[ dreapta credintă ] [ drumul sufletului dupa moarte ] [ yoga ] [ magie. vrăjitorie ] [ diavol ] [ sex ] [ avort ] [ noroc ] [ superstitii ] [ OZN ] [ muzica rock ] [ bioenergie ] [ horoscop ] [ noile buletine 666 ] [ alte religii ] [ televizor ] [ vise ] [ stiintă si religie ] [ păcate ] [ canoane ] [ căsătorie familie ] [ rugăciuni ] [ cum postim ] [ asceza ] [ foto galerie ] [ interviuri online ] [ psaltică MP3 ] [ calendar ortodox ] [ cărti ] [ duhovnici ] [ noutăti ] [ index ]
 

PATIMA DOMNULUI

Eu vorbesc si la multi si la putini. Si daca atunci cand vorbesc, o suta se vor intoarce la pocainta, plata insutita voi avea ! Daca saizeci sau treizeci se vor intoarce, cum spune Evanghelia, mare plata voi avea ! Iar daca, din cei putini care sunt in biserica, numai unul se va intoarce la Dumnezeu, si aceasta este mare plata, ca un singur suflet ii mai scump decat toata lumea, decat tot ce exista sub cer.

Deci, tocmai aceasta m-a indemnat la acesti putini, care au venit cu multa ostencala, avand in vedere ploile si glodul, dealurile de urcat si muntele, au razbatut cu toata taria sa ajunga pana aici, mai mare plata au acestia, decat atunci cand vine cineva numai cand e vreme buna.

Cu cat o fapta buna se face mai cu osteneala, cu atat mai mare plata are de la Dumnezeu. Fapta buna care se face cu mai putina osteneala, mai putina plata are, iar care o faci mai cu greutate, cu mai multa osteneala, mai mare plata are de la Preasfantul Dumnezeu.

Cu opt zile mai inainte de a se sui pe Muntele Tabor, cand Petru l-a marturisit pe Mantuitorul, zicand : Tu esti cu adevarat Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu ( Matei 16, 16 ), Mantuitorul l-a laudat foarte pe Petru pentru aceasta marturisire, asa de adevarata si dogmatica, si i-a zis : Fericit esti, Simone, fiul lui Iona, ca nu trup si sange ti-au descoperit tie aceasta, si Eu iti zic tie ca tu esti Chefa, ca asa il chema, tu te vei chema Petru, adica piatra credintei, si pe aceasta piatra Biserica voi zidi si portile iadului nu o vor birui ( Matei 16, 17-18 ).

Aici ne arata ca pe dreapta credinta a lui Petru si a tuturor care vor crede ca el, se va intemeia Biserica lui Hristos, iar portile iadului, cum arata Sfantul Atanasie, care sunt gurile sectarilor si a ereticilor care hulesc adevarul Bisericii, nu o vor birui.

Sa nu vorbiti de rau Biserica, ca este intemeiata pe piatra cea din capul unghiului, care este Iisus Hristos.

Dar tot atunci, cu opt zile inainte de Schimbarea la Fata, Petru, fiind laudat asa de tare pentru dreapta lui credinta, primeste si o ocara de la Hristos. Ca Mantuitorul incepe sa predice despre patima Lui, de suferintele Lui, pe care avea sa le sufere in Ierusalim, si zice : Iata, ne suim in Ierusalim si Fiul Omului se va da in mainile oamenilor pacatosi, si-L vor batjocori pe El, si-L vor bate, si-L vor scuipa, si-L vor rani, si-L vor rastigni, si-L vor omori pe El, iar a treia zi va invia ( Matei 16, 21; 20, 18 ).

Petru, care Il iubea foarte mult pe Mantuitorul, cauta sa-L opreasca, sa nu mearga la rastignire : Doamne, sa nu-ti fie Tie una ca asta ! ( Matei 16, 22 ). " Cruta-Te pe Tine, Doamne ! Nu Te sui in Ierusalim ! Stai aici, nu cumva sa mori !"

