[ dreapta credintă ] [ drumul sufletului dupa moarte ] [ yoga ] [ magie. vrăjitorie ] [ diavol ] [ sex ] [ avort ] [ noroc ] [ superstitii ] [ OZN ] [ muzica rock ] [ bioenergie ] [ horoscop ] [ ghicirea viitorului ] [ noile buletine 666 ] [ alte religii ] [ televizor ] [ vise ] [ stiintă si religie ] [ păcate ] [ canoane ] [ căsătorie familie ] [ rugăciuni ] [ cum postim ] [ asceza ] [ foto galerie ] [ interviuri online ] [ psaltică MP3 ] [ calendar ortodox ] [ cărti ] [ duhovnici ] [ noutăti ] [ index ]
 


Ortodox TV - interviuri video cu parinti - filme documentare


Sfantul Nectarie - Minuni in Romania3.

AM FOST OPERATĂ DE SFÂNTUL NECTARIE…”1


- E o mare bucurie să vă pot asculta vorbind despre minunile făcute de Dumnezeu și de sfinții Săi în viața dumneavoastră. Când am auzit prima oară despre cum v-a ajutat Sfântul Nectarie, am rămas surprins, e o minune pur și simplu impresionantă…

- Pe Sfântul Nectarie l-am simțit ocrotitor al familiei noastre.

- Din ce în ce mai multe familii mărturisesc la fel, și îl aleg ca ocrotitor…

- În 2001, după zece ani de stat în Grecia, la muncă, am zis să mergem acasă. Noi am mers acasă pentru că tatăl meu era foarte bolnav. Era pe moarte. La întoarcerea înapoi, am fost avertizată că n-o să ajung în Grecia. Și nu am crezut-o, am zis că nu, imposibil să fie așa ceva. O femeie m-a avertizat: „Tu n ajungi în Grecia!” N-a zis că „să dea Dumnezeu” sau așa ceva, dar...

- Femeia aceea făcea farmece?

- Da, da, făcea lucruri din astea. Și am zis că e o femeie nebună, că nu poate să mi se întâmple așa ceva. Dar mergem la graniță, într-adevăr: „Tu intri...”

- Ce graniță?

- Grecia cu Bulgaria. În România n-am avut probleme, și nici în Bulgaria n-am avut. Ei, la greci, ne-am dus la graniță și prima dată ni s-a spus: „Tu treci, tu nu treci!” Până să rezolve Mihai cu actele acolo, m-am dus până la toaletă. Dar la toaletă erau alte persoane care se ocupau cu altceva, cu droguri, cu altele, și nu trebuia să văd ce-am văzut eu în momentul acela… Nu trebuia să văd. Am motivat că n-am văzut nimic, dar ăia au zis: „Ești nevastă de polițai!” „Trebuie să-i luăm viața!” Am zis: „Cum așa?” Nu, nimic! Au pus mâna pe mine și m-au băgat într-o mașină bleu, după aia în altă mașină albă, simplă... După aia în altă mașină, tot din asta micuță, după aia am ajuns într-un camion mare, în care erau 46 de persoane – 6 femei și 40 de bărbați, care erau străini. Persoane care treceau granița în Grecia ilegal. Dar cel care m-a prins era grec. M-au dus prin munții ăia, să mă omoare. M-au chinuit o săptămână.

- Erați într-un camion cu alți 46 de oameni?

- Când am ajuns în camionul ăla, era noapte, camionul avea prelată deasupra, și eu când am văzut că mă urcă acolo, am zis că gata, s-a terminat cu mine... Și era noapte, am ajuns noaptea în camionul acela și nu i-am văzut la față, că sunt așa de negri... Dimineața, când i-am văzut pe toți... arabi, paki­stanezi, ce erau... Mihai a rămas la graniță, de-acum grănicerii i-au spus: „Hai, treci, pleacă!”

- Cine v-a zis să treceți granița?

(Mihai) - Cei de la graniță.

- Grănicerii erau în legătură cu cei care au prins-o pe soția ta?

- Cine știe?

(Mihai) - Noi nu putem să știm asta. Dar imaginația acelor oameni… A fost ceva demonic, că nu puteau așa, deodată, s-o ia drept nevastă de polițist: „Vrei să ne trădezi pe noi și trebuie să te luăm!” Și, într adevăr, a început calvarul.

- Dimineață am văzut acolo toate persoanele astea atât de negre și mi-am zis: „Doamne, cu ce oameni m-ai adus aici! Doamne, să nu mă lași să mă distrugă oamenii ăștia!” O săptămână am stat prin munți, am mers...

- Dar există alte drumuri de intrare în Grecia, în afara celor cunoscute?

- Prin munți, prin munți, nu pe șosele. Noaptea mer­geau și ziua dormeau toți. Eu toată ziua făceam rugăciune.

(Mihai) - Mașina a mers numai până într-un anumit punct. Pe urmă au mers pe jos.

- M-au dus cu mașina ca să ajungă acolo, la camionul ăla. Ei, de-acolo, a doua zi, când i-am văzut atât de negri, am zis că gata, de-acum mi s-au încheiat toate drumurile, până aici a fost viața mea – așa simțeam! De-acum, ce spun ăștia? „Trebuie să te omorâm!” Eu spuneam: „Nu aveți nevoie de mine, n-am văzut nimica!” – în greacă spuneam.

- Dar ei știau că ați văzut ce nu trebuia…

- Bineînțeles că știau! „N-am văzut nimica! N am văzut nimica! Eu am cinci copii acasă! Dați telefon soțului meu, că el e la graniță și mă așteaptă!” Nimica n au vrut să audă, nimic, nimic! Apoi am ajuns într un ascunziș militar vechi, de pe timpul războiului. M-au chinuit în ziua aia în tot felul. Au început cu o lucrare din asta, demonică. Au făcut un cerc, s-au descălțat toți, ca musulmanii, și-au tăiat unghiile, au urinat acolo, într-o găleată. După aceea, urlau, voiau să îmi dea nume mie, și mi-au dat un nume, ceva de musulman, nu-l mai rețin. Femeile lor făceau vrăji cu niște lumânări negre și cu niște broaște uscate. Aveau 40 de cordele, jumătate erau roșii, jumătate negre, cu capete așa, cum e semnul de la curent, pentru pericol de moarte, cu un craniu și cu două oase. Și spuneau acolo să mi dea mie nume. Au scobit pâine, miezul de la pâine, și, pe coaja aceea de la pâine, au făcut iar craniul acela, și aia voiau să mi-o dea mie, să mă spurce. Și mi-a dat, dar eu, când am strigat la Domnul, am zis: „Doamne, Tu m-ai botezat cu numele Maria Liliana, să nu lași, Doamne, să mă spurce oamenii ăștia!” Strigam cât puteam!

