebuie să dezlipim puchineii de pe ochii sufletului, pentru a intra în dialog cu cei care ne pot ajuta să ne fie mai ușor drumul spre mântuire, adică cu SFINȚII.


Luminița:

Sfântul Nectarie m-a ajutat și pe mine foarte mult. Am început să citesc acatistul său pentru a-mi atenua starea de stres de care sufeream și atacurile de panică. Eram adeseori în imposibilitatea de a munci. În câteva luni m-am simțit mai bine și am obținut rezultate foarte bune la serviciu. Dar ajutorul nu se termină aici. Simt în permanență cum o mână nevăzută mă conduce pe drumul credinței. Dintr-o creștină nepracticantă am ajuns să merg la biserică, să mă spovedesc, să țin post, să mă rog… și să trăiesc. Acum înțeleg cuvintele: „Iisus este Calea, Adevărul, Viața”. De când l-am invitat pe Sfântul Nectarie în viața mea, casa s-a liniștit, noi, părinții, suntem mai încrezători în viitor, copiii sunt mai fericiți; chiar aspectul și mirosul din casă s-au schimbat; ca să nu mai spun că multe din problemele și grijile casnice, familiale, mai mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi, se rezolvă practic de la sine. Mulțumesc, Sfinte Ierarhe Nectarie, și nu mă uita!EM:

În anul 2006, după decesul tatălui meu (Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!), am rămas mai multă vreme la casa părintească. Era greu să o fi părăsit dintr-o dată! Căsuța noastră face parte din ființa mea, draga mea casă părintească! Am avut-o lângă mine în această perioadă pe ființa cea mai deosebită și mai iubită, pe MAMA! O bătrânică ce nu se împacă deloc cu întunericul ochilor, întuneric dobândit printr-o orbire instalată treptat și determinată de glaucom și cataractă. O bătrânică ce nu uită trecutul său trist, amintirile-i furtunoase și nedrepte, care i-au încărcat sufletul cu multă durere și cu multe neînțelegeri… De ce tocmai ea a trebuit să-și piardă lumina ochilor? De ce să nu mai fie „zi” și pentru ea? O ființă cumplit chinuită de bătăile și amenințările primejdioase ale unui fost soț alcoolic, timp de foarte mulți ani… cumplit de nedreptățită de fratele fostului soț și de familia respectivă, de către vecinii hoți și mincinoși, care au reușit prin probă cu martori mincinoși să o dezmoștenească prin furt de o parte (o mie două sute cincizeci de metri pătrați de teren-grădină) din proprietatea stăpânită de părinții mei, timp de peste patruzeci de ani. În aceste stări de continuă răzvrătire și nemulțumire, manifestate din zori până în seară, cu greu reușeam să-i acord îngrijirile zilnice ca „medic”, „infirmieră”, „fiică”, „însoțitoare pas cu pas”, „responsabilă de toate treburile gospodărești”, pomenirile tatălui și de multe altele. Da! Mă aflam într-o situație care necesita un mare efort, multă răbdare, înțelegere, căldură și mângâiere dăruite necondiționat și continuu. Mai mult, vecinii mei nu sunt prieteni, ci doar oameni înveninați care vor să devină stăpâni pe gratis ai casei noastre părintești. Trăiam momente tensionate, stresante, dominate de frică permanentă. Dar Maica Domnului, Sfântul Mare Ierarh Nicolae, Sfântul Mare Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Mare Ierarh Spiridon, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Nectarie de Eghina, Sfântul Atanasie Patelarie nu m-au lăsat singură; au fost prezenți lângă noi, dăruindu-mi multă tărie de a le duce la capăt, cu bine, pe toate! Tot timpul mă rugam, ba în gând, ba cu voce tare, spre a o îndemna și pe mama la rugăciune! Voiam să alung amintirile triste și vorbăria goală din mintea și inima ei; DOREAM, pentru salvarea sa din starea depresivă în care se afla, să-L ADUC PE BUNUL DUMNEZEU, pe MAICA DOMNULUI, PE SFINȚII ALEȘI de mine, în mintea ei, în inimă, în gânduri, vorbire, acțiuni. Speram că repetând de multe ori: „Doamne, iartă-mă”, „Doamne, ajută-mă! Nu mă părăsi pe mine, păcătoasa!”, „Doamne, miluiește-mă” va înțelege odată pentru totdeauna Cine este cu adevărat NĂDEJDEA care o va ajuta să scape de întunericul înspăimântător, speram să-i fie sufletul pătruns de rugăciunea permanentă: rugăciunea de iertare, de cerere și de mulțumire!