Atunci Mantuitorul se intoarce la Petru si-i spune cu manie : Inapoia Mea, satano, ca nu cugeti cele ce sunt ale lui Dumnezeu, ci cele ce sunt ale oamenilor ! ( Matei 16, 23 ). Iar pe Petru il numeste satana, caci cuvantul satana inseamna potrivnic, ca i se impotrivea lui Hristos sa nu implineasca planul mantuirii neamului omenesc, sa nu mearga la moarte. In felul asta il numeste " satana". Adica, tu Ma opresti sa merg la moarte ? Daca nu ma duc Eu la moarte, nu se mantuieste tot neamul lui Adam care sta in iad de 5508 ani. Daca nu voi merge pe Golgota intai ca sa sufar pana la moarte si moarte de cruce, tot neamul omenesc nu poate sa fie mantuit; ca pentru asta am venit in lume, sa-Mi vars sangele si sa mor pentru neamul omenesc., din dragostea pe care o am catre el.

Tu vrei sa raman pe Tabor ? Dar la Golgota cine are sa mearga ?

Daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, si nu voi duce crucea pe Golgota, proorocia lui Isaia Proorocul, care zice : Dat-am spatele Mele spre batai si obrazul Meu spre scuipari si n-am intors fata Mea de catre rusinea scuipatorilor ( Isaia 50, 6 ), unde se va implini ?

Daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, cum se va implini Scriptura, care zice : Si n-avea El chip nici asemanare, om ce stia sa rabde dureri si plin era de rani, si cu rana Lui, noi toti ne-am vindecat ? ( Isaia 53, 2-5 ).

Daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, unde se va implini Scriptura, care zice : Si cu cei fara de lege S-a socotit ? ( Isaia 53, 12 ), ca L-a rastignit intre doi talhari.

Daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, unde se va implini Scriptura, care zice : Vedea-vor pe Care L-au impuns, cand Ma va impunge cu sulita in coasta, dupa proorocia lui Zaharia Proorocul, ( Zaharia 12, 10 ) ?

Daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, proorocia lui David Proorocul, care zice : Dat-au spre mancarea Mea fiere si in setea Mea m-au adapat cu otet ( Psalmi 68, 25 ), cum se va implini ?

Daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, Scriptura care zice : Impartit-au hainele Mele lorusi si pentru camasa Mea au aruncat sorti, ( Psalmi 21, 20 ), unde se va implini ?

Daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, si nu ma voi duce sa-Mi curga tot sangele pe Cruce, ca sa ramana oasele goale, unde va fi proorocia psalmului care zice : Numarat-au toate oasele Mele, iar ei stateau si se uitau la Mine ? ( Psalmi 21, 19 ).

Daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, sa-Mi faci coliba, proorocia care zice : Strapuns-au mainile Mele si picioarele Mele si M-au rastignit, ( Psalmi 21, 18 ), unde se va implini ?

Daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, cum se va implini Scriptura, care spune : El a fost pedepsit pentru mantuirea noastra si prin rana Lui, noi toti ne-am vindecat ? ( Isaia 53, 5).

Si daca Eu voi ramane pe Tabor, Petre, portile cele de arama cine le va deschide, pentru ca zice Scriptura : " Ridicati, boieri, portile voastre si va ridicati portile cele vesnice, ca sa intre imparatul slavei ", si celelalte ( Psalmi 23, 7, 9 ).

Si asa, pe Petru il mustra constiinta, caci cauta sa-L opreasca pe Mantuitorul, sa nu mearga la rastignire. Iar Hristos zice : " Eu va arat pe Tabor cine sunt Eu, dar mergem dincolo la Golgota pe celalalt munte si acolo voi suferi sa implinesc Scriptura, sa ma duc intru slava pe care am avut-o la Parintele Meu mai inainte de intemeierea lumii si sa ridic firea lui Adam de-a dreapta maririi intru cele inalte ".

Iar Mantuitorul a binevoit sa ia pe cei trei apostoli, pe Petru, pe Ioan si pe Iacov, fratele sau, si i-a suit pe varful Muntelui Tabor.

Acolo, cei trei apostoli, fiind obositi de calatoria muntelui, au adormit. Prin iconomia lui Dumnezeu, trezindu-se ei, Mantuitorul S-a schimbat la fata inaintea lor si au vazut ca statea in vazduh si vorbea cu doi mari prooroci, cu Moise si cu Ilie.