- Cu voce sau în gând?

- Și cu voce, și-n gândul meu, și românește, și pe grecește am zis. În timpul acela, a apărut așa, din coaja aceea, o bucată de anafură, pe care scria Iisus Hristos NIKA, am văzut-o cu ochii mei. Și urina aceea nu mai era urină, era agheasmă și cu mirosul de busuioc atât de puternic, încât strigau: „Miroase a busuioc! Miroase a busuioc!” Mi-au dat să beau, m-au spurcat cu aia, cu forța. Și-n momentul când mi-au dat să beau, a început să miroasă a busuioc, și s-a făcut agheasmă pe gura mea! Agheasmă, agheasmă! Nu mai era urină, nimic, nici unghii, nimic! Agheasmă curată! Asta e prima minune pe care a făcut-o Domnul cu mine!

(Mihai) - Și pâinea aia, pe care făcuseră capul de mort, în momentul în care i-au dat să mănânce, a apărut scris Iisus Hristos NIKA!

- Mi-a dat mie putere Domnul! Mi-a dat încredere că nu sunt singură. Și-am zis: „Doamne, nu sunt nici mărturisită, nu sunt nici împărtășită, ce fac eu acum, Doamne? Unde mă duc eu acum? Dacă mă omoară oamenii ăștia, Doamne, eu mor pentru Tine! Pentru Tine mor, Iisuse Hristoase!” Și mi-a dat o forță în mine și o încredere că ceva o să iasă de acolo. Ei, de-acolo, au început! Nu le-a ieșit varianta asta. Unul a venit cu o cârpă și cu un spray mare. A turnat în cârpa aceea ceva, să-mi dea mie la nas. Nu știu ce au vrut, ori să mă omoare direct, ori să mă adoarmă și să mă omoare mai ușor, nu știu ce să zic.

- Dar atunci erați legată sau liberă?

- Atunci am fost liberă, după aia m-au legat. Vine grecul, zice: „Hai mai bine s-o ducem în șosea și să trec cu un jeep peste ea! Și n-o să se mai știe nimic de ea!” Zis și făcut! Mi-au luat papucii din picioare, mi-au luat geanta cu care am mers la toaletă, pentru mine, ca femeie… Mi-au luat tot. Ei, de-acum, am zis: „Doamne, numai Tu ești șansa mea, numai Tu ești!” Și am început cu: „Miluiește-mă, Dumnezeule!” „Doamne, auzi rugăciunea mea!” – toate rugăciunile pe care le știam eu, și cu „Doamne, Iisuse Hristoase, să nu mă lași, Doamne! Să nu mor pentru oamenii ăștia! Pentru Tine să mor! Dacă merită copiii ăștia ai mei și sunt vrednică să le fiu mamă, și dacă merit să fiu nevastă la omul ăsta al meu, să mă aduci la dânșii! Să mă aduci întreagă la dânșii! Dacă nu, pentru Tine să mor, Doamne Iisuse Hristoase!” Ei, vine grecul să mă scoată pe mine în stradă și să treacă cu jeepul peste mine. Zice: „Eu mă urc în jeep și voi, din spate” – mă duceau ca pe Domnul Iisus, bătută, chinuită, bătută cu bocancii de armată în cap.

- Cam câți erau cei care vă băteau?

- Cred că erau trei greci și ceilalți erau străini. Eu eram sub controlul lor, așa. Și vine grecul acesta, capul lor, care a vrut să mă omoare, și zice: „Trecem cu jeepul peste dânsa!” Mă duc, toți, legată; au început să mă lege cu bandă la picioare, la mâini, bandă la gură; așa cum eram, cu blugii ăia și cu o bluză mai largă la gât. Ei, când mi-au dat părul în față, să mă lege la gură, mi-au dat niște pastile și niște prafuri dulci. Cred că erau și droguri în acelea, cine știe? Cineva nevăzut îmi tot spunea să le scuip, să le scuip, auzeam în capul meu: „Aruncă-le jos!” Le scuipam în bluza aceea largă a mea și ei nu vedeau nimica. Și mi-au dat niște pastile mari de cianură, niște pastile mari pe care le punem în apă și sfârâie, ard. Ei, și saliva sfârâia. Aceeași voce îmi spunea: „Scuipă-le! Scuipă-le!” Ei, cine-mi spunea mie: „Scuipă-le!”? A cui putere era aceea? Și, la urmă, când să-mi lege banda aceea la gură, Cineva îmi pune o mână caldă aici, și mi-a cuprins și nasul și gura, și a trecut banda peste mâna aceea. Dacă nu era mâna aceea să-mi țină gura mai liberă, nu puteam respira, muream! (…)

Ei, când țipam eu, răsunau munții aceia. De unde aveam eu puterea aceea să strig: „Doamne, nu mă lăsa, Doamne, nu mă lăsa!” - de se fereau și ei, și nu știau cum să mă apuce? Dar au continuat. Mă băteau, mă băteau cu bocancii, curgea sânge peste tot, pe urechi, pe gură...

- Atunci erați conștientă?

- Conștientă eram! La un moment dat, când să ajungem în stradă, că mă duceau femeile din spate, spuneau ce spuneau ele, în arabă sau ce limbă era...

Dar femeile erau de acord cu ce vă făceau bărbații aceia? Nu încercau să vă ia apărarea? Nu spuneau nimic?

- Nu, nimic, nimic! Cred că unul dintre ei era doctor, că a zis ceva, a scăpat câteva cuvinte în grecește, a zis: „Măi, e păcat de femeia asta, că femeia asta nu v-a făcut nimic!” „Nu, au zis, nu, e nevastă de polițai, și dacă asta ne trădează, trebuie să moară! Altfel, pe toți ne bagă în pușcărie!”