Speram că numai așa va descoperi cea mai puternică Terapie, prin care va primi echilibrul și armonia și un pic de Lumină! Pe Sfântul Nectarie îl chemam amândouă în ajutor cel mai des; uneori, mama îl ruga: „Sfinte Nectarie, făcătorule de minuni, îndură te, ajută-mă, este îngrozitor să nu te bucuri de lumina soarelui!” Timpul trecea prin rugăciune. Căpătasem PUTEREA de a fi sprijin benefic, atât mamei, cât și casei părintești, plantelor din grădină, animăluțelor din curte – prietenii de nădejde, ce se străduiau prin drăgălășeniile lor să-mi aducă firesc zâmbetul înapoi. Optimismul și nădejdea de bine încet – încet s-au instalat în viața noastră. MINUNEA dăruită mamei de către Maica Domnului, Sfântul Nectarie și de către toți sfinții aleși întru rugăciune – CATARACTA ȘI GLAUCOMUL la ochiul neoperat (cel operat este nefuncțional!) s-au oprit din evoluție, motiv pentru care îi aduce fericirea de a întrezări un stropușor de lumină și de mici pete colorate. De asemenea, i-a instalat în suflet împăcarea cu sine, cu a sa CRUCE și un pic de liniște. Mulțumim, Doamne, și iartă-ne! Mulțumim, Sfinte Nectarie! Cu adevărat cred: MAICA DOMNULUI și SFINȚII sunt grabnic ajutători și folositori la facerea de bine! UN SPRIJIN MINUNAT!


I.M.:

Sfântul Nectarie face minuni cu toți cei care i se roagă lui cu credință, dându-le ceea ce le este lor cel mai de folos!

O altă MINUNE pe care sfântul a făcut-o recent, o istorisește Marie. Totul a pornit atunci când Marie, o pictoriță de icoane, a primit o veste nefericită despre un prieten de familie. Nu mai are rost să spunem despre cei care pictează sfintele icoane, că în momentul în care se lasă la îndemâna harului dumnezeiesc, de a-l întruchipa pe sfântul sau persoana dumnezeiască, pictorul – instrumentul harului – este purtat în altă lume… ÎN LUMEA SFÂNTĂ A ICOANEI.

Într-o zi, Marie, stând în atelierul ei, a aflat că un prieten este foarte grav bolnav; tocmai avusese un atac cerebral și fusese internat de urgență… cu șanse destul de mici. Mâhnirea a fost atât de mare… vestea a imobilizat-o; uitându-se în jur, neputincioasă, se întreba ce este de făcut... Și a aflat ce trebuia să facă! A văzut icoana Sfântului Nectarie lângă ea. Atunci A ÎNȚELES că acea Icoană și-a găsit deja destinatarul!

Ca hipnotizată, grabnic a fugit cu icoana în brațe la Mănăstirea Radu-Vodă și s-a așezat în fața raclei sfintelor moaște ale Sfântului Nectarie, cerând ca sfântul să-i dea icoanei pictate de ea puterea de a-l ajuta pe prietenul respectiv să se vindece… De asemenea, a cerut preotului ulei sfințit de la candela sfântului, a cumpărat și cartea cu minunile și acatistul Sfântului Nectarie… și într-un suflet, cu aceste minunății de la sfântul, s-a dus direct la casa prietenului de familie și i-a dăruit soției lui toate acestea. Aceasta, deși a mărturisit că nu știa despre Sfântul Nectarie prea multe, a primit cu mare bucurie tot, a îndrăgit imediat icoana sfântului și cărticica și a citit acatistul sfântului. A doua zi dimineața s-a dus la spital și l-a uns pe soțul ei cu mirul de la candela sfântului.

Mai departe, Marie nu prea mai știe ce s-a întâmplat… dar peste vreo două săptămâni a aflat că prietenul respectiv s-a întors acasă pe picioarele lui și se reface în continuare atât de bine! Nu mai are nimic de spus decât: „Mulțumim Sfântului Ierarh Nectarie, marele făcător de minuni, pentru ajutorul său minunat!”


Gabriela:

Îl cunosc bine pe Sfântul Nectarie, a fost lumina care m-a călăuzit într-o perioadă de boală și tristețe. După o suferință îndelungată, având psihicul la pământ, crezând că nimeni nu mă poate ajuta, am ajuns „întâmplător” la Mănăstirea Radu-Vodă. Sfântul Nectarie mi-a redat sănătatea și, mai mult decât atât, mi-a dăruit o liniște pe care nu o cunoscusem până atunci, o alinare și o dulceață nemăsurate. Domnul m-a ajutat și am ajuns după aceea la Eghina, în mănăstirea care a fost casa sfântului. Extraordinară senzație! Am simțit că îi mulțumesc celui mai bun prieten pe care l-am avut vreodată. Dacă ajungeți în Grecia, să vizitați mănăstirea sfântului. Sfântul vă va răsplăti osteneala!


P.C.D.:

Și pe mine m-a ajutat foarte mult Sfântul Nectarie. Pot să spun, deși nu-mi place să vorbesc, că fiind într-o ispită m-am rugat în fața raclei și m-a ajutat instantaneu. Adică am citit acatistul și am simțit ajutorul lui Dumnezeu pentru mijlocirea sfântului imediat. În ce privește minunea călugăriței, este de altă factură. Aceasta este probabil o sfântă, numai sfinților li se arată în chip real Maica Domnului și sfinții. Pentru că am văzut mai sus câteva rânduri, nu vreau să plictisesc, dar am să relatez o minune a Maicii Domnului. Acum câțiva ani m-am mutat dintr-un oraș într-altul și mi-am luat un serviciu nou. Însă, la noul loc de muncă am întâmpinat o dușmănie extraordinară, invidie și răutate foarte mare din partea colegilor. Atât de mare era ispita că mai aveam un pic și renunțam la serviciu, din pricina răutății colegilor; mai-mai să mă ia și la bătaie! Nemaiputând suporta, m-am oprit la sfânta biserică și m-am rugat la icoana Maicii Domnului. Imediat am simțit ca și cum ar ieși milă din sfânta icoană și să vezi minune! De a doua zi au încetat atacurile și toți au devenit prietenoși cu mine. Slavă lui Hristos Dumnezeu și Maicii Sale.


