[ dreapta credintă ] [ drumul sufletului dupa moarte ] [ yoga ] [ magie. vrăjitorie ] [ diavol ] [ sex ] [ avort ] [ noroc ] [ superstitii ] [ OZN ] [ muzica rock ] [ bioenergie ] [ horoscop ] [ noile buletine 666 ] [ alte religii ] [ televizor ] [ vise ] [ stiintă si religie ] [ păcate ] [ canoane ] [ căsătorie familie ] [ rugăciuni ] [ cum postim ] [ asceza ] [ foto galerie ] [ interviuri online ] [ psaltică MP3 ] [ calendar ortodox ] [ cărti ] [ duhovnici ] [ noutăti ] [ index ]
 

INCEPUTUL SLOVEI X.

PENTRU AVVA XOIE

1) Un frate l-a intrebat pe avva Xoie, zicand : de ma voi afla undeva si voi manca trei paini, nu cumva este mult ? I-a zis lui batranul : la arie ai venit, frate ? Si a zis iarasi : de voi bea trei pahare cu vin, nu cumva este mult ? I-a zis lui : de nu este drac, nu este mult; iar de este, este mult. Caci vinul este strain de calugarii cei ce traiesc dupa Dumnezeu. 2) Spunea unui dintre parinti despre ava Xoie tebeul ca a intrat odata in muntele Sinai si iesind el de acolo, l-a intampinat un frate si suspinand zicea : ne mahnim, avvo, petru neploare. I-a zis lui batranul : si de ce nu cereti si va rugati lui Dumnezeu ? l-a zis lui fratele : ne rugam si facem litanii dar nu ploua. I-a zis lui batranul : negresit, nu va rugati cu deadinsul. Vrei insa sa cunosti, ca asa este ? Si si-a intins mainile la cer cu rugaciune si indata a plouat. Si vazand fratele, s-a temut si cazand cu fata la pamant, si s-a inchinat lui, iar batranul a fugit. Fratele a vestit la toti ceea ce s-a facut si cei ce au auzit, au slavit pe Dumnezeu.

PENTRU AVVA XANTIE

1) Zis-a avva Xantie : talharul pe Cruce era si dintr-un cuvant s-a indreptat. Si Iuda cu apostolii era impreuna numarat si intr-o noapte a prapadit toata osteneala si s-a pogorat din ceruri in iad. Drept aceea, nimeni facand bine, sa nu se faleasca, caci toti cei ce s-au nadajduit in sinesi, au cazut.

2) S-au suit odata avva Xanie de la Schit la Terenut. Si unde a gazduit pentru osteneala nevointei, i-a adus lui putin vin. Si auzind unii, i-au adus lui un indracit si a inceput dracul sa il ocarasca pe batran : la bautorul de vin acesta m-ati adus ? Si batranul nu voia sa il scoata, dar pentru defaimare zicea : cred lui Hristos, ca nu voi ispravi paharul acesta pana ce nu vei ce nu vei iesi. Si daca a inceput batranul sa bea, a strigat dracul, zicand : ma arzi, ma arzi ! Si mai inainte de a ispravi, a iesit dracul, cu darul lui Hristos.

3) Acestasi a zis : cainele este mai bun decat mine, caci si dragoste are si la judecata nu vine.

 carti ortodoxe librarie