(Mihai) - Cum a făcut diavolul! Până unde s-a ajuns cu toate treburile astea, ca diavolul să-și facă lucrarea lui, ca ea să fie distrusă! Pentru ce? Pe toți musulmanii aceia i-a unit, pe toți, ca să lupte împotriva unui creștin! De ce? Pentru că ea era aproape de Domnul!

- Așa... și ajung în stradă. Ăla se urcă în mașină. Când să treacă peste mine, vine o mașină dintr-o parte. De pe stradă se vedea. Când ăsta a claxonat de sus, ca să mă împingă în stradă, ca să simuleze accidentul, în dreptul meu a venit altă mașină. Asta s-a întâmplat de trei ori la rând. A mers iar, a întors mașina, iar s-a dus sus. De trei ori a încercat varianta asta, dar n-a reușit. Apoi m-a tras înapoi în boscheții ăia, cum eram, plină de sânge, și m-a dus pe un drum de țară, pe munte.

- Ați mai fost, după aceea, prin locurile cu pricina?

- Când am făcut reconstituirea, cu poliția!

- Ei, și m-au dus pe drumul ăla. Pe drumul ăla, atâta m-au lovit și m-au trântit jos, cu picioarele, îmi dădeau în cap, mă loveau, mă loveau... De la un timp, de la loviturile alea, de cât mă bușeau ei cu picioarele, cu bocancii ăia de armată, apare un înveliș de protecție ca un cazan în jurul capului meu – un cazan, pur și simplu, un cazan!

(Mihai) - Ca o bucată de tablă!

- Îl vedeați sau doar îl simțeați?

- Îl simțeam. Și când ei loveau cu picioarele, băteau în cazanul ăla. Și cred că simțeau și ei asta. Ziceau: „Băi, asta are sfânt! Are sfânt, nu vrea să moară!” Mă înjurau, mă înjurau în toate felurile, mă făceau în toate felurile...

- Așa spuneau, că aveți sfânt?

- Da! Că am sfânt care nu vrea să mor.

Adică aveți sfânt care vă ocrotește?

- Da, am sfânt care mă ocrotește și nu vrea să mor.

- Și nu s-au speriat?

- Într-un fel, s-au speriat...

(Mihai) - Dar lucrau demonii! Și erau fanatici. Dar fanatismul unde lovește? Unde? Aici! În creștinism. Când apare fanatismul, atunci îl îmbolnăvește pe om, gata! Îl orbește demonul!

- Ei, am început să simt cazanul ăsta, au văzut că nu reușesc să mă omoare așa. Zice: „Măi, scoatem pistolul și o terminăm!” Scoate pistolul, trage cu pistolul. Avea patru gloanțe – că le-am simțit cum le-a respins, cum au ricoșat gloanțele din cazanul ăla. De trei ori a tras, apoi și a patra oară și zice: „Nu mai avem gloanțe!” Și zice: „Băi, asta are șapte vieți, e ca mâța! Ca nu știu ce!” Îmi spuneau tot felul de vorbe, de înjurături. Îmi spuneau, și eu ziceam: „Doamne, să nu mă lași! Doamne, Iisuse Hristoase, să nu mă lași! Dacă mor, pentru Tine, Doamne, să mor!” Eu eram în chinurile acelea, și eu acum retrăiesc momentele acelea, nu pot să plece din mine așa...

- Da, amintirile de acest gen se șterg greu din suflet…

- S-au speriat ăștia, au zis: „Nu putem... ce să facem, cum s-o omorâm? Trebuie s-o omorâm, trebuie să moară!” La un moment dat, apare Maica Domnului. O maică, maică, venită din cer, și cu un baston de foc. A făcut o lumină de au căzut toți jos de la lumina aceea, și s-au speriat, au zis: „Maică pe aici, prin munții ăștia, nu există!” Era Maica Domnului și cu Domnul Iisus Hristos micuț, de mânuță, așa, îmbrăcat în alb. Și musulmanii, dar și grecii care erau acolo, au zis că nu există maică pe acolo. Au zis: „Asta e putere de la Dumnezeu, o ocrotește pe femeia asta!”

- Ei au văzut focul, tot?

- Au văzut tot și n-au putut rezista la lumina aia. Eu am rămas în picioare, ei au căzut toți și toți urlau, au zis: „Doamne, are sfânt! Hai să terminăm!” „Hai s-o lăsăm!”, ziceau unii dintre dânșii. Când a coborât Maica Domnului cu bastonul cu foc, ca un fulger, numai eu am rămas în picioare, ceilalți toți erau culcați la pământ, aveam o putere enormă, puterea aceea nu cred s-o mai simt vreodată în viața mea, puterea pe care mi-a dat-o Maica Domnului, și o mângâiere, și ceva așa, pe fața mea, ca o mângâiere, și să am curaj, că o să fie bine.

- Dar n-ați văzut cine vă mângâie, doar ați simțit?

- Am simțit mâna! Mâna caldă a Maicii Domnului, care mă ținea și la gură. În momentul acela, ei s-au speriat, s-au ridicat și au plecat. Am văzut și eu pe Maica Domnului cu Hristos micuț, frumos, așa. La un moment dat, ei au zis: „Măi, mai încercăm ultima șansă. Dacă nu ne iese nici de data asta… O aruncăm!” – că era și o prăpastie acolo. Ei, și au început iar să mă lovească. Eu, protecția la cap, tot o aveam. Mă loveau degeaba. Probabil că l-a enervat pe acela câte lovituri a dat și cum eram legată și nu puteam să fac o mișcare, nimic nu puteam să fac, nicio mișcare.

La un moment dat, din loviturile acelea, două porți mari, metalice, așa, se deschid, și iese un cal alb, nechezând, și cu un militar deasupra, pe calul ăla. Și tot așa, cu un baston de foc, i-a pus pe toți jos, cu foc, și a trecut Sfântul Gheorghe cu calul acela peste dânșii. Au început a țipa, a urla, și au zis: „Nu putem s-o omorâm, hai s-o lăsăm, că nu știm cu cine avem de-a face!”, spuneau ei pe grecește. Mie mi s-a părut că au stat foarte mult jos, dar poate au stat doar un minut jos; s-au ridicat de acolo și atunci, în momentul respectiv, gata! M-au aruncat în prăpastia aia.