Simona:

Și eu am simțit ajutorul Sfântului Nectarie când am născut, acum două luni. Cu rugăciunile Sfântului, am avut o naștere ușoară, fără dureri insuportabile. Rugați-vă cu credință Sfântului Nectarie și ajutorul va veni neîntârziat!

Doamne ajută!


Maria:

Într-adevăr, Maica Domnului și Sfântul Nectarie se milostivesc de cei ce se roagă cu credință. Azi am avut parte de o minune…Nu de mult timp am aflat despre Sfântul Nectarie, vindecătorul bolnavilor de cancer (bine ar fi ca toți bolnavii, și nu numai, să afle de acest sfânt). Bunicul meu a fost diagnosticat cu cancer la plămâni acum vreo două luni. Doctorul nu i-a dat prea multe șanse, ne pregătea de ce e mai rău și, deși era neîncrezător și oarecum speriat, bunicul a hotărât să înceapă tratamentul cu citostatice. Între timp, mergând la Mănăstirea Dumbrava (jud. Alba), am aflat de la preotul de aici de acest mare sfânt – Nectarie. Preotul a zis ca bunicul să citească acatistul său și să avem nădejde. De atunci îl citim în fiecare zi, iar azi, după trei cicluri de citostatice, a mers la control. Uimirea doctorului a fost mare, neputând crede cum, într-un timp atât de scurt - fiind doar la jumătatea perioadei de tratament, tumoarea a scăzut de la aproximativ șase centimetri la unul. Ne-am bucurat nespus de mult și Îl slăvim pe Dumnezeu și pe Sfântul Nectarie, că ne-au ascultat ruga. Sper că aceste minuni pe care sfântul le săvârșește cu noi, cei neputincioși, le vor da speranță și altora, care au nevoie de o minune. În speranța unei minuni citeam și eu acum o lună postările oamenilor de care s-a milostivit sfântul. Atunci am citit despre credință, că este suficient doar să crezi minunile pe care le-a săvârșit Domnul, iar acestea ți se pot întâmpla și ție. Nu e imposibil. Prin rugăciune și credință cu toții ne putem apropia de Dumnezeu, trebuie doar să îndrăznim și El se va milostivi de noi. Slavă lui Dumnezeu, Maicii Sale, slavă Părintelui Nectarie!


R.M.:

Având o mare evlavie la Sfântul Spiridon și la Sfântul Nectarie, patronii bisericii de spital la care merg, datorită dragostei pe care ne-a insuflat-o părintele nostru pentru acești mari ierarhi, făcători de minuni, și care, cu mila lui Dumnezeu, ne transmit din preaplinul harului său, am avut bucuria să consider ca adevărate minuni ale acestor sfinți cele ce urmează.

Am reușit să ajungem la Sfântul Nectarie, în Eghina, într-un mod minunat, totul a fost atât de ușor, pentru că sfântul ne-a înlesnit acest lucru. În plus, soțul meu, care nu prea știa despre ce este vorba, a fost entuziasmat să meargă în acest pelerinaj de câteva zile și am constat că a avut multe mângâieri sufletești. Am știut cu adevărat că vom pleca, abia după ce am primit binecuvântarea părintelui, care ne-a asigurat că va fi bine și că vom AVEA AJUTOR DE LA SFÂNTUL NECTARIE.

Și ni s-a dăruit a ne bucura de o seară rece în care am ajuns pe insula Eghina, iar în camerele în care am dormit am fost cam zgribuliți, dar toți eram fericiți că acesta este un semn de la sfântul, care avea să ne desfete cu darurile sale la slujbe, privegheri, procesiune și cu toată sfințenia locului în care am stat două zile: 8 și 9 noiembrie. Duhul său se simțea peste tot: în fața caselor, creștinii greci aveau puse pe câte o măsuță o icoană a sfântului și o candelă arzândă. Impresionantă această evlavie a locuitorilor insulei, pentru că ei sunt pătrunși și convinși de adevărul că sfântul îi protejează pe toți, cu mic cu mare, așa cum și participă la procesiunea prin oraș, până în port, care se face pe 9 noiembrie.

La întoarcerea de pe insulă am cântat troparul sfântului și în limba română, ca semn al mulțumirii noastre pentru darurile sale cele tainice și sfinte. Mirul sfințit de la moaștele sale l-am folosit personal nu mult după ce am revenit în țară. Pentru mine s-a dovedit autentică întrebarea despre importanța sfinților și, pentru a nu se face o deosebire între harurile și darurile lor, mulți dintre ei sunt prăznuiți în aceeași zi – de exemplu Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Însă, Sfinții ierarhi Spiridon și Nectarie sunt atât de apropiați, încât noi îi cinstim în biserică ca pe ochiul drept și pe ochiul stâng și le mulțumesc că m-au miluit și pe mine, păcătoasa! Sfântul Spiridon mi-a dat puterea să particip la slujba Sfântului Maslu și la Sfânta Liturghie în cinstea sa, ca apoi, după starea de sănătate depreciată vizibil de cu seara, să fiu internată de urgență pentru o hemoragie stomacală și cu hemoglobina foarte scăzută – la cine aveam să alerg cu gândul în aceste momente de cumpănă, decât la Domnul, Maica Sa și la sfinți!