Deci s-a facut Muntele Taborului, cum spune Sfantul Efrem, in chipul Bisericii. Tatal vorbea din cer; Fiul se schimbase la fata, Duhul Sfant era reprezentat prin chip de nor, Legea Noua era reprezentata prin cei trei apostoli, care stateau jos amesiti de lurnina dumnezeirii, si cei doi prooroci, Moise si Ilie, care reprezentau Legea Veche, stateau in vazduh si vorbeau cu Dansul.

Si asa Taborul a luat chipul Bisericii lui Dumnezeu, in clipa schimbarii la fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Iata cat de mare taina se arata pe Tabor, ca nu mult dupa aceasta Mantuitorul sa mearga in Ierusalim, sa fie prins, sa fie vandut, sa fie batut, biciuit si rastignit si in cele din urma sa invie din morti.

 

 


Parintele Cleopa


Viata Parintelui Cleopa - de Arh. Ioanichie Balan


Ne vorbeste Parintele Cleopa - vol. 1-10 Editura Episcopiei Romanului 1995-2000

DESPRE APOCALIPSA
O ISTORIOARA ADEVARATA
VINDECAREA CELOR DOI DEMONIZATI DIN GADARA

CUVaNT CATRE MAICA IRINA, AFLATA iN SUFERINTA
CUVaNT LA iNCEPUTUL POSTULUI MARE DIN ANUL 1983
PREDICA LA CALUGARIA PARINTELUI NIFON
DESPRE PUTEREA MILOSTENIEI SI POCAINTA CEA ADEVARATA
CUVaNT LA iNCEPUTUL POSTULUI MARE, DIN ANUL 1984
PREDICA LA CALUGARIA PARINTILOR DAMASCHIN SI VITALIE
PREDICA LA CALUGARIA PARINTILOR MACARIE, IOANICHIE SI IACOV
PREDICA LA CALUGARIA PARINTILOR IERONIM SI AUGUSTIN

DIN PRISOSUL INIMII GRAIESTE GURA

DIAVOLUL CARE S-A TRANSFORMAT iN iNGER DE LUMINA
CHEMAREA LUI DUMNEZEU SI ASCULTAREA OMULUI
SFATURI DUHOVNICESTI 1
MESAJE DUHOVNICESTI ALE MARILOR PARINTI
CUVaNT LA NASTEREA DOMNULUI
CUVaNT LA SOBORUL MAICII DOMNULUI
DESPRE ANUL NOU SI DESPRE CALENDAR
O MINUNE CU SFaNTA ICOANA A MaNTUITORULUI
CUVaNT DESPRE RAI
MARIA PARTEA CEA BUNA SI-A ALES
CUVaNT LA CINA CEA MARE
CUM SA PRAZNUIM DUHOVNICESTE
DUMNEZEU ESTE TOTUL iNTRU TOATE SI iNTRU NIMENI, NIMIC
DRAGOSTEA FATA DE ZIDIREA LUI DUMNEZEU
FILOSOFIA PAIANJENULUI
DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU
iNDOIALA iN CREDINTA
DESPRE RUGACIUNE
CUVaNT LA iNMORMaNTAREA PARINTELUI AMBROZIE DOGARU
SFATURI DUHOVNICESTI 2
PREDICA LA NASTEREA SFaNTULUI IOAN BOTEZATORUL
O ISTORIOARA CU FEMEILE CARE FAC AVORTURI
TREPTELE URCUSULUI DUHOVNICESC SAU "iNALTAREA LA CER"
iNSEMNATATEA CELOR SAPTE LAUDE ALE BISERICII
CELE TREI TREPTE ALE MaNIEI
DESPRE CRESTEREA COPIILOR iN FRICA DE DUMNEZEU
NEASCULTAREA DE PARINTI
PEDEAPSA PENTRU COPIII CARE SE RIDICA iMPOTRIVA PARINTILOR
CELE OPT PRICINI DE NEPUTREZIRE A MORTILOR
MUTAREA MUNTELUI ADAR CU RUGACIUNEA
DARURILE MAICII DOMNULUI
CALUGARUL CARUIA I S-A ARATAT MAICA DOMNULUI
CaNTAREA AXIONULUI "AXION ESTIN"
JUDECATA! O, JUDECATA!
POTOPUL CU APA SI POTOPUL CU FOC
CE VRETI SA VA FACA VOUA OAMENII, FACETI SI VOI LOR ASEMENEA
CELE PATRU ISPITE ALE OMULUI DIN VREMEA MORTII
OMUL CA IARBA, ZILELE LUI CA FLOAREA CaMPULUI
SFATURI DUHOVNICESTI 3