În timpul ăla, un jeep de poliție făcea un tur prin munți, l-am văzut și eu, l-au văzut și ei, și s-au speriat. Și, în momentul acela, m-au aruncat în prăpastie, o prăpastie de 15 metri, că am mers apoi cu poliția acolo, pe unde am fost eu aruncată, și au zis: „Măi, fată, numai un sfânt te-a putut ajuta, ai avut un sfânt care te-a ocrotit pe tine, că, cine cade în prăpastia aia, nu mai iese de acolo viu!”

Și m-au aruncat în prăpastia aia, acolo, legată la mâini și la picioare, cu cordelele acelea la gât, acelea roșii și negre, cu cranii pe ele, mi le-au legat pe toate… Când am ajuns legată, jos – eu nu mai ajungeam jos, nu mai ajungeam! Nu-mi dădeam seama ce se întâmplă cu mine, dacă urc sau cobor… Am zis: „Doamne, unde mă urc? În cer? Sau cobor?” Am ajuns ca o pană jos, era apă, stânci foarte mari. Am ajuns în apă cu mâinile legate la spate. În momentul acela am putut să-mi dezleg banda aceea de la mâini, să-mi fac cruce și să-I mulțumesc lui Dumnezeu.

N-am pățit nimic la cap. Am zis: „Doamne, ajută-mă să-mi amintesc ceva acum!” Că acolo unde am căzut erau stânci, era apă, peste tot. Dacă aș fi căzut puțin mai încolo, mă înecam, mă lua apa cumva înspre Bulgaria. Și de acolo, mi-am adus aminte de telefonul lui Mihai, de mobilul lui, am început să plâng, să mulțumesc că m-a ajutat atât de mult Domnul. Am zis: „Doamne, până aici m-ai ajutat!” Ei, de frică, după aceea, mă căutau ca să vadă dacă m-am dus în apă, dacă m-am înecat. M-au căutat, că s-au speriat și de mașina ceea de poliție, când m-au aruncat ei acolo. Se uitau cu lanterne, noaptea, ca să vadă dacă m-a luat apa. Au venit până aproape lângă mine, că era o tufă mare, în apă, și eu eram în apă, mă țineam de tufa aia, și nu m-au văzut. Și au zis: „A luat-o apa, s-a înecat!” - au zis pe grecește.

După aceea, am ieșit de acolo, m-am dezlegat la gât, dar de cordelele acelea n-am putut să mă dezleg. Atunci au ieșit diavolii din ele. 40 de diavoli, câte cordele am avut la gât – eu n-am mai văzut în viața mea așa ceva –, i-am văzut cum arătau, și mi i-au arătat pe toți ăștia care ne făceau nouă vrăji în România, inclusiv pe persoana care a zis că nu ajung în Grecia. Mi-i arătau dracii și mă trimeteau înspre Bulgaria, să mă înec. Dar eu îi spuneam diavolului: „Eu am zis că mă duc cu Hristos, că El e înaintea căii mele! Iar acolo să se ducă cei care fac treburile astea cu voi!” Și, până n-am făcut cruce la gât, nu am putut să scap de diavolii ăștia. Voiam să dorm, era zăpadă, am înghețat, mâinile mele erau degerate, picioarele erau înghețate. Tălpile mele erau umflate cât o palmă, înghețate… Cum era zăpadă pe munți, a scăzut temperatura corpului. Eram înghețată, hainele erau ude, erau sticlă pe mine! Și voiam să mă culc un pic, voiam să adorm, după o săptămână de chin, bătută, schingiuită, nemâncată, fără apă! Fără apă! Cu hrană cerească am trăit în zilele acelea!

- Câte zile ați rezistat așa?

- O săptămână! O săptămână, nici apă, nimic, nimic!

- Vă era foame sau sete?

- Nimic! Simțeam că sunt sătulă cu hrană de la cineva, de undeva. Și, când mă culcam jos, să adorm un pic, cineva țipa la mine să nu dorm, că mor! Să nu dorm, că mor! Și toată noaptea am mers, am mers prin munți. Ei, când am ieșit din groapa aia, de acolo, din prăpastia aia, a ieșit o femeie îmbrăcată în alb – eu am zis că e bunica mea după tată. Nu știu, poate era altcineva. Și tot îmi spunea: „Hai, Liliană, draga bunichii, hai, hai”, de m-a urcat pe munți, spre Grecia.

- O vedeați cum vă arată drumul?

- Da, o vedeam, așa cum vedeam că diavolii mă trimiteau înspre Bulgaria. Dar eram puternică, ardea sufletul meu pentru Hristos, și trebuia să-L urmez pe Hristos și nu pe altcineva! Și, când am dezlegat eu toate acele cordele de la gât, cu semnul crucii, atunci a cântat cocoșul. Unde a cântat cocoșul dimineață, la ora trei, pe munți? Unde? N am văzut! Ei, a cântat cocoșul și a dispărut diavolul. Am terminat cu acelea, le-am îngropat, le-am pus eu acolo, undeva, ca să le găsesc dacă mă întorc. Buletinul, ce-am mai putut să iau din geantă – că mi-au luat geanta –, buletinul l-am pus sub o piatră, toate cordelele alea le-am pus sub o piatră, hainele, care erau ude și erau grele, nu puteam să le mai duc, de-acum, le-am pus acolo, că mi am zis că, dacă mor, o să găsească cineva un semn de la mine, că pe mine m-au omorât oamenii ăștia aici.

Ce gândeam eu atunci, că nu mai aveai timp de alte gânduri, decât de Hristos și de Maica Domnului și altceva, nimic. Lupii au venit până lângă mine; șacalii ăia care sunt pe munți, până lângă mine au venit. Nimeni nu m-a atins cu nimic. A fost puterea lui Dumnezeu că nu m-au atins. Am ajuns pe vârful muntelui. Când am ajuns, mă aștepta un grup de câini, vreo 13-14 câini erau, mari, care puteau să mă mănânce, de la mirosul ăla de sânge, cum era închegat pe mine. Ei, dar câinii aceia au început să-mi lingă cu limbuța lor picioarele, să mă încălzească, să mă strângă între dânșii, să mă urce sus, la stăpânul lor, și plângeau, plângeau de mila mea. Eu, care aveam frică de câini, că am fost mușcată de copil, atunci n-am avut nicio frică. M-au dus la ciobani, sus. Dar până acolo era un grup de vaci. Eu simțeam că de la pastilele pe care mi le-au dat, mi-a rămas ceva aici, în gât, mă ardea ceva de la ele. Am mers, am făcut cruce la vacile celea, și am muls puțin lapte, ca să beau și să plece ce aveam în gât. De acolo, am mers mai sus. Când ajung sus, dau peste ciobani. M-au dus câinii până la ciobani. Când ajunsesem la vaci, câinii mă împingeau și ei la vaci, să mă duc să mulg vacile celea.

Am urcat eu sus, tot cu „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine, păcătoasa”… Dacă n-aveam asta, nu venea salvarea mea, cred. Urcăm la ciobanii aceia. Erau doi într-o parte și unul într-o parte. Eu l-am întâlnit pe ăla, unul. Și zice pe grecește: „Doamne, de unde-ai mai apărut și tu pe aici? Tu ești nebună!” I-am zis: „Nu, domnul meu drag, nu-s nebună, sunt îndurerată…” Și am încercat să-i explic. I-am dat numărul lui Mihai, să-i dea un telefon, sau să cheme poliția. Ei au discutat între dânșii, mi-au dat papucii lor calzi în picioare, mi-au dat șosetele lor calde în pi­cioare, mi-au dat cozonac, ou roșu – eu, în anul acela, n am mâncat ou roșu și cozonac de-al nostru –, și au preferat să cheme poliția.

Când a venit poliția și a văzut ce picioare aveam, umflate și cu spini într-însele… Când m-au dus la spital, nu mai știau doctorii și cu asistentele cum să-mi scoată spinii ăia din picioare. A venit poliția, erau trei băieți tineri. Când m-au văzut, au început a plânge și aceia, și-au zis: „Doamne, ce s-a întâmplat cu tine? Cine te-a bătut în halul ăsta, așa?” Eram toată închegată în sânge, tot, părul, capul… Ca o femeie nebună, ce mai la deal, la vale. M-au luat la poliție și i-au dat telefon lui Mihai, l-au chemat. Când a venit, i-au zis: „Ce-ai făcut din femeia asta? De ce-i așa?” L-au luat pe el la întrebări. El a zis: „Dom’le, eu la graniță am rămas, am venit ca să trecem în Grecia și, poftim, la voi s-au întâmplat toate astea!” În timpul acela, eu lucram la un medic care a studiat în România. Acesta ne dă telefon chiar atunci, fără să știe nimica, dar a simțit!

(Mihai) - Cum l-a trimis Dumnezeu exact atunci, doctor fiind, când pe ea au dus-o s-o controleze, să vadă dacă n-a fost violată, dacă nu s-au făcut alte chestii cu ea. Și-n momentul ăla, Dumnezeu l-a făcut pe doctorul acela să dea telefon: „Liliana, unde ești? Ce faci? Ce se întâmplă cu tine?” Și-i spune doctorul: „Te duci imediat la Serres, să-i faci actinografie”, asta, asta, asta, așa, în toate chestiunile medicale pe care trebuie să le facă, și ne-am dat seama atunci cum a lucrat Dumnezeu. Noi nu vorbisem de atâta timp la telefon. În momentul când ea era pe masă, la control, îi spune doctorului ăluia: „O trimiți imediat la Serres, nu la Siderokastro, – unde era, într-un orășel mic – să-i facă toate analizele medicale, tot”. Imediat, psihologi, și toți doctorii, la ea, să vadă ce s-a întâmplat cu ea, dacă nu-i nebună.

- Cât am stat la spital, erau câte doi polițai care mă păzeau, noapte și zi. Cât am stat în spital eu, o lună de zile, a venit televiziunea. N-am dat nici un interviu, am zis: „Dacă eu Îl am pe Hristos, îmi mai trebuie mie televiziu­nea voastră?” Nu-mi trebuia nimica. Eram toată bătută, m-au fotografiat cum eram, bătută, schingiuită, cum eram, în situația aceea – există documente, dacă le mai scoate cineva la iveală... Până și cel mai rău polițai de acolo, care ne ura pe noi, românii, la urmă a venit cu icoana Maicii Domnului, s-a pus în genunchi în fața mea și și-a cerut iertare. Ăla era cel mai fără suflet om! Credea că noi suntem veniți aici pentru alte treburi.

(Mihai) - Dar, ce s-a întâmplat aici: noaptea, la spital, vorbea prin somn...

- Spuneam toată întâmplarea mea, tot ce s-a întâmplat. Și ei m-au înregistrat. Ei în fiecare zi îmi luau interviu mie, în fiecare zi, o lună de zile. Au zis: „Poate e nebună… E imposibil să se întâmple așa ceva!” Dar doctorul la care lucram eu a avut cunoștințe în parlament, socrul lui era în parlament la greci. Socrul lui era în parlament, soția lui era mare avocat, toate rudele lui, neamurile lui, erau toți oameni mari. I-au băgat în priză pe ăștia de la graniță, pe toți. „Cine sunteți voi? Cine sunteți? Că ne pierdem pâinea!”, ne ziceau. Până la urmă, s-a dovedit adevărul, l-au depistat cine era. L-au prins! După aceea, trebuia să-l băgăm în pușcărie, fiindcă aveam acte în regulă! Dar după aia, mi-a zis părintele să l las la judecata lui Dumnezeu, că Judecătorul meu este Hristos, și să nu-i fac nimic, să-l las pe mâna Domnului. Am zis că nu vreau să-i plătesc cu aceeași monedă cu care mi-a plătit el. Vreau să-l las la mâna Domnului. Ce-o vrea Domnul, aceea să facă cu dânsul.

- Am stat o lună de zile în spital, am plecat în România, să-mi fac din nou acte, că mi-au luat actele, nu mai aveam nimica, în schimb, eu am fost la Sihăstria, am fost, n-am stat așa, am zis să văd și eu care-i treaba. Dar mi am pierdut vederea, mi-am pierdut auzul.

- Când s-a întâmplat?

- Imediat după ieșirea din spital.

(Mihai) - Erau efectele loviturilor. Fiindcă, la un moment dat, a intervenit Domnul, cu cazanul acela, cu protecția Sa, dar până atunci, loviturile au fost!

- Mă durea tare în vârful capului, am mers la medic și medicul a spus că o să-mi pierd auzul și la urechea cealaltă. Mi-am pierdut auzul și dincolo, vederea mi-am pierdut-o.

- Nu mai vedeați deloc, deloc?

- Am fost la București, și când m-am dus să completez documentele pentru Grecia, cine caută în documentele acelea vede dacă vedeam sau dacă nu vedeam. Că oamenii ăia s-au speriat. Ziceau: „Femeie, cine te-a nenorocit așa? Ce scrii aici?” Nu mai vedeam deloc...

Nu mai vedeați nici să mergeți pe stradă?

- Zăream foarte puțin, așa. Și copiii îmi citeau o carte despre Sfântul Nectarie și eu plângeam… Și am zis: „Dacă îmi este de folos, să ajung și eu la tine, Sfinte Nectarie!” Și așa am ajuns în Eghina, la Sfântul Nectarie, și m-am rugat lui din toate puterile. M-am dus acolo, la mormântul lui, și mi s-au lipit mâinile de marmură. Trăgea lumea de mâinile mele, dar nu se dezlipeau. Simțeam că sfântul vrea ceva de la mine și nu știam cum să interpretez asta, cum să procedez.

(Mihai) - Eu, care sunt om puternic, am tras de degetele ei, și nu puteam să le dezlipesc. Și pe urmă ea s-a pus cu capul pe mormânt.

- Da, simțeam aici ceva foarte... Ei, și s-a lipit urechea, cum stăteam în genunchi lângă mormântul sfântului, acolo, mi s-a lipit capul de mormântul lui. În momentul respectiv, nu mai puteam să mai port capul nici într-o parte, nici în alta, și Sfântul Nectarie a început să tragă ceva din cap de la mine. Trăgea, tăia! Forfecuță, pensă, auzeam în cap la mine. Pensă, cum opera. Sfântul a operat în cap la mine. Operație fără bani, că doctorii ăștia, în ziua de azi, dacă te duci, trebuie să-ți ia și viața ca să poți să plătești. Sfântul a lucrat fără bani. După aceea, am simțit o căldură, o energie puternică la ochi, după aceea la urechi, a terminat operația – nu știu, poate am stat o fracțiune de secundă acolo, Mihai poate să știe mai bine cât am stat eu acolo.

(Mihai) - A stat câteva minute, două-trei minute. Totul se petrecea cu o repeziciune extraordinară.

- M-am ridicat, plângeam, plângeam de mulțumire, că am ajuns la sfânt, acolo. Că atât am trăit eu și mi-am dorit atât de mult, încât simțeam că am ajuns în cer, că am ajuns în Eghina. Ei, și după aia am simțit o mângâiere și a început să dea drumul la auz. Simțeam ceva, simțeam că e mai bine! Apoi am mers și m-am spovedit.

Până atunci nu auzeați deloc, nici cu o ureche, nici cu cealaltă?

- Nu... foarte puțin, foarte vag, cu cealaltă. Dar eu nu-i mai supăram pe dânșii – pe Mihai, pe copii. Nu le mai spuneam că nu mai aud. Știau, dar nu voiam să știe chiar tot ce se întâmplă cu mine, ca să nu-i mai supăr și pe ei. După aia, când am ajuns acasă, i-am dat telefon la serviciu lui Mihai: „Mihai, aud mai bine!”

(Mihai) - Pe urmă, încet-încet, și-a revenit și vederea. Durerile de la cap au dispărut din momentul ăla. Noi, ca oameni, aveam încă nesiguranță: dar dacă o să apară iarăși durerile, dacă...

- Nu, nu! Mi le-a luat și m-a întărit Dumnezeu și am crezut că n-o să se mai întoarcă durerea aia.

- Ați început atunci să auziți și vederea v-a revenit treptat

- Cred că într-o săptămână de zile vedeam bine.

- Ca mai înainte, nu era nicio diferență?

- Ca înainte. Numai că acum, după aproape zece ani, nu mai văd la fel de bine, îmi pun ochelari când citesc.

(Mihai) - Acum e și o chestiune de bătrânețe.

- Acum, dar atunci s-au vindecat toate, slavă Domnului. După ce am simțit că m-a operat Sfântul Nectarie, am mers atunci la părintele Panaghiotis, bătrânul, că sfântul mi-a dat de înțeles să merg să mă spovedesc. Așa am simțit eu acolo. Am mers și m-am mărturisit la bătrânul Panaghiotis de la Eghina. Și mi-a spus: „Știți cât vă iubește sfântul pe voi, românii?” Am zis că știu, știu că mă iubește, că mari minuni a făcut cu mine. A zis: „Foarte mult vă iubește pe voi!” După ce m-am mărturisit, mi-a zis: „Sfântul o să lucreze cu tine!” Dar sfântul a și lucrat cu mine. Și părintele mi-a spus și despre mama niște lucruri pe care nu avea de unde să le cunoască, de unde să le știe…

Părintele Panaghiotis avea și el dar de la Dumnezeu, harisme duhovnicești!

- Da, da. Mai avem un părinte, care a fost duhovnicul nostru, un părinte foarte bun, văzător cu duhul - părintele Irimescu de la Rădășeni, de lângă Fălticeni. Am văzut o dată, la Sfânta Liturghie pe care o săvârșea, ceva... La Sfânta Evanghelie și la ieșirea cu Cinstitele Daruri, curgeau de sus, până pe capul lui, și în potir, stele, întruna. Și i-am spus: „Părinte, am văzut ceva!” Și m-a prins de mână: „Să nu mai spui la nimeni, că n-ai văzut nimic!” Și părintele Irimescu, când am fost în 2001 acasă, am mers la dânsul înainte de a pleca în Grecia… El a văzut că ceva se întâmplă, dar vedea și salvarea mea. Și mi-a dat o carte de rugăciune, în care scria: Rugăciune înainte de moarte. Când mi-a pus cartea aceea în mână, am început să tremur.

- Înainte să aveți ispita cu venitul în Grecia? Chiar atunci, înainte?

- Da, da. El vedea ceva, dar vedea și scăparea! Nu știa cum să interpreteze bine: să mă oprească să mă întorc în Grecia sau să mă lase. Atunci, Mihai trebuia să vină la muncă, orice ar fi! Dar părintele vedea și scăparea. Când mi-a pus cartea în mână, am început să tremur, am zis că ceva vede. După ce am trecut prin acea grea încercare, i-am spus: „Părinte, de ce nu mi-ați spus să mă opresc?” A răspuns: „Fiindcă eu vedeam că tu treci!”

(Mihai) - Mi-a spus așa și mie, la telefon. Pe urmă, a venit și a stat la noi, în Grecia. Și așa i-a spus: „Liliana, eu vedeam că o să treci cu bine!”

- Că a văzut și altele atunci, a văzut…

- Slavă Domnului că mai sunt astfel de duhovnici…

(Mihai) – Când am fost prima dată la părintele Panaghiotis, ne-am dat seama că părintele e deosebit... Iaca, de asta trebuie să ne rugăm pentru duhovnici atunci când ne ducem la ei. Cu câtă credință te duci către un duhovnic, atât îți dă Domnul prin gura lui – fără ca el să conștientizeze în momentul ăla, sau știu eu... că trebuie să primești cuvinte bune. E un lucru foarte bun.

- Și îmi spune părintele: „Tu să nu răsplătești după cum ți-au făcut ei ție!”

Să nu răsplătiți răul cu rău...

- Nici la omul acela, nici la femeia de la care mi s-a tras, care mi-a făcut vrăjile. Asta a simțit-o și mi-a spus-o. A zis: „Tu să le plătești cu bine!” Și apoi a spus rugăciuni către Sfântul Nectarie. De atunci mi s-a ivit de multe ori în vis Sfântul Nectarie.

Înainte vă apăruse vreodată?

Înainte, nu. Dar înainte nici nu am avut nevoie, cred. Atunci când m-a văzut în chinurile alea mari, atunci m-a ajutat. Dar apoi, de multe ori, când aveam câte un necaz, câte o problemă, mă rugam la dânsul și îl vedeam în vis. Ne dădea sfaturi despre copii, despre ce trebuia să fac în anumite probleme...

- Cu ce vă frământa mai tare, nu?

- Da. (…)

- Și când v-a apărut în vise ce v-a spus?

- În vis mi-a apărut și acum, cu nepoțelul. Fata mea nu rămânea însărcinată, și i-a spus doctorița pe care o cunoaștem noi că s-ar putea să nu aibă copii în viața ei, cu ce a avut ea, o problemă de sănătate. Ei, a mers acolo, la Sfântul Nectarie, și a simțit ceva în burtă la ea. Și a promis că primului copil o să-i dea numele Nectarie. La care soțul ei, grec fiind, în ultima clipă a vrut să schimbe numele.

(Mihai) - La greci, totdeauna, se pune numele tatălui băiatului.

- Ea a zis: „Nu, îi dau numele sfântului, și cu asta, basta! Dacă după aia nu mai pot face copii! Eu îi dau numele sfântului!” Și am făcut Acatistul Sfântului Nectarie. La naștere i-au spus că trebuie să facă cezariană. Dar nu a mai făcut.

(Mihai) - Acatistul s-a făcut mult, luni în șir se făcea în fiecare zi acatistul.

- Făceam în fiecare zi acatistul, m-am rugat... Aveam o iconiță din carton la care mă rugam, când mă puneam în genunchi. La un moment dat, aproape când să nască fata mea, m-am rugat la sfânt. Îl simțeam după capul meu așa, în sus, și cu toată energia prin toate mădularele mele. Îl simțeam pe sfânt, îmi dădea încredere, copilul ăsta al lui este și numele lui o să-l poarte! Și am început să plâng de mulțumire. Și-i dau telefon lui Mihai și i-am spus ce am – asta a fost trăire, la sfârșitul acatistului! Trăire așa, pe viu am simțit. Și-i dau telefon lui Mihai și-i spun. Mihaela, fata noastră, îmi dă telefon a doua zi: „Mămică, trebuie să nasc! Trebuie să vin de la Uranopoli - că ea e căsătorită acolo - la Tesalonic.”

Mergem la doctoriță, se chinuie de dimineață până seara, și doctorița zice: „Liliana, în caz că nu poate, trebuie să i facem cezariană.” Ei, iau eu cruciulița mea și cu metania, că n-am rușine, eu unde ies, ies cu crucița și mă rog. Ei, am făcut metania la Sfântul Nectarie, toată metania aceea mă rugam la Sfântul Nectarie, să se roage pentru dânsa la Domnul, să facă ceva. Am zis: „Cum ne-ai ajutat atât de mult, Sfinte Nectarie, copilul ăsta nu trebuie să ajungă la cezariană. Să iasă cu bine!” Când am terminat metania de făcut, a ieșit băiețelul, cu gura mare, și am zis: „Doamne sfinte, și de data asta ne-ai ajutat!” „Doamne, de acum să ne ajuți și să primească numele ăsta, că oamenii ăștia sunt suciți!”

În noaptea aceea, după naștere, l-am visat pe sfânt că stătea la maternitate și o păzea pe Mihaela! În vis, văd un părinte la ușă că tot făcea metanie și tot făcea rugăciune... Zic: „Binecuvântați, părinte!” Și zice: „Domnul!” Zic: „Ce părinte sunteți?” Zice: „Dar nu m-ai chemat tu?” Când ridică capul, l-am cunoscut că e Sfântul Nectarie. Ochii mari, patrafir în față. A zis: „Dar nu m-ai chemat tu să mă rog pentru fata ta? Eu sunt aici, o păzesc”. Mihaela era într-un pat alb, copilul în partea dreaptă, cum dădea ea piept la copilul ăsta, și a deschis ușa și a zis: „Uite-o, e acolo! Nu m-ai chemat tu să am grijă de dânsa? Copilul ăsta numele meu îl va purta!”

De-acum, înainte de botez, iar îmi apare sfântul în vis. Îmi apare întâi părintele Vincențiu, cel care a și botezat mai apoi copilul. Și-i zice părintele ginerelui meu, Teofil: „Hai, dă-mi o hârtie și scrie ce nume vrei să pui la copilul ăsta”. El dă repede hârtia, scrie nu știu ce, și apare pe hârtie scris: Nectarios. „Cum, te-ai răzgândit, de ai pus Nectarie?”, zice părintele Vicențiu. „Nu, zice Teofil, dă-i Fotie!” În timpul acela, intră Sfântul Nectarie, îmbrăcat în veșminte, așa, și-i spune părintelui Vicențiu: „Copilul ăsta o să poarte numele meu!” Și, într-adevăr, în ziua botezului, ginerele, Teofil, a mers la părintele din Uranopoli, la părintele Teodosie, să schimbe, să-i pună numele lui taică-său, adică Fotie. Și părintele l-a dat afară. Scandal au făcut toți, cu soacra, cu toți de acolo, scandal la părintele Teodosie. Iese părintele și-i pune numele de botez afară, Nectarie, și le-a închis gura la toți. Și Nectarie a rămas…


1 Fragment din volumul Sfântul Nectarie – Doctorul nevăzut, volum de interviuri realizat de Danion Vasile despre ajutorul Sfântului Nectarie și al altor sfinți. Interviul din care este selectat acest fragment este luat doamnei Mariei Liliana Manolache, cu participarea soțului ei, domnul Mihai Manolache.Sfantul Nectarie Minuni in Romania

PARTEA ÎNTÂI
Sfântul Nectarie este cu noi astăzi și de-a pururi
Nimic nu putem face fără Dumnezeu”
Și de cancer poți muri sau nu ,totul depinde de tine…”
Arătările Sfântului Nectarie - minuni din Bucureștiul zilelor noastre ...
Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui”
Sfântul Nectarie ne-a salvat, pe mine și pe copilul meu!
Sfântul Nectarie îl vindecă pe monahul Mihail de mai multe boli
Minunile de la Ghimicești - Vrancea
Fiul meu este vindecat prin puterea sfinților
Rugăciunea este jertfă”
Salvarea lui Nectarie de către Sfântul Nectarie
El e protectorul tău...”
Botezul unui catolic în Biserica lui Hristos
Eu știu cine sunteți, părinte. Sunteți Sfântul Nectarie!
O boală destul de greu de tratat în țară și căreia nu-i supraviețuiesc foarte mulți copii
Sfântul vindecă un copil de astm și aduce acasă un adolescent rebel
Neîntârziat a fost ajutorul de la Sfântul Nectarie”
Naștere după dezlipirea parțială a sacului gestațional de uter
Sfântul Nectarie schimbă un diagnostic tragic
Sfântul mi s-a prezentat discret, ca o invitație,în momentul cel mai crunt al vieții mele”
Îl am mereu în sufletul meu pe Sfântul Nectarie”
Dacă n-aș fi trăit, nu v-aș fi povestit!”
Singurul sprijin în acea perioadă au fost Dumnezeu și bunul Sfânt Nectarie”
Ajutor la examene și imbold spre spovedanie
Când am luat rezultatul analizei, era negativ!
Oare le mulțumim îndeajuns de mult sfinților pentru ajutorul pe care ni-l dăruiesc?”
Sfântul Nectarie vindecă un tată bolnav
Sfântul Nectarie tămăduiește o femeie bolnavă de cancer
Sfântul Nectarie ajută să fie adus pe lume un copilaș care era să fie avortat
Am aflat de legătura puternică dintre Sfântul Nicolae și Sfântul Nectarie”
Sfântul Nectarie aduce un om la spovedanie
Sfântul Nectarie mijlocește găsirea unui loc de muncă
Sfântul Nectarie vindecă de rău de mașină
O să te faci bine, Cojocarule!”
În fiecare zi se întâmplă minuni”
O mamă mucenică și un copil care se naște cu ajutorul Sfântului Nectarie
Diagnosticată cu metropatie hemoragică, fibrom uterin”
Minunile sunt la tot pasul – trebuie doar să deschidem ochii și să le vedem”
Aflarea unui doctor bun…
Frica se naște din necredință
Bucură-te, Sfinte Părinte Nectarie!”
Minunile de la Mănăstirea Șinca Veche
L-am cunoscut pe Sfântul Nectarie printr-o întâmplare nefericită
Sfântul Nectarie a făcut o mare minune cu noi
I-am cerut sfântului o confirmare…”
Sfântul Nectarie, ocrotitorul românilor
Până și doctorii recunosc că este o minune”
Medicul repeta întruna: Doamne, ce-i aici!”
Tremuram de emoții și mă rugam încontinuu
Nectaria s-a născut printr-o minune!!!
După șapte ani de așteptări și chin... eram însărcinată!!!
Binecuvântarea Sfântului Nectarie1


PARTEA A DOUA
1. MINUNI TRĂITE DE ROMÂNI LA EGHINA
Am înțeles că Sfântul Nectarie s-a îndurat de mine, păcătoasa”
Izvorâtoare de har sunt sfintele tale moaște!
Cât am mai plâns acolo! Și, minune!”


2. NOI MINUNI ALE SFÂNTULUI NECTARIE O vindecare neașteptată
Mici” minuni
Sfântul Nectarie lucrează” în sprijinul creștinilor care îi cer ajutorul
Sfântul Nectarie, împotrivindu-se unei amăgiri
Cum l-am cunoscut pe Sfântul Nectarie


3. AM FOST OPERATĂ DE SFÂNTUL NECTARIE…”


4. MINUNEA SFÂNTULUI NECTARIE ȘI A MAICII DOMNULUI DE LA MALEVI


5. ÎNTRE OSÂNDA TĂCERII ȘI BINECUVÂNTAREA MĂRTURISIRII


ACATISTUL SFÂNTULUI IERARH NECTARIE DIN EGHINA, NOUL FĂCĂTOR DE MINUNI
Editura a început deja strângerea de material pentru un nou volum – Sfântul Ioan Rusul – Minuni în România , care nădăjduim că va vedea lumina tiparului anul viitor. Tot atunci sperăm să tipărim o altă culegere de mărturii – Minunile sfinților în România, care va conține minuni făcute de mari sfinți – Sfântul Ioan Iacob, Sfântul Efrem, Sfântul Ioan Maximovici, Sfinții Rafail, Nicolae și Irina.1

Îi rugăm pe toți cei care au primit ajutor minunat de la Sfântul Nectarie sau de la alți sfinți să trimită mărturiile lor pe e-mail editura[@]egumenita.ro sau pe adresa editurii (Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 29, Galați, cod 800830).

Mărturiile primite, ca și cele din această carte, vor fi postate pe http://minunilesfintilor.wordpress.com/ .1Ciprian Voicilă, cel care a îngrijit volumul de față, intenționează să tipărească un volum despre minunile făcute de sfinții care au sfinte moaște în București (cum sunt Sfântul Dimitrie Basarabov, Sfântul Mina sau Sfântul Ciprian). Mărturiile pot fi trimise pe e-mail ciprian_voicila[@]yahoo.com sau prin poștă pe adresa Editurii Egumenița.