După investigațiile pe care le-am făcut a treia zi, medicul, mai degrabă intrigat decât mirat, m-a întrebat de ce m-am internat doar pentru atât, adică nu aveam nimic grav, un tratament obișnuit cu pastile și un regim corect m-au scos în afara pericolului pe lângă care trecusem sub oblăduirea celor la care m-am rugat să aibă grijă și de mine, mult păcătoasa! Și am știut că Sfinții Spiridon și Nectarie m-au milostivit și pe mine, păcătoasa. Slavă lui Dumnezeu pentru „norul de Sfinți care ne ajută și ne păzesc!”

Cred că nu pot să trec sub tăcere că, din acest mir făcător de minuni și vindecător, a folosit și mama unei prietene, grav bolnavă, care a murit într-un timp destul de scurt, dar ajutorul sfântului a fost crucial pentru convertirea ei. Domnul să-i odihnească sufletul cu drepții!

Prin sfântul, cum spune rugăciunea din acatist: „... fără să primească tămăduirea trupească, au primit tămăduirea sufletească și I-au mulțumit Domnului că prin ghimpele bolii au fost aduși de la iubirea acestei lumi la iubirea celor sfinte, de la calea cea largă a patimilor la calea cea îngustă a mântuirii”. Mama acestei prietene a primit acatistele Sfântului Spiridon, Sfântului Nectarie și mir de la Sfântul Nectarie cât a fost în spital, către care s-a rugat și a aflat cât de milostivi sunt sfinții pentru cei aflați pe patul durerii. Aflată mai apoi pe un pat de spital în București, la căpătâiul căruia au stat cu rândul fiicele ei, ea avea să povestească uneia din fete visul pe care l-a avut. Femeia zilnic citea din acatistul Sfântului Spiridon. Într-o duminică, în biserica spitalului, una din fiice citește într-o carte despre noile minuni ale Sfântului Nectarie și vine bucuroasă să-i dea speranțe mamei. La rândul ei, mama îi povestește entuziasmată visul său, în care un bătrânel mic de statură i-a cerut să pregătească colaci pentru biserică, dar, neapucând să-i termine, pentru că nu mai avea făină, ea a traversat un tunel lung la capătul căruia era bătrânelul care i-a spus: „Eu sunt Nectarie, unde sunt colacii?” și a trimis-o înapoi să-i aducă colacii, spunându-i: „Când termini colacii, să vii la mine!” Și doar după câteva zile mama fetelor a plecat la el.

Cam așa a fost întâmplarea cu mama prietenei mele, pe care speram să o atingă mila sfinților lui Dumnezeu, căci s-a rugat lor până în clipa în care nu a mai fost conștientă.

Fiind și eu cuprinsă de durerea pe care o suferea soțul meu bolnav, m-am rugat cu lacrimi și mare evlavie la icoana Sfântului Nectarie și într-o noapte am visat că sfântul din icoană mi-a dăruit un lanț cu cruce și am fost copleșită de emoție, mai ales pentru faptul că mă simțeam nevrednică să primesc chiar de la sfântul un asemenea dar.

Sfântul Nectarie mi-a dăruit multă bucurie duhovnicească și mi-a împlinit rugămintea ca soțul meu să fie vindecat și să rămână în viață.

După ce a fost internat la București în stare foarte gravă, am participat la Mănăstirea Radu Vodă la o slujbă care mi s-a părut cerească, m-am rugat la sfintele moaște și cu ulei din candelă am uns pieptul bolnav al soțului și am simțit că harul sfântului a coborât peste noi și soțul meu a avut rezultate bune la analize, la care nu ne așteptam și a putut reveni acasă în scurt timp; se simte bine, chiar a uitat prin ce clipe năprasnice a trecut și acum face un tratament, numai că nu-l prea respectă. Mulțumim sfântului că este cu noi și ne ascultă rugăciunile și se roagă Domnului pentru toți!


Miruna:

Dragii mei frați și surori în Hristos,

Am mai scris despre minunile pe care Domnul, pentru rugăciunile Sfântului Nectarie, le-a făcut în viața mea. Astfel, copilașul meu, care, din cauza păcatelor noastre, ale părinților lui, era extrem de anxios, violent, închis în el, hiperactiv, cu deficit de atenție, a devenit – după întoarcerea noastră la biserică, la spovedanie și Liturghii și după rugăciuni la Domnul, la Maica Domnului, la Sfântul Nectarie și ungere cu ulei din candela sfântului – un băiețel curajos, vorbăreț, isteț, „cel mai cuminte copil din grupă”, după cum îl aprecia educatoarea lui, un băiețel care parcă radiază de o lumină interioară. Și nu spun asta spre lauda noastră, căci nu avem niciun motiv de laudă, ci spre slava lui Dumnezeu. Acum aproape un an, un nodul la sân pe care îl aveam de mai mulți ani, a devenit extrem de dureros, inclusiv ganglionii axiali deveniseră umflați și dureroși. Mi-a fost groază să mă duc la doctor, dar am luat din uleiul de la candela Sfântului Nectarie, pe care îl foloseam pentru băiețelul meu, și m-am uns, rugându-l pe sfânt să mijlocească pentru mine în fața Domnului și să-L roage pentru vindecarea mea. Și peste puțin timp, ganglionii au revenit la normal și inclusiv nodulul a dispărut cu desăvârșire. Și dispărut e de atunci. Sfântul Nectarie a rămas în inimile și în viețile noastre și chiar îmi spunea o măicuță dragă sufletului meu, care m-a îndrumat și mă îndrumă, că Sfântul Nectarie ne ocrotește, pe mine și pe copilașul meu. Și iată, dragii mei, că acum puțin timp am descoperit că băiețelul meu făcuse fimoză. Doctorița de familie ne trimisese deja la chirurg. Operația în sine e de rutină, dar băiețelului meu îi era cam frică, iar eu mă temeam de anestezie, pentru că cel mic e alergic, și vedeți și voi ce se întâmplă prin spitalele noastre în ziua de azi. Așa că amânăm de la o zi la alta vizita la chirurg, cu credința în suflet că iubitul nostru Sfânt Nectarie ne va ajuta și de data asta. Așa că, într-o zi, am ajuns la sfintele sale moaște și l-am rugat să ne ajute și de data asta, chiar dacă e poate un lucru minor față de necazurile altor oameni… dar să aibă milă de suflețelul ăsta mic de copil, să nu fie plimbat și speriat iar prin spitale. Ei, și ce credeți voi, dragii mei, fimoza a dispărut ca prin minune. De fapt, nu ca „prin minune”, ci chiar „prin minune”. „Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcător de minuni!” Să mulțumim acestui sfânt, care ne ocrotește cu marea lui dragoste de oameni și să lăudăm și să mulțumim Domnului pentru marea Lui milă și mângâiere pe care ne-o arată și prin sfinții Săi.


Prisăcaru:

Minuni și minuni. Cum aș putea să spun minunile care s-au întâmplat în viața mea? Mi-e greu să fac asta, așa că mai bine vorbesc mai întâi de minunile din viața altora, de care sunt datoare să vorbesc, pentru că am auzit de ele și trebuie să spun mai departe pentru lauda numelui lui Dumnezeu. E, de fapt, o datorie pe care nu am împlinit-o atunci când trebuia să o fac și am promis asta. Așa că a venit timpul s-o fac. Fiind profesoară de religie la un liceu ce se află în parohia „Nașterea Maicii Domnului, Sfântul Prooroc Ilie și Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Iași, vorbeam adesea la ore copiilor despre minunile și viața Sfântului Nectarie, despre moaștele sale care se află atât de aproape de noi, la cinci minute de școala noastră, și altele. Într-o zi, o elevă de la o clasă de a XII-a, Cristina P., îmi spune: „Doamna profesoară, mama mea a fost vindecată de Sfântul Nectarie și Sfântul Ioan Rusul, fiind în fază terminală a cancerului.” Am rugat-o să ne povestească. Ne-a istorisit cum mama ei atât de grav bolnavă și fără nicio șansă de supraviețuire din partea doctorilor, a visat într-o seară pe Sfântul Nectarie și pe Sfântul Ioan Rusul, care i s-au prezentat așa. Aceștia i-au spus că ei o vor face bine. Fiica mai mare a doamnei lucra în Grecia. A auzit și ea de minunile Sfinților Nectarie și Ioan Rusul și de visul mamei, s-a dus la mormintele lor, în insula Eghina la Sfântul Nectarie și în Evvia la Sfântul Ioan Rusul. S-a rugat cu lacrimi pentru mama ei și a primit de acolo ulei de la candelele ce se aflau la sfintele lor morminte. A adus uleiul acasă mamei, care cu rugăciuni și multă nădejde în puterea lui Dumnezeu ce lucrează prin sfinți, s-a vindecat în chip minunat.

Am promis elevei că mă voi strădui ca această întâmplare să ajungă publică, poate în revista parohiei, ca oamenii să cunoască minunile pe care le împlinesc sfinții și azi. Nu am făcut asta. Ba chiar mărturia scrisă a elevei am rătăcit-o, deși o pusesem deoparte cu gândul de a o înmâna preotului din parohia Sfântul Nectarie, spre a spune mai departe credincioșilor. Nu am făcut lucrul acesta și îmi pare rău, dar poate a fost o rânduială necunoscută a lui Dumnezeu, care a vrut să adauge la aceasta noi mărturii, noi minuni, de data aceasta nu auzite de alții, ci petrecute în viața mea, a familiei mele.

Când un om matur este bolnav, când suferă mult, suferă și cei care îl iubesc, îi sunt aproape și se roagă pentru el. Dar când un copil suferă, și încă unul foarte mic, de numai zece luni, așa cum i s-a întâmplat copilului meu, durerea este însutită, căci se știe, cei mici până la șapte ani nu se spovedesc, nu au păcate de care să fie conștienți, pentru a le mărturisi, sunt îngerași, așa cum îi numesc mulți. Deci, îngerașul nostru s-a îmbolnăvit foarte grav, ajungând pe patul de moarte, cu insuficiență renală acută, ca o consecință a unei boli mai grave instalate – sindrom hemolitic uremic – ce făcea ca sângele să nu se mai coaguleze, cu risc foarte mare de hemoragie, ajungând în pragul dializei, care nu ar fi fost posibilă datorită puternicei hemoragii ce l-ar fi doborât definitiv. Mai rămăsese doar o singură venă, la gât, la jugulară, care mai rezista la perfuzie, restul se spărseseră toate, iar asistenta care s-a chinuit vreo trei sferturi de oră să îi prindă această ultimă venă, mi-a zis: „Rugați-vă să țină, că este ultima care se mai poate folosi.” Și așa a și fost vreme de trei zile. În fiecare seară ungeam copilașul cu ulei de la candela Sfântului Nectarie, spunând: „Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrurile Tale și niciun cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!”. Analizele ieșeau apoi din ce în ce mai bine, doctorii făcând doar afirmații de genul: „Spectaculoase analize, extraordinare.” Pe copilașul meu îl cheamă Nectarie, căci așa am făgăduit sfântului care ni l-a dăruit că îl vom numi. Cu drag i-am pus acest nume, cu puțină mândrie pot spune, un nume mai rar întâlnit, dar cu putere prin puterea celui care l-a sfințit, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Am pus acest nume copilului cu făgăduință, dar mai apoi am văzut puterea sfântului (a cărui iconiță – dată de preotul paroh cu mai multă vreme în urmă, când părticica de moaște ale Sfântului Nectarie nici nu fusese adusă din Grecia, era deci de la mormântul sfântului din Grecia – se afla deasupra patului de suferință al micuțului nostru ce ne mângâia), care, pot spune asta, m-a întărit cu prezența sa: „Dar eu sunt aici”. Aici e Dumnezeu, cu noi, cu sfinții ce lucrează neîncetat ca să ajungem acolo unde și ei au ajuns, aproape de slava lui Dumnezeu, dar mergând pe drumul pe care ei au mers, al încercărilor, al suferinței, al pocăinței pentru păcate.

Așa cum spunem, când un copil suferă, nu se poate să nu te miște suferința lui, și așa s-a întâmplat și în cazul fiului nostru. S-au rugat pentru el peste două sute de preoți, sute de copii de la școlile ieșene, dar mai ales sute de oameni pe care nici măcar nu-i cunoșteam, sensibilizați fiind de suferința acestui prunc nevinovat.

Vă mărturisesc că am ajuns să mă întreb de ce atâta suferință pentru un copilaș total nevinovat, cum de îngăduie Dumnezeu așa ceva, cu ce a greșit? De ce nu suferim noi, cei mari din jurul lui, care poate am greșit mult înaintea lui Dumnezeu? Răspunsul, greu de primit pentru o mamă în suferință, este acesta: suferința acestui copil ne-a îndemnat să ne gândim mai mult la propriile greșeli, la puțină pocăință, la puțină rugăciune, la nerecunoștința noastră în a-I mulțumi cum se cuvine lui Dumnezeu pentru nenumăratele, știutele și neștiutele binefaceri. Dar nu în ultimul rând pot spune că suferința acestui copil a făcut să se înalțe rugăciuni și din gurile care nu prea făceau asta. Iar minunea vindecării sale a smuls lacrimi de mulțumire, de bucurie, de laudă a lui Dumnezeu și de la cei care nu știau că sunt „capabili” de asta.

„Datori suntem să ne rugăm unii pentru alții”, se spune într-o frumoasă slujbă și mai mult nu pot spune, de aceea vă mărturisesc bucuria vindecării fiului nostru, vă mulțumim din suflet celor ce ați pus rugăciune lângă rugăciune pentru Nectarie al nostru, iar numele dumneavoastră numai Dumnezeu le cunoaște și tot numai El știe cel mai bine cum să vă răsplătească pe fiecare. Ne vom ruga pentru asta. „Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrurile Tale și niciun cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!”

Mama lui Nectarie cel mic

P.S. Vindecarea copilului nostru a avut loc în optsprezece zile, la 10 februarie 2009.


Andrei:

Buna ziua!

Aș vrea să vă povestesc și eu cum ne-a ajutat Sfântul Nectarie. Avem doi copii, ambii născuți prin cezariană. Când soția a rămas însărcinată a treia oară, la un an după ultima cezariană, a început să aibă sângerări. A fost la doctorul cu care a născut până atunci, și acesta i-a făcut o ecografie. Avea un hematom de placentă, destul de mare. Acesta risca să oprească sarcina din evoluție mai devreme sau mai târziu, așa că medicul ne-a sfătuit să facem avort. Am căutat un alt doctor, care a acceptat să o supravegheze. Între timp, hematomul evolua mai repede decât sarcina. Practic, chiar după spusele medicilor, viața pruncului atârna de un fir de ață. Medicul ne-a dat o șansă de 25%. Soția trebuia să înceapă imediat tratamentul. A doua zi am fost la Mănăstirea Radu-Vodă, am luat un acatist, am luat ulei de la candela de pe raclă și două icoane cu sfântul. Soția s-a uns pe burtică cu acest ulei, iar în aceeași seară a eliminat hematomul.

Slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfântului Nectarie!

Peste câteva zile, mergând la o nouă ecografie, țesutul placentei începuse să se refacă. În semn de recunoștință, am hotărât ca numele copilului să fie Nectarie. Între timp sarcina a evoluat foarte bine și ne rugăm sfântului să ne ajute la naștere, care va avea loc curând.

Doamne, ajută!


Florina:

Aș vrea să povestesc și eu una din minunile pe care Sfântul Nectarie le-a făcut pentru familia mea și totodată să îndeplinesc promisiunea făcută Sfântului Nectarie de a povesti altora despre ajutorul dat. Am simțit întotdeauna mângâierea Maicii Domnului, deși nu am fost și nu sunt vrednică de asta. Acum un an de zile am primit vestea că starea de sănătate a soțului meu nu este tocmai bună. M-am rugat Maicii Domnului să îmi arate ce să fac, unde să mă duc, la cine să cer ajutor. Atunci am găsit un articol despre Sfântul Nectarie și ajutorul pe care îl dă celor ce se roagă lui. M-am rugat împreună cu soțul meu Sfântului Nectarie la Mănăstirea Radu-Vodă, am cumpărat acatistul sfântului, pe care soțul meu l-a citit. După puțin timp am aflat că nu este atât de grav și este într-o fază bună a bolii. La o lună de zile de la aceasta mi-a apărut la sân un nodul mare cât o minge de ping-pong. Era chiar înaintea sărbătorilor de iarnă și nu m-am putut programa la doctor decât la jumătatea lunii ianuarie. Deși îmi era teamă să simt așa ceva la sân (și acum mă îngrozesc când îmi aduc aminte) am simțit că totul o să fie bine. M-am rugat Sfântului Nectarie și Maicii Domnului să aibă grijă de mine. În ianuarie, la început, acel nodul a dispărut de la sine. La doctor totul a fost bine. Doctoriței nu-i venea să creadă că a fost ceva atât de mare și acum nu mai este nimic. I-am promis Sfântului Nectarie că voi spune și altora de ajutorul dat, dar până azi nu am făcut-o. Luată cu problemele de zi cu zi am uitat să fac cum am promis. Astăzi însă, vreau să-i mulțumesc Sfântului Nectarie pentru ajutorul dat și să spun tuturor despre minunile pe care le poate face sfântul pentru cei aflați în suferință și care se roagă pentru ajutor. Dumnezeu are grijă de noi toți.

Mulțumesc, Sfinte Nectarie!


Mirela G:

O să vă scriu despre ultima minune a Sfântului Nectarie întâmplată mie și familiei mele. Tatăl meu este în vârstă și aproape asurzise, cu o ureche mai auzea, dar nu prea înțelegea, iar cu cealaltă nimic. Acum un an i-am și cumpărat o proteză auditivă, ca să ne mai înțelegem cu el, oarecum…

La Mănăstirea Radu-Vodă, în câteva rânduri, l-am rugat pe Sfântul Nectarie să-i redea auzul, deși în timp ce ceream acest dar mă gândeam că totul are o limită și pierderea auzului este totuși ceva ireversibil…, nu se mai poate repera nimic. Cu toate acestea, l-am rugat pe sfânt, în bunătatea lui fără margini, să îl ajute pe tata.

Vă spun acum cu emoție și bucurie imensă că tatăl meu a renunțat la aparatul auditiv fiindcă îi e nefolositor, aude fără el!! Nici lui nu-i vine să creadă, mai face probe cu și fără aparat, ca să verifice dacă nu e doar o părere… Mila lui Dumnezeu s-a arătat prin minunea Sfântului Nectarie, vorbim cu tatăl meu și ne aude, ne înțelege! Numai cine are probleme grave de auz își poate imagina ce înseamnă acest lucru! În plus, aș vrea să menționez că rugăciunea mea nu am dezvăluit-o nimănui, tatăl meu nu știa ce am cerut pentru el, dar într-o zi m-a sunat să-mi spună că nu-i vine să creadă, dar aude foarte bine fără aparat…

Îi mulțumesc din nou Sfântului Nectarie și îi promit că tot ajutorul lui primit de mine îl voi face cunoscut semenilor, cu toată sinceritatea și în toate detaliile, ca toți cei care citesc să se folosească, să se roage și să se îndrepte către Maica Domnului, Tatăl Ceresc și sfinții Lui, printre care este și Sfântul Nectarie, la care eu am mare evlavie.

Să ne binecuvânteze Domnul pe toți!


1 Deși minunea care urmează nu a avut loc în România, a fost inclusă în cartea de față datorită comentariilor pe care le-a generat, după ce materialul a fost postat pe http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/11/sfantul-nectarie-vindeca-o-sora-de-manastire-muribunda/ .Sfantul Nectarie Minuni in Romania

PARTEA ÎNTÂI
Sfântul Nectarie este cu noi astăzi și de-a pururi
Nimic nu putem face fără Dumnezeu”
Și de cancer poți muri sau nu ,totul depinde de tine…”
Arătările Sfântului Nectarie - minuni din Bucureștiul zilelor noastre ...
Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui”
Sfântul Nectarie ne-a salvat, pe mine și pe copilul meu!
Sfântul Nectarie îl vindecă pe monahul Mihail de mai multe boli
Minunile de la Ghimicești - Vrancea
Fiul meu este vindecat prin puterea sfinților
Rugăciunea este jertfă”
Salvarea lui Nectarie de către Sfântul Nectarie
El e protectorul tău...”
Botezul unui catolic în Biserica lui Hristos
Eu știu cine sunteți, părinte. Sunteți Sfântul Nectarie!
O boală destul de greu de tratat în țară și căreia nu-i supraviețuiesc foarte mulți copii
Sfântul vindecă un copil de astm și aduce acasă un adolescent rebel
Neîntârziat a fost ajutorul de la Sfântul Nectarie”
Naștere după dezlipirea parțială a sacului gestațional de uter
Sfântul Nectarie schimbă un diagnostic tragic
Sfântul mi s-a prezentat discret, ca o invitație,în momentul cel mai crunt al vieții mele”
Îl am mereu în sufletul meu pe Sfântul Nectarie”
Dacă n-aș fi trăit, nu v-aș fi povestit!”
Singurul sprijin în acea perioadă au fost Dumnezeu și bunul Sfânt Nectarie”
Ajutor la examene și imbold spre spovedanie
Când am luat rezultatul analizei, era negativ!
Oare le mulțumim îndeajuns de mult sfinților pentru ajutorul pe care ni-l dăruiesc?”
Sfântul Nectarie vindecă un tată bolnav
Sfântul Nectarie tămăduiește o femeie bolnavă de cancer
Sfântul Nectarie ajută să fie adus pe lume un copilaș care era să fie avortat
Am aflat de legătura puternică dintre Sfântul Nicolae și Sfântul Nectarie”
Sfântul Nectarie aduce un om la spovedanie
Sfântul Nectarie mijlocește găsirea unui loc de muncă
Sfântul Nectarie vindecă de rău de mașină
O să te faci bine, Cojocarule!”
În fiecare zi se întâmplă minuni”
O mamă mucenică și un copil care se naște cu ajutorul Sfântului Nectarie
Diagnosticată cu metropatie hemoragică, fibrom uterin”
Minunile sunt la tot pasul – trebuie doar să deschidem ochii și să le vedem”
Aflarea unui doctor bun…
Frica se naște din necredință
Bucură-te, Sfinte Părinte Nectarie!”
Minunile de la Mănăstirea Șinca Veche
L-am cunoscut pe Sfântul Nectarie printr-o întâmplare nefericită
Sfântul Nectarie a făcut o mare minune cu noi
I-am cerut sfântului o confirmare…”
Sfântul Nectarie, ocrotitorul românilor
Până și doctorii recunosc că este o minune”
Medicul repeta întruna: Doamne, ce-i aici!”
Tremuram de emoții și mă rugam încontinuu
Nectaria s-a născut printr-o minune!!!
După șapte ani de așteptări și chin... eram însărcinată!!!
Binecuvântarea Sfântului Nectarie1


PARTEA A DOUA
1. MINUNI TRĂITE DE ROMÂNI LA EGHINA
Am înțeles că Sfântul Nectarie s-a îndurat de mine, păcătoasa”
Izvorâtoare de har sunt sfintele tale moaște!
Cât am mai plâns acolo! Și, minune!”


2. NOI MINUNI ALE SFÂNTULUI NECTARIE O vindecare neașteptată
Mici” minuni
Sfântul Nectarie lucrează” în sprijinul creștinilor care îi cer ajutorul
Sfântul Nectarie, împotrivindu-se unei amăgiri
Cum l-am cunoscut pe Sfântul Nectarie


3. AM FOST OPERATĂ DE SFÂNTUL NECTARIE…”


4. MINUNEA SFÂNTULUI NECTARIE ȘI A MAICII DOMNULUI DE LA MALEVI


5. ÎNTRE OSÂNDA TĂCERII ȘI BINECUVÂNTAREA MĂRTURISIRII


ACATISTUL SFÂNTULUI IERARH NECTARIE DIN EGHINA, NOUL FĂCĂTOR DE MINUNI
Editura a început deja strângerea de material pentru un nou volum – Sfântul Ioan Rusul – Minuni în România , care nădăjduim că va vedea lumina tiparului anul viitor. Tot atunci sperăm să tipărim o altă culegere de mărturii – Minunile sfinților în România, care va conține minuni făcute de mari sfinți – Sfântul Ioan Iacob, Sfântul Efrem, Sfântul Ioan Maximovici, Sfinții Rafail, Nicolae și Irina.1

Îi rugăm pe toți cei care au primit ajutor minunat de la Sfântul Nectarie sau de la alți sfinți să trimită mărturiile lor pe e-mail editura[@]egumenita.ro sau pe adresa editurii (Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 29, Galați, cod 800830).

Mărturiile primite, ca și cele din această carte, vor fi postate pe http://minunilesfintilor.wordpress.com/ .1Ciprian Voicilă, cel care a îngrijit volumul de față, intenționează să tipărească un volum despre minunile făcute de sfinții care au sfinte moaște în București (cum sunt Sfântul Dimitrie Basarabov, Sfântul Mina sau Sfântul Ciprian). Mărturiile pot fi trimise pe e-mail ciprian_voicila[@]yahoo.com sau prin poștă pe adresa Editurii Egumenița.