SFATUL DRACILOR

DESPRE MOARTE
DESPRE FRICA DE DUMNEZEU
DESPRE PAZA MINTII
SFANTA SPOVEDANIE
SFANTA IMPARTASANIE
SFANTA CRUCE
DESPRE DRAGOSTEA DE DUMNEZEU
DESPRE FELUL LACRIMILOR
HARUL MANTUIRII
DESPRE IUBIREA DE ARGINT
POCAINTA IMPARATULUI MANASE
CUGETAREA LA MOARTE
CELE PATRU LEGI DUPA CARE VA JUDECA HRISTOS LUMEA
JUDECATA DE APOI
DESPRE VISE SI VEDENII FALSE
DREAPTA CREDINTA A NEAMULUI ROMANESC
DIFERENTELE DINTRE BISERICA ORTODOXA SI CEA CATOLICA
INTREBARI DE CREDINTA
DESPRE APOSTOLI SI IERARHIA BISERICII
ROLUL FEMEII IN FAMILIE, SOCIETATE SI IN BISERICA
CINSTIREA MAICII DOMNULUI
PUTEREA SFINTEI CRUCI
CUM CITIM IN SFANTA SCRIPTURA
VORBIREA LUI DUMNEZEU CU NOI
ROLUL CELOR PATRUZECI DE SFINTE LITURGHII
STILUL VECHI SI NOU
PREDICA LA SCHIMBAREA LA FATA
PATIMA DOMNULUI
CINSTIREA MAICII DOMNULUI
CELE 14 REGULI PENTRU MERGEREA LA BISERICA
SA NU JUDECAM PREOTII !
LUCRAREA CONSTIINTEI
NUNTA CRESTINA
IDOLUL NOROC
INIMA DE MAMA
MINUNEA FACUTA DE DUMNEZEU CU VADUVA ANASTASIA
SINODUL AL VII-LEA ECUMENIC
PILDA SEMANATORULUI
PROOROCII MINCINOSI
DESPRE RAI
DESPRE IAD
DRUMUL SUFLETULUI DUPA MOARTE
DESPRE VRAJITORIE
TREPTELE RUGACIUNII
DREAPTA CREDINTA A NEAMULUI ROMANESC

SFATURI DUHOVNICESTILumina si faptele credintei - convorbiri cu Parintele Cleopa

1. Introducere
2. Despre creatie, caderea omului, rai si iad
3. Despre credinta, nadejde, dragoste si har
4. Despre rugaciune si Sfanta Liturghie
5. Despre pacat, spovedanie, Sfanta Impartasanie
6. Despre casatorie, datoriile sotilor si copiilor
7. Despre suferinta, ispite, vrajitorie
8. Despre rugaciune, lacrimi, duhovnicie, datoriile preotilor
9. Despre ingeri, moarte, viata viitoare si judecata de apoi
10. Diverse cuvinte de folos, secte, ecumenism
11. Alte cuvinte de folos
12. Despre energiile necreate
13. Rolul ispitelor in mantuire
14. Despre copii si tineretul crestin
15.
Prozelitismul sectar, indemnuri si sfaturi pentru toti

Interviuri audio/video cu Parintele Cleopa


Predici ale Parintelui Cleopa la duminicile de peste an (pe alt site)


 

Parintele Arsenie Papacioc


Ne vorbeste Parintele Arsenie - vol. 1-3

- Despre smerenie
- Sfaturi duhovnicesti
- Sfintele Taine
- Taina Iubirii
- Interviu despre calugarie
- Ortodoxie si secte
- Dialog cu tinerii despre casatorie
- Despre calugarie si casatorie

- Convorbiri duhovnicesti I
(NOU)
- Convorbiri duhovnicesti II (NOU)

 

Interviuri audio/video cu Parintele Arsenie


carti ortodoxe